<p>CNN-ov članak o Zadru</p>
CNN-ov članak o ZadruCNN
StoryEditor
Od Zadra do Trogira

CNN Travel objavio članak pod naslovom “Lijepa hrvatska obala s manje turista”

Tekst je popraćen s mnoštvom slika navedenog područja s adutima Dugog otoka i Zadra

CNN Travel u opsežnom članku objavljenom u ponedjeljak (6. svibnja) pod naslovom “Lijepa hrvatska obala s manje turista”, vodi u Dalmaciju, ali s odmakom od Dubrovnika i Splita i naglaskom na Zadar, Šibenik i Trogir s okružjem riječima:

- Spomenimo Dalmaciju, a obično nam na pamet padaju Split i Dubrovnik. Ali krenite prema sjevernom dijelu ove obalne hrvatske regije i naći ćete cestu kojom se malo manje putuje.

Hrvatska obala od Zadra do Trogira uspijeva spakirati nevjerojatnu količinu povijesti i kulture, kao i očaravajuće krajolike, u manje od 90 milja (oko 144 kilometra).

A to je samo kopno - tu su i deseci otoka razasutih duž obale. Mnogi su nenaseljeni; drugi su mjesto na koje možete otići kada trebate pobjeći od svega.

Tu je čak i Nacionalni park Kornati, jedan od najprivlačnijih prirodnih prostora Hrvatske, koji se prostire na 89 otoka. Uskoro ćete vidjeti zašto je kretanje brodom tako privlačna opcija.

Veliki gradovi Zadar i Šibenik vraćaju vas u prošlost: Zadar u rimsko doba, Šibenik u doba hrvatskih srednjovjekovnih vladara. U međuvremenu, Trogir – čiji stari grad zauzima vlastiti otočić – čarobno je mjesto zaštićeno statusom svjetske baštine UNESCO-a. Između su primamljiva obalna sela, skrovite plaže i unutarnja vinska regija.

Posveta Zadru

Sam tekst popraćen je mnoštvom slika svega navedenog s adutima Dugog otoka, Zadra (Pozdrav suncu, Forum, katadrala,..)

Zakoračite u povijesno središte najstarijeg hrvatskog grada – kojeg je osnovalo drevno pleme Liburna, a kolonizirali Rimljani u prvom stoljeću prije Krista – i dobit ćete uvid u ono što povijest ove zemlje čini tako fascinantnom. Na samo jednom trgu unutar zidinama ograđenog starog grada uronit ćete u stoljetnu povijest.

U središtu Trga Opatice Čike nalaze se ostaci starorimskog foruma, čije je kamenje iskorišteno za izgradnju crkve sv. Donata iz 9. stoljeća. Uz crkvu je romanička katedrala sv. Anastazije.

Nasuprot, nemojte propustiti zvonik iz 11. stoljeća pokraj crkve Svete Marije - renesansnog benediktinskog samostana (ali s komadićima rimskog i srednjovjekovnog iznutra) sv Marije i krstionica svete Anastazije uništene su tijekom savezničkog bombardiranja 1943. godine i morale su se obnoviti.

Prošetajte zadarskom rivom i čvrsto ste se vratili u 21. stoljeće kada naiđete na dvije umjetničke instalacije Nikole Bašića koje su postale glavna atrakcija.

Sjednite na blještave mramorne stepenice uz rub vode i slušajte neodoljive zvukove Morskih orgulja, podvodnog niza cijevi koje pokreću valovi. Odmah pokraj njega, ugrađen u obalu, nalazi se njegov prateći komad, “Pozdrav Suncu”, osvijetljen plavim staklenim pločama koje svijetle noću.

Slijedite obalu sjeverno od centra i doći ćete do obiteljskih plaža Borik i Diklo, dok su odmah ispod stare gradske jezgre gradske plaže – Kolovare dobivaju naš glas zbog svojih živahnih beach barova.

Bibinje i Nin

Ako ste za punim iskustvom na plaži, krenite oko četiri milje južno od Kolovara i doći ćete do sela Bibinje, čije gotovo tri milje plaža završava u najvećoj hrvatskoj marini.

Prije nego što napustite kopno, svratite brzim obilaskom oko 10 milja sjeverno od Zadra do atraktivnog gradića Nina. Njegovo okruženje je neobično: dva zaštitna pojasa pješčane plaže vijugaju oko starog grada, koji se nalazi na vlastitom malenom otoku povezanom s dva mosta.

Okolne solane daju naslutiti koliko je Nin bio važan u srednjem vijeku, u što se možete uvjeriti posjetom Solani Nin.

Krenite u obilazak muzeja i otkrijte da se malo toga promijenilo u proteklih 1000 godina – sol se još uvijek bere ručno. Nakon što istražite uske uličice starog grada, uputite se do pješčane Kraljičine plaže odmah izvan njega i pridružite se mještanima koji se mažu “terapeutskim” blatom koje ćete pronaći u trstici iza plaže.

Brojni otoci razasuti uz zadarsku obalu jedni su od najležernijih u Hrvatskoj, a do mnogih od njih se može doći trajektom.

Dva najbliža i najlakše dostupna – Ugljan i Pašman – udaljeni su svega 25 minuta vožnje brodom i gotovo su kao predgrađa Zadra, premda predgrađa zagušena maslinicima, razvedena šljunčanim uvalama i ispresijecana pješačkim i biciklističkim stazama.

Silba i Olib

Silba, udaljena oko tri sata vožnje trajektom od Zadra, jedno je od najudaljenijih, opuštenih mjesta gdje automobili nisu dopušteni, a čak su i bicikli zabranjeni tijekom ljetnih mjeseci. Njegov manji susjed, Olib, nalazi se na istoj trajektnoj ruti i čini se još udaljenijim.

Krenite oko dva sata zapadno od Zadra brzim trajektom i stići ćete do vijugavog Dugog otoka (Long Island). Vozite duž njegove obale kako biste pronašli mala ribarska sela, stare jugoslavenske vojne bunkere za podmornice i Veli rat - najviši svjetionik na Jadranu na 135 stopa.

Popnite se na vrh za pogled na sjevernu obalu Dugog otoka i susjedne otoke. Dok ćete vidjeti da su većina otočkih plaža šljunčane uvale, pješčane su u Sakarunu na zapadnoj obali, dok je na južnom vrhu očaravajući Park prirode Telašćica, čijih je 25 uvala i šest otočića ugurano u krajolik u obliku pandži. hrastovih šuma i maslinika obrubljenih pješačkim stazama.

Slijedite stazu do slanog jezera Mir u unutrašnjosti ili “mira”. Kad nije glavna sezona, opravdava svoje ime.

Sijede jednako detaljni opisi što obuhvaćaju Nacionalni park Kornati, Murter, Šibenik, Slapove Krke, Primošten i Trogir.

Orginalan tekst možete pročitati na ovom linku.

D. MARIČIĆ

10.05.2024., 12:46h
20. svibanj 2024 22:16