Ivica Škriljevečki na lokalitetu Foruma i crkve Sv. DonataOsobni Album
StoryEditor
TURA PO GRADU

Jača nelojalna konkurencija između domaćih i stranih turističkih vodiča

Velika je razlika biti turistički pratitelj koji, primjerice, u autobusu daje određene informacije, a sasvim drugo kad ti isti prezentiraju kulturnu baštinu na zaštićenim lokalitetima poput povijesne jezgre Zadra, Nina, Paga. Nažalost, Europska komisija je čak inicirala liberalizaciju tog tržišta, oni ne vide razliku i misle da je posao turističkog vodiča jednak na svim pozicijama

Turistički vodiči imaju značajnu ulogu u prezentaciji i promoviranju našeg grada i šire okolice. Upoznaju posjetitelje s različitim sadržajima te interpretiraju prirodnu i kulturnu baštinu na zanimljiv, edukativan i aktivan način. Jedan od zadarskih vodiča, ujedno i predsjednik Uduge turističkih vodiča Donat, Ivica Škriljevečki, već osamnaest godina radi ovaj posao. Ispričao nam je kakva su njegova osobna iskustva i koji su izazovi ovog zanimanja.

Zadarska udruga pokretač osnivanja krovne organizacije

Kako je nastala i s kojim ciljem Udruga turističkih vodiča - Donat?

Udruga turističkih vodiča Donat je osnovana 2003. godine. Nastala je iz potrebe, jer je puno lakše djelovati zajednički prema institucijama, ministarstvima, lakše se otvaraju vrata nego kad kao pojedinac djeluješ s nekim primjedbama ili zahtjevima. U Hrvatskoj postoje Udruge turističkih vodiča koje rade duže od naše, ali zadarska udruga je bila jedna od pokretača inicijative za osnivanje krovne udruge zajednice turističkih vodiča Hrvatske. Prošle godine smo obilježili 20 godina rada i raduje nas što su nas prepoznali građani i sve relavantne institucije, s kojima smo ostvarili dobru suradnju.

Budući da su turistički vodiči prva poveznica grada i gosta, uvažavaju li institucije vaše primjedbe ili sugestije?

Realizirali smo neke od svojih aktivnosti koje su financirane sredstvima Turističke zajednice Zadra s gradskim uredom za kulturu, ali uvijek može bolje. Zahvaljujući udruzi, ostvarili smo puno bolju komunikaciju i danas smo zadovoljni jer je napredak postignut. Velika je to zasluga i tadašnjeg predsjednika Nenada Marčine, koji je inzistirao u ostvarivanju te komunikacije, organizirale su se tribine da se popularizira i pokaže društveno djelovanje Udruge. Također bih istaknuo, pokojnog predsjednika društva dr.sc. Vinka Bakiju, koji je bio priznat kao stručnjak i nama vodičima izuzetan mentor, a koji je svojom angažiranošću privukao veliki broj članova, te ostvarivao odličnu suradnju s nadležnim institucijama, na čemu smo mu i dan danas vrlo zahvalni.

image

Ivica Škriljevečki na lokalitetu Foruma i crkve Sv. Donata

Osobni Album
image

Crkva sv. Stošije
Katedrala

Žeminea Čotrić

Turistički pratitelj nije turistički vodič

Strani vodiči su postali kamen spoticanja u domaćim redovima, kako se taj problem rješava u nekim drugim turističkim destinacijama EU?

Štitonoše zadarskog i hrvatskog kulturnog identiteta

Turistički vodiči su stvarna inkarnacija zadarskog kulturnog turizma i štitonoše zadarskog i hrvatskog kulturnog identiteta u globalnom kontekstu civilizacijske mobilnosti. Naime, turističko vođenje je kompetencija i aktivnost kreativnog interkulturološkog komuniciranja s ciljem stvaranja memorabilnog i transformacijskog iskustva kod turista i posjetitelja. Ukoliko je danas vodeći turistički “mainstream” tzv. doživljajni turizam, onda jedino zadarski turistički vodiči kroz svoje priče, interpretaciju i tumačenje mogu našim turistima i posjetiteljima otkriti skrivenu dušu prostorno-vremenskih pojava i procesa u Zadarskoj županiji i gradu Zadru. (Udruga turističkih vodiča Donat)

