Konferencija na sveučilištu u ZadruSveučilište U Zadru
StoryEditor
SVEUČILIŠTE U ZADRU

Klimatske promjene zahtijevaju nove tehnologije i zelenu transformaciju

Susreti poput ovog najbolji su put u pronalasku ravnoteže između gospodarstva i sačuvane bioraznolikosti morskog okoliša, rekao je gradonačelnik Dukić

Na Sveučilištu u Zadru danas se održava konferencija “Održivo plavo gospodarstvo u kontekstu klimatskih promjena i degradacije bioraznolikosti potaknuto morskim tehnologijama”, u organizaciji Digitalnog Inovacijskog Huba Innovamare i Sveučilišta u Zadru. Konferencija bi trebala ponuditi rješenja za izazove održivog plavog gospodarstva u EU i diljem svijeta, uzimajući u obzir utjecaj klimatskih promjena i degradaciju bioraznolikosti.

image

Konferencija na sveučilištu u Zadru

Sveučilište U Zadru

- Plava ekonomija more vrednuje kao izvor života i medij komunikacije koji utječu na ekosustave i lokalne zajednice. U riječima ekologija i ekonomija i korijenu je grčka riječ oikos, koja znači dom. Bilo bi izvrsno kada bi oni koji se bave i jednim i drugim obalu i more doživljavali  kao kuću u kojoj su domaćini i koju namjeravaju ostaviti svojim potomcima. To je moguće ako se aktivnosti koje se zbivaju u  prostoru mora, na obali i otocima, zbivaju uvažavajući načela održivosti, uključivosti i pametnog razvoja. Naše sveučilište bavi se znanstvenim istraživanjima, ali u sve većoj mjeri transferom tehnologija, uspostavljanjem harmonije između prostora za razvojem i zaštitom prostora. Razmišljanje o inovacijama izvrsna je prilika da ne upućujemo samo kritike, nego i tražimo rješenja, istaknuo je u pozdravnoj riječi rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.

Sudionike je pozdravio i zadarski gradonačelnik Branko Dukić, koji je rekao kako je zadarsko gospodarstvo naslonjeno na more te najbolje rezultate postiže u pomorstvu, turizmu i marikulturi. U nastojanju da se ti procesi odvijaju na održiv način konzultirala se znanstvena zajednica, ali i upoznavala iskustva drugih sredina u Europi.

- Danas smo pred novim izazovom klimatskih promjena koje zahtijevaju nove tehnologije. Zelena transformacija traži jačanje svijesti svakoga od nas. Susreti poput ovog najbolji su put u pronalasku ravnoteže između gospodarstva i sačuvane bioraznolikosti morskog okoliša, rekao je gradonačelnik Dukić.

image

Konferencija na sveučilištu u Zadru

Sveučilište U Zadru

 Veleposlanik Republike Italije  Paolo Trichilo i zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške u Hrvatskoj također su naglasili važnost održivih praksi u plavoj ekonomiji, budući da su klimatske promjene i pretjerano korištenje resursa prijetnje svim društvima u svijetu.

Zanimljive rasprave i prezentacije sudionika na konferenciji dat će uvid na koje načine digitalna i zelena transformacija s inovativnim morskim tehnologijama može biti alat za bolje praćenje i zaštitu morskih ekosustava. Donositelji odluka iznosili su iskustva o tome kako podupiru ovaj proces digitalne i zelene transformacije, a predstavnici privatnog sektora izazove s kojima se susreću u kontekstu klimatskih promjena i bioraznolikosti.

Organizatori konferencije su Digitalni Inovacijski Hub Innovamare i Sveučilište u Zadru koji kroz svoj primjer uspješne suradnje otvaraju nove prilike za partnerstva koja će doprinijeti kreiranju rješenja kao odgovora na postojeće izazove očuvanje bioraznolikosti i očuvanja u području plavog gospodarstva.

11.04.2024., 08:48h
29. travanj 2024 19:44