Simbol hrabrosti i borbe ili kontroverzna slika?Tornado Zadar
StoryEditor
GRAĐANI ŽELE SIGURNOST

Nije rješenje gurati probleme pod tepih pod krinkom murala na Bulevaru

Od političkih lidera očekujemo da prepoznaju stvarne potrebe zajednice te da predstave viziju i planove koji će unaprijediti život svih građana, ne samo tijekom izborