Hina/linda Vidovic
StoryEditor
ZAVRŠAVA POLITIČKU KARIJERU?

Marko Vučetić: Da nisam ja vodio ovo Gradsko vijeće, ono bi se raspalo puno prije, Zadru treba nova ideja, a Zadranima dostojanstvo

Nova sjednica Gradskog vijeća sazvana je za četvrtak, 29.kolovoza. Na pitanje svih pitanja, hoće li vijećnici napokon izglasati novi prijedlog proračuna, predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić, kojemu bi to mogla biti i posljednja sjednica u političkoj karijeri, ako se Vijeće raspusti, daje sveobuhvatnu analizu ove političke trakavice

- Vidio sam novi prijedlog proračuna. Stavke za kulturu, koje su meni iznimno bitne, sada su obuhvaćene ovim prijedlogom proračuna i ja bih za takav proračun glasovao. Međutim, istovremeno je za čak 400 tisuća eura, povećano financiranje KK Zadra i to mi je trn u oku, a to je razlog zbog kojeg ne bih glasovao za proračun, pojašnjava svoj osobni stav Vučetić.

Kombinatorika glasovanja

Smatra da će Proračun proći isključivo onda ako za njega budu glasovala minimalno dva vijećnička kluba izvan HDZ.-a. Ako samo jedan klub izostane u tom glasovanju, proračun neće proći.

- Da ste me pitali prije tri dana, rekao bih da će proračun proći. No, danas ne mislim tako, jer je u međuvremenu gradonačelnik uvrijedio i ponizio Nezavisni klub Enija Meštrovića. Za njegov amandamn je rekao da se ne može izvršiti, što nije sporno, ali je rekao i da taj amandman odgovara konobi Žvelti Brabor, što implicira da se radi o neozbiljnom amandmanu koji je za krčmu, a ne za Gradsko vijeće. Sad Enijeva NL neće glasovati za proračun. Ta lista je, nakon odlaska Adele Frank, jedinstvena i ne vjerujem da ondje ima još trojanskih konja. SDP će zasigurno biti protiv proračuna, zbog lokalnih i nacionalnih razloga. Na nacionalnoj razini, oni biraju novo vodstvo stranke koje uspavanu socijaldemokraciju treba uskrisiti i borbeno postaviti prema HDZ-u na svim razinama, pa tako i lokalnoj zadarskoj. Zadarska lokalna razina ima i još jednu stavku otpora, a to je Radetino inzistiranje da se izvršna vlast očituje o legalnosti izdavanja građevinske dozvole za zgradu u Teslinoj. SDP je blokiran na obje razine da bi uopće mogao podići ruke za proračun, Sabina Glasovac ne može u predsjedništvo stranke dolaziti iz organizacije koja na bilo koji način koketira s HDZ-om.

Ovo je proračun Akcije mladih

- Ovaj proračun je ustvari proračun Akcije mladih, ali to nitko ne razumije. Svi njihovi prijedlozi su uvršteni, bez prigovora izvršne vlasti, u prijedlog proračuna, ali sad imamo trik. Akcija mladih, od svih opcija u Gradskom vijeću, sebi nipošto ne može dopustiti da glasa za proračun, pa i svoj proračun, zajedno samo s rukama HDZ-a. Njima treba još jedan klub. Ako SDP ili Enijeva NL glasaju zajedno s Akcijom mladih, onda će Akcija mladih biti pobjednica i autorica ovog proračuna. Akcija mladh je sad u poziciji biološkog roditelja koji još treba posvojiti vlastito dijete. Bez obzira na ovo što sam sad rekao, do četvrtka još ima vremena. Uvijek mi je na raspolaganju poslovnička mogućnost da sjednicu odgodim, a to će ovisiti o informacijama koje budem dobivao, jer sam u kontaktu sa svim klubovima.

Zašto biste odgađali sjednicu?

- Odgađanje sjednice znači da se povećava mogućnost usvajanja proračuna, na način da netko tko sad ima nešto protiv proračuna, a želi amandmanom u prijedlog proračuna uvrstiti svoj zahtjev, dajem mu dodatno vrijeme da to može napraviti. Proračun nje smio uopće biti predmetom rasprave, jer imamo odluku Visokog upravnog suda i on je trebao biti na Gradskom vijrću prihvaćen bez ikakvih tenzija. S obzirom na rok od 45 dana, ističem da sjednicu smijem odgoditi i ponovno zakazati unutar tih 45 dana. Ako prođe tih 45 dana, a proračun se ne izglasa, Gradsko vijeće se neupitno mora raspustiti odlukom Vlade. U tom slučaju, poručujem vijećnicima da, zbog pedagoških razloga, prije sjednice Gradskog vijeća podnesu ostavke, jer je puno bolje da se sami raspuste, nego da ih raspusti tijelo protiv kojeg se bore, a koje je pod ingerencijom HDZ-a. jer bi se, u tom slučaju, sveli na neposlušne učenike čija sudbina ovisi o razredniku koji se zove Andrej Plenković.

image
Linda Vidović

‘Prosječni Zadranin nema svoje dostojanstvo‘

Gdje je u cijeloj toj političkoj trakavici odgovornost prema građanima koji su vas birali?