To je problem s kojim se suočavamo već godinama, jer su nelojalna konkurencija. Velika je razlika biti turistički pratitelj koji, primjerice, u autobusu daje određene informacije, a sasvim drugo kad ti isti prezentiraju kulturnu baštinu na zaštićenim lokalitetima poput povijesne jezgre Zadra, Nina, Paga. Nažalost, Europska komisija je čak inicirala liberalizaciju tog tržišta, oni ne vide razliku i misle da je posao turističkog vodiča jednak na svim pozicijama. Smatram da nije svejedno tumači li vam hrvatsku povijest Nijemac, Talijan, Korejanac...Međutim, čak je Vijeće Europe nedavno, na primjeru Slovačke, ustvrdilo pad imidža te zemlje, kao direktnu posljedicu liberalizacije tržišta turističkih vodiča.

Koje su osobitosti posla turističkog vodiča?

Osobita čar je upoznati nove ljude. Turisti prilikom dolaska na bilo koju destinaciju imaju kontakt s različitim djelatnicima u turizmu, od recepcionera, konobara i drugim dionicima, ali s vodičima ostvaruju dužu komunikaciju, naročito kad smo na poludnevnim ili jednodnevnim izletima. Postavljaju nam pitanja o načinu života u našoj zemlji, o tome kakve su nam plaće, običaji, tradicija, kako se općenito živi. Nama kao vodičima je uvijek iznova zanimljivo, jer upoznajemo ljude iz čitavog svijeta, različitih kultura, s kojima razmjenjujemo mišljenja i iskustva. Suština turizma je upoznavanje drugih kultura, tako da mi kao vodiči prenosimo kulturni sadržaj zemlje, koji nije samo spomenička baština, nego i način života. Nije poanta samo u razgledavanju spomenika, jer možete sve te građevine kao kulise izgraditi u Disneylandu. Međutim, jako je bitno prenijeti emociju, osim općepoznatih informacija, primjerice Sv. Donat, što nama Zadranima predstavlja ta crkva, treba ispričati cjelokupni kontekst, a isto vrijedi za katedralu i sve ostale znamenitosti. Svojedobno sam pokrenuo turističku turu baziranu na filmskoj i glazbenoj umjetnosti s početkom na Pozdravu sunca i sad već čuvenom zalasku sunca, kojeg je Alfred Hitchcock istaknuo prilikom svog boravka u Zadru.

image

Ivica Škriljevečki na Morskim orguljama

Osobni Album
image

Turisti uživaju u moru

Luka Jeličić
 

Najveća atrakcija su Morske orgulje

Koje znamenitosti najviše oduševljavaju naše goste?

Goste najviše oduševljavaju Morske orgulje i čitav koncept nastajanja zvuka. U većini slučajeva gosti su slabo informirani o destinaciji u kojoj se nalaze, pa, kad dobiju određene podatke, nastane veliko oduševljenje zbog kompleksnosti, raspona zadarske povijesti i atmosferom koju dožive. Ima i turista koji su jako dobro upoznati s kulturnom baštinom, to su uglavnom povjesničari umjetnosti i njima predstavlja veliki užitak vidjeti uživo znamenitosti koje su proučavali.

image

Zadarska promenada

Linda Vidović
image

16.10.2022 Izlet u Novigrad do Fortice starog grada

Luka Jeličić

Izleti na povijesne lokalitete diljem županije

Koje povijesne lokalitete obilazite u Županiji?

Što se tiče županije, radimo izlete na povijesne lokalitete gradova poput Nina, Biograda na moru, Paga. Nastojimo, također, promovirati manje poznate destinacije poput Ravnih kotara, Benkovca. Zadar nije povijesno mogao opstati sam za sebe bez te poveznice zaleđa i otoka u razmjeni dobara i usluga, a što je u konačnici omogućilo razvitak grada. Širom županije imamo prirodnih ljepota, povijesnih zanimljivosti i trebalo bi podržati manje zajednice koje ulažu napore u uređenju lokalnih muzejskih zbirki, kao primjerice Novigrad koji je otvorio Prezentacijski centar pomorstva i ribarstva. To su teme koje moramo razvijati i podržavati svi zajedno sa svim dionicima u turizmu.

image

Benkovac panorama

Grad Benkovac
30.07.2024., 19:35h
20. rujan 2024 01:46