Mlada zadarska kreativka Doriana UkalovićAndrea Kršlović
StoryEditor
Iza kulisa personaliziranoga modnog dizajna

Kreacije mlade Zadranke Doriane Ukalović koje odišu talijanskim šarmom

Jedinstveni modni dodatci stvaraju novi trend koji daje poseban sjaj osobnom modnom izričaju. Doriana teži tome da Piccola torbe budu poput vječnih klasika u ormaru svake žene koja cijeni eleganciju i kvalitetu

Doriana Ukalović mlada je zadarska talentirana umjetnica koji se krije iza brenda Piccola, koji je svoje svjetlo dana ugledao 2016. godine, kada je ova kreativna dizajnerica lansirala liniju personaliziranih modnih dodataka, koji su izazvali pravu pomamu u hrvatskom modnom svijetu. Fokusirana na trendi torbe, stvara kolekcije koje su dizajnirane tako da se ističu u svakoj odjevnoj kombinaciji. Njezine torbe su klasične, istovremeno pružaju praktičnost i stil, a posebno su prilagođene svakoj dami ponaosob.

Personalizirani modni dodatci pružili su osvježenje na našoj modnoj sceni i privukli pažnju svih onih koji su bili u potrazi za jedinstvenim unikatnim komadima koji bi krasili njihovu garderobu, i upravo je ta prepoznatljivost Dorianu učinila prvom modnom dizajnericom u Hrvatskoj koja se bavi stvaranjem personaliziranih modnih dodataka.

image

Novo lansirana Capri torba s tamno crvenim detaljima

Andrea Kršlović

Dvije bebe - sin i posao

Kada nije u elementu svoje kreativne ekspresije, ova talentirana mlada dama voli provoditi vrijeme u dugim šetnjama sa svojim sinom, pronalazeći inspiraciju u prirodnim ljepotama koje ih okružuju. Njezina strast prema prirodi i cvijeću, kao omiljenom elementu u prirodi, prelijevaju se u želju da stvara jedinstvene modne komade.

- Kao mlada mama trudim se pronaći ravnotežu između privatnog i poslovnog života, pri čemu su mi obitelj i dijete prioriteti. Prije rođenja djeteta posao mi je bio glavna briga, ali s vremenom se situacija ipak nešto promijenila. Sada mogu reći da se osjećam kao da imam dvije bebe - svog sina i posao. Trudim se posvetiti otprilike jednaku pažnju na oba segmenta svog života, unatoč svim izazovima koje sa sobom nosi balansiranje poslovnih i privatnih obaveza, ispričala nam je Doriana.

Italija kao vječna inspiracija

image

Italija joj je jedna od neiscrpnih inspiracija za kreativno stvaralaštvo

Osobni Album

Naziv Piccola ima sentimentalnu vrijednost za nju, a kada se bacila u dizajnerske vode željela je da ime njezinoga brenda ima osobno značenje. Italija joj je jedna od neiscrpnih inspiracija za kreativno stvaralaštvo, a njezina ljubav prema ljepoti te zemlje prenosi se na kreacije koje odišu talijanskim šarmom i elegancijom te istinski uživa u tome da uključi elemente njezine estetske ljepote u svoj dizajn.

- Za vrijeme svog boravka u Italiji, primijetila sam rastući trend personaliziranih stvari u domovima i modi, što me posebno oduševilo. Smatram da su personalizirani modni dodatci idealan način da izrazite svoju osobnost i istaknete se iz mase, pa sam zato i krenula u tom smjeru. Trudim se svojim klijenticama pružiti jedinstvene komade koji su prilagođeni njihovim ukusima, željama i potrebama i koje su dio njihovog posebnog modnog izričaja, kazala je Doriana.

Strast za estetikom

image

Mini Sali Bag s kožnim inicijalima - torba po Dorianinoj mjeri

Andrea Kršlović

Voli modu koja odiše minimalističkim stilom te je poznata po estetskim kombinacijama koje izgledaju jednostavno i profinjeno. Njezino oko za lijepo proširuje se i na dizajn interijera, a inspiraciju crpi iz ambijenata koji zrače elegancijom i funkcionalnošću. Kao osoba koja cijeni estetiku u svim područjima života, nikako ne zanemaruje ni pakiranje za koje teži da bude besprijekorno. Svoju strast za dizajnom tako prenosi i na način na koji prezentira svoj rad i proizvode te je usredotočena na to da finalni proizvod bude ukomponiran na način koji će privući pažnju i pružati dašak luksuza. No, njezina strast za estetikom ne završava samo na površini, jer voli da je generalno sve u životu ‘na svom mjestu‘ - uredno i posloženo.

