Svestrana umjetnica Gabrijela Meštrović MaštrukoLinda Vidović
StoryEditor
Zadarska glumica Gabrijela Meštrović Maštruko

Nakon više od 30 godina na sceni i dalje ima tremu prije nastupa

Ime Gabrijele Meštrović Maštruko dobro je poznato cjelokupnoj zadarskoj javnosti, nema djeteta ili odrasle osobe u Zadru koja bar jednom nije vidjela “tetu Gabi” na kazališnim daskama ili iza lutke i paravana u Kazalištu lutaka Zadar

Svoju glumačku karijeru Gabrijela Meštrović Maštruko, ili kako ju prijatelji i poznanici zovu - Gabi, započela je još u Osnovnoj školi Krste Ljubičića u Arbanasima, današnjoj školi Krune Krstića kada je igrala u školskoj predstavi Trinaestogodišnjaci, gdje je imala glavnu ulogu. Govoreći danas o toj predstavi, Gabi ističe da se tada zaljubila u glumu. Put je nastavila u srednjoj školi kada se prijavila na audiciju koju su organizirali zadarski glumački velikani Milena Dundov i Srećko Šestan. Sjeća se da je na audiciju došla uzbuđena naučivši Ujevićevu Svakidašnju jadikovku.

Sve je počelo Svakidašnjom jadikovkom

- Naučila sam napamet Ujevićevu Svakidašnju jadikovku koja me tada, s 14 godina, oduševljavala i bila mi je najdraža pjesma. Moja izvedba ih je oduševila pa su me poslali na seminar u Komižu gdje sam učila i radila s profesionalnim redateljima, sjeća se Gabi.

image

Uspomena iz mladosti

Osobni album
Ubrzo nakon toga profesor Živko Nižić ponudio joj je da igra glavnu ulogu u predstavi Narko mama prema drami Daria Foa, koji će joj, kako će se kasnije pokazati, obilježiti život. Predstava Narko mama dobila je Nagradu Grada Zadra, a igrala se i na talijanskom prilikom turneje po Istri. Poslije tog uspjeha, ponuđen joj je posao u zadarskom Kazalištu lutaka gdje je odigrala prvu ulogu u nagrađenoj predstavi Loptica skočica. Od tada pa do danas ostala je stalna članica Kazališta lutaka Zadar, gdje vodi i radionice za djecu pod nazivom Donatolina.

Javnosti je Gabi poznata po brojnim ulogama u dječjim predstavama Kazališta lutaka, ali Zadrani pamte i njezine izvedbe za odrasle. Najpoznatija je ona izvedba s kojom je obilježila 30. godišnjicu karijere 2018. kada je na Večernjoj sceni Kazališta lutaka izvela još jednu dramu Daria Foa iz 1977. kontroverznog naslova “Monolog kurve u ludnici” pod redateljskom palicom Živka Nižića. Ono što dio javnosti ne zna jest da je to bila prva profesionalna izvedba te drame u Hrvatskoj, a Gabi ističe kako joj je to bila najteža predstava u životu.

- Glavnina mojih uloga bila je u dječjim predstavama pa su me ljudi čudno gledali kada su vidjeli plakat za ovu predstavu. Mnogi su me pitali zašto sam odabrala baš to, zašto takav naslov, no ja jako volim Daria Foa i taj tekst i htjela sam dotaknuti publiku tom predstavom. To mi je u konačnici i uspjelo, publika je izvrsno reagirala, na kraju predstave su i muškarci u publici plakali. Nije ju bilo lako odigrati, ali kada sam vidjela feedback publike, znala sam da se isplatilo. I danas me često pitaju kada ću je ponovo izvoditi, priča Gabi.

