33370
Zadarski Plesni Ansambl
StoryEditor
KULTURNJACI S GRADONAČELNIKOM

Grad novca ima, ali ga ne smije koristiti

Gradonačelnik Branko Dukić, s pročelnicima Antom Ćurkovićem i Dinom Bušić, održao je radni sastanak s predstavnicima dijela zadarskih udruga u kulturi, na temu financiranja udruga u kulturi u situaciji blokade gradskog proračuna

- Našli smo se u nezavidnoj financijskoj situaciji ne svojom krivicom, unatoč postojanju novaca i našem profesionalnom predanom radu. Sva naša planirana događanja smo do sada ostvarili, a slijede nam dva festivala, Monoplay i Večer plesne minijature, naša vlastita produkcija i izvedbe te brojna gostovanja drugih ansambala za koje sigurno nećemo imati sredstava. Djelovanje i rad Ansambla su transparentni i vidljivi svakom pojedincu i smatramo da zaslužujemo bilo kakvu moguću adekvatnu podršku pri razrješenju sadašnje situacije i savjet od strane vlastitog grada – istaknula je u ime Zadarskog plesnog ansambla Sanja Petrovski.

Predstavnici udruga istaknuli su probleme s kojima se suočavaju tijekom čitave ove godine, a prvenstveno zbog nemogućnosti redovitog financiranja njihovih programa iz gradskog proračuna. Iako su u proteklom razdoblju uspijevali realizirati planirane programe isključivo financirajući ih iz drugih, pa i osobnih izvora, nastavak njihovih aktivnosti uvjetovan je osiguravanjem gradskih sredstava, naglasili su.

- Našli smo se u nezavidnoj financijskoj situaciji ne svojom krivicom, unatoč postojanju novaca i našem profesionalnom predanom radu. Sva naša planirana događanja smo do sada ostvarili, a slijede nam dva festivala, Monoplay i Večer plesne minijature, naša vlastita produkcija i izvedbe te brojna gostovanja drugih ansambala za koje sigurno nećemo imati sredstava, istaknula je u ime Zadarskog plesnog ansambla Sanja Petrovski.

- Vjerujem da će Gradsko vijeće naći način za međusobnu suradnju i dogovor oko proračuna kako bi nastavili razvoj audiovizualnog sektora. Kino Zona djeluje šestu godinu i postigla je međunarodno zapažene rezultate pa ipak, budućnost je na prilično delikatnim temeljima s obzirom na nestabilne, projektne izvore financiranja te smo pod stalnom prijetnjom gašenja, rekao je predsjednik Centra nezavisne kulture Andrej Fric

- Nadamo se da će se ubrzo izglasati proračun te da ćemo moći realizirati sve ono što smo zamislili, u suprotnom bit će ovo izuzetno teška godina za Dramu plus, upozorio je Vinko Radovčić ispred udruge Drama plus.

Prošle godine udruge su se našle u sličnoj situaciji, ali su ipak, s donošenjem proračuna u svibnju, uspjeli premostiti to razdoblje jer su im sredstva uplaćena naknadno. Ove, pak, godine, gradonačelnik je naveo kako se tek mogu zajednički nadati što skorijem izglasavanju proračuna te naglasio kako su sredstva za njihove programe osigurana u planirana već tri prijedloga proračuna koji su većini u Gradskom vijeću bila neprihvatljiva.

U ovim uvjetima Grad je udrugama izašao u susret stavljajući im na raspolaganje infrastrukturu koja im može biti od pomoći za pripremu njihovih programa, od TZ-a, Hrvatskog narodnog kazališta i Koncertnog ureda. Također, proračunskim sredstvima u ovom tromjesečju financirat će se nužni troškovi udruga poput režija, najma prostora, knjigovodstvenih usluga.

- Drugi dio ove godine, ako ne bude proračuna, donijet će još veće probleme ne samo udrugama građana, nego i institucijama i ustanovama.  Mi na raspolaganju imamo sredstva koja su nam ograničena izvršenjem prethodnih proračuna, a to, s obzirom na rast osnovnih troškova, znači manjak od skoro 20 posto za osnovne potrebe poput režija, plaća. Najgore je što se proračun uredno puni i novca ima dovoljno za sve ono što je proračunom planirano, pa i sve planirane programe vaših udruga. Ali bez proračuna ne smije se koristiti – zaključio je zadarski gradonačelnik.

 

10.07.2024., 09:42h
08. rujan 2024 05:03