- Svaka torba nije sama po sebi krajnji rezultat, pažljivo je dizajnirana i upakirana kako bi se pružio doživljaj posebnosti već pri samom procesu otvaranja paketa. Meni sve mora ići po špagi, kako bi u konačnici uspjela postići optimalan rezultat i stvoriti dojam potpunosti, istaknula je Doriana.

U ponudi širok spektar proizvoda

Preferira basic komade koje se mogu lako kombinirati, dok u sezonske kolekcije uvodi neke zanimljive detalje poigravajući se bojama i materijalima. Kao velika ljubiteljica torbi, primijetila je nedostatak dobre, funkcionalne i vizualno privlačne torbe za plažu, pa je na početcima odlučila kreirati vlastitu verziju u obliku chic cekera. Danas u ponudi ima širok spektar torba, sve od cekera Dora, clutch kožnih torbica po imenu Londra, pa do tote torba (Portofino, Sali, Mini Sali, Capri). Omiljeni dizajn koji je kreirala joj je Mini Sali Bag, koja savršeno odgovara njezinom životnom stilu, a kako i sama kaže - to je baš torba po njenoj mjeri.

image

Kožni podlošci od goveđe kože idealni su za odlaganje svih sitnih potrepština

Osobni Album

- Moj kreativni proces započinje kada mi padne neka ideja na pamet. Tada obično sjednem, počnem crtati skice i razmišljati o brojnim mogućnostima. Potom slijedi početak procesa izrade proizvoda zajedno s mojim kolegama iz radione. Prvo se radi šablona, zatim krećemo u izradu prvog, drugog, trećeg primjerka... Svaki primjerak poboljšava se na temelju prethodnoga, a tek nakon izrade otprilike četvrtoga primjerka proizvod postaje konkretniji i bliže se finalnome, opisala nam je Doriana.

Za izradu torbi koristi janjeću i teleću kožu, dok su basic komadi izrađeni od prirodnoga platna i kože. Uz novu Capri torbu koju su izbacili ove sezone, uskoro planiraju lansiranje nekih novih proizvoda, ali nas je odlučila još malo držati u neizvjesnosti o kakvim se točno proizvodima radi. U ponudi su uključene i personalizirane unisex lanene košulje, novčanici i torbice za laptop. Prije otprilike pola godine, pokrenula je i proizvodnju dekora za interijer u vidu kožnih podložaka koji su idealan dodatak domu, a svaki je personaliziran i ručno izrađen.

Basic s modernim twistom

- Klijentice mogu birati sve što požele, od raznih kombinacija boja i materijala pa sve do boje konca. Trudim se dizajnirati torbe koje će biti statement komad u ormaru i nešto što će se moći "furati" duži niz godina. Moj dizajn usmjeren je ka klasičnom, ali s modernim twistom koji ga čini primamljivim i nosivim. Svakom komadu pristupam pažljivo, s ciljem da bude prepoznatljiv i da privlači poglede. Težim tomu da Piccola torbe budu poput vječnih klasika u ormaru svake žene koja cijeni eleganciju i kvalitetu, naglasila je Doriana.

image

Mini Sali torba & TeutaxPiccola torba

Osobni Album

Kao mlada mama, ima želju iskoristiti svoju kreativnost i dizajnerske sposobnosti kako bi stvorila nešto posebno za djecu, stoga bi u budućnosti voljela osmisliti i kreirati vlastiti dječji odjevni predmet. Ispričala nam je kako joj je drago što ima priliku surađivati s Teutom Mesaroš, poznatom frizerkom i vlasnicom zagrebačkog it salona. Zajedno su osmislile i kreirale praktičan proizvod u obliku nesesera, koji nije koristan samo kao kozmetička torbica, već ga se može koristiti i kao torbicu za dnevne potrebe ili za dječje higijenske potrepštine. Njihova zajednička kreativnost i stilski senzibilitet dali su im pravi spoj i na koncu odgovarajući ciljani proizvod.

Posvećenost detaljima i želja da uvijek postigne najbolji mogući rezultat učinili su je jednom od najtraženijih dizajnerica već pri samom početku karijere, a taj boom još uvijek nije splasnuo. Piccola je tako postao brend koji je sinonim za kvalitetu i jedinstvenost, koju je ova mlada dizajnerica stvorila kroz svoju strast prema modi inspirirajući se predivnom Italijom. Uz ovakve personalizirane modne dodatke, stvaranje modne elegancije nikada nije bilo jednostavnije, a sigurni smo da će Vam se ovi klasični, ali posebno dizajnirani komadi svidjeti, baš kao i našim brojnim poznatim javnim osobama koje su prepoznale i podržale ovaj domaći brend.

image

Prljavobijela Mini Sali torba s tamno plavim ušivenim kožnim detaljima

Andrea Kršlović
17.05.2023., 12:55h
16. rujan 2024 21:12