Suprug, dvoje djece i pas

image

Prije svake predstave izvodi vježbe disanja

Osobni album
Gabi naglašava da i dalje ima tremu prije nastupa, bez obzira na to što je na sceni više od 30 godina. Tvrdi da je trema dokaz da joj je i dalje stalo do posla kojim se bavi, a prije svake predstave izvodi vježbe disanja, a ponekad i fizičke treninge, ako je predstava fizički zahtjevna. Priznala nam je da se u kazalištu događaju brojne nezgode pa im se tako dogodilo da im je usred predstave Aladin i čarobna svjetiljka pala scenografija i lakše ozlijedila dio glumaca, ali su je svejedno odigrali do kraja. Osim predstava, Gabi je igrala i u sapunici Zabranjena ljubav, gdje je s kolegom Draganom Veselićem bila prva glumica iz Zadra koja se pojavila u sapunici. Igrala je epizodnu ulogu Šveđanke na engleskom jeziku.

Osim što je glumica, Gabi je i supruga i majka dvoje odrasle djece, a kada govori o obitelji, ističe i svog psa, zlatnog retrivera Antara, za kojeg kaže da joj je treće dijete. Priznaje kako je u životu puno putovala i radila pa su ponekad i njezina djeca bila zakinuta zbog posla, ali naglašava da se uvijek snalazila, nekada s roditeljima, nekada s dadiljama. Velika joj je podrška, ističe, bio i suprug Igor, koji je akademski kipar. S obzirom na to da su oboje umjetnici, često su svoje obveze i putovanja prilagođavali onom drugom, kako bi uvijek netko mogao brinuti o djeci. Danas su njezina djeca, ističe, odrasli ljudi, koji su odabrali svoje životne putove. Kćer Martina završila je kulturu i turizam, dok je sin Luka završio kineziologiju te trenutno radi kao trener. Iako nisu umjetnici, Gabi nam je otkrila da je Luka glumio s njom u filmu Plaža.

Prisjetila se i početaka svoje veze s današnjim suprugom istaknuvši kako su se upoznali još dok je ona bila u srednjoj školi. Kako priznaje, nije primjećivala dečke u srednjoj školi, više ju je zanimalo čitanje, sport i gluma pa dugo nije obraćala pažnju na muški rod, ali ističe, kada je vidjela Igora, zaljubila se “preko ušiju.”

Od portreta do braka

image

Stalna članica Kazališta lutaka Zadar

Osobni album
- Zaljubila sam se na prvi pogled, bio mi je prekrasan. Imponiralo mi je i to što je on primijetio mene jer je ipak bio nešto stariji, bio je umjetnik i kipar pa sam mu bila zanimljiva. Želio je raditi moj portret pa me izradio u gipsu, drvetu i brojne crteže mog portreta i tako me osvojio. Ubrzo smo se vjenčali i tako je krenula i naša umjetnička i ljubavna priča, a moji portreti koje je napravio, i danas krase naš zajednički dom, priča nam Gabi.

Priznaje da su oboje jako temperamentni pa brzo planu, ali se brzo i smire, a posebno je napeto kada se sudare njihovi umjetnički procesi i nervoze oko njezine premijere ili njegovog završavanja skulpture. No, kako ističe, ljubav je ipak jača od svega.

Za kraj nam je Gabi otkrila kako se u životu bavila brojnim stvarima, osim glume i pisanjem kratkih priča i poezije, a dugo se bavila i sportom. U slobodno vrijeme najviše voli raditi u vrtu ili jedriti i loviti ribu, a najavila nam je i kako je nedavno snimila novi film u suradnji s engleskim studijem koji bi svoju hrvatsku premijeru trebao doživjeti na Motovun film festivalu. Film je režirala njezina bivša učenica iz Donatoline Kate Lovrinov, a nosi naziv “Plima” i sniman je na otoku Molatu.

Ova svestrana umjetnica pokazala je kako ima energije za sve, a kako sama kaže, njezina dječja duša svaki ju dan tjera na učenje novih stvari i proživljavanje novih avantura. Ne sumnjamo da će ju to dovesti do novih projekata kojima će obogatiti kulturni život Zadra te donijeti osmijehe na brojna lica.

12.07.2023., 11:22h
15. svibanj 2024 03:13