- Ako shvaćamo što je demokracija, prosječni Zadranin je upravo ono što vidimo u Gradskom vijeću i meni je to, s antroploškog gledišta puno tužnija i tragičnija činjenica od bilo kojeg proračuna. To znači da prosječni Zadranin upravo želi ovakve odluke, jer kad prosječnog Zadranina promatramo po različitim segmentima, netko želi radne bilježnice, ali ih neće dobiti. Drugi žele da roditelji sami snose troškove školovanja svoje djece. Dakle,mi imamo i jedne i druge Zadrane i oni se poništavaju. Imamo udruge, čija je aktivnost financirana odlukom gradonačelnika, i njima je drago što njihova konkurencija nije dobila sredstva, tu se isto poništavamo. Zato bih prosječnom Zadraninu poručio da slučajno ne pomisli da je idealan i vrijedan, on je prijelazni oblik onoga što će sutra, nadam se, u Zadru tek nastati, a to je prosječni Zadranin koji ima osobno, povijesno i lokalno dostojanstvo, koji je solidaran s ljudima koji ga okružuju i koji ima ideju malog medteranskog grada koji uživa u kulturi, kretanju i sportskim aktivnostima, koji s ponosom promatra vlastitu povijest jer ju je nadišao, koji ne demnonstrira posluh prema političkim i religijskim strukturama. To je moguće samo ako građanima osvijestimo da su prolazni, smrtni i da vlastiti život ne treba trošiti u banalnim događajima, poput ponosa što pripadaš nekoj političkoj stranci, što si dobar s Dukićem ili što razumiješ što ja govorim. To je sve banalnost. ono što nije banalnost je razvoj grada, podrška različitosti, radost što vidimo nekoga tko ne pripada svim našim identitetima, tolerancija i politika nenasilja.

Hoćete li se kandidirati za gradonačelnika iduće godine?

- Ja nisam političar, već filozof koji provodi društveni eksperiment.Polako ulazim u treću fazu svog života u kojoj javno više ne djelujem, gasim sve svoje javne uloge i uživam u individualnim egistencijalnim izborima. Ako se pojavi politička opcija kojoj trebaju ideje, vrlo rado ću im pomoći jer sam prvenstveno ideolog, ali političke funkcije me više ne zanimaju.

Je li to, s Vaše strane, politički odgovorna izjava?

- To nije odgovorno promišljanje u odnosu na političku poziciju predsjednika Gradskog vijeća, ali je sasvim legitimo, jer sam se tako i legitimirao i deklarirao svoje stavove. Da je netko drugi vodio ovo Gradsko vijeće,umjesto mene, ono bi se već raspalo u ove tri godine. Ja to ne dopuštam. Kao koordinator sjednica, ne dopuštam da dođe do sukoba, svi sukobi koji se i dogode na Vijeću dobivaju moju poslovničku formu. 

Poliička odgovornost kreće od građana

Postoje li pozitivni rezultati tog, kako kažete, trogodišnjeg društvenog eksperimenta?

- Građane smo suočili s time da, kad izlaze na birališta, vode računa o tome što i koga će izabrati, jer politička odgovornost kreće od građana, njihovim izlaskom na izbore. Mi smo kao vijećnici i Branko Dukić kao gradonačelnik, kreature volje građana, građani trebaju shvatiti da je politika teoretska aktivnost, da trebaju birati najumnije,ali i da iz te teorije proizlazi praksa, a praksa je provjerljiva izlaskom iz našeg doma, kakve su nam ulice, imamo li dovoljno zelenila, je li promet u prekidu, imamo li dovoljno vrtića i staračkih domova. Budućnost neće ovisiti o osmijehu i prijateljstvu, nego isključivo o snazi uma koji je u stanju u zadarski prostor unijeti novu ideju. Ovo je ujedno i poziv mojim kolegama sa Sveučilišta da se politički angažiraju. Građani trebaju shvatiti što im odgovara, ako su sad kivni zato što nemaju vode u svojim domovima, a glasali su za sadašnju izvršnu vlast, onda takvim građanima predlažem da osmisle samokažnjavanje, jer su oni to izabrali, ili da na slijedećim izborima biraju nekog drugog. Ako građani smatraju da je HDZ loš, a oporba još gora, onda se ti građani trebaju politički organizirati i izaći na izbore da netko glasa za njih. Ne pristajem na ovo da građani nemaju koga izabrati, imaju, a ako nemaju, onda oni trebaju biti ti koje će netko birati.

 

23.08.2024., 15:29h
Marina Knežević
19. rujan 2024 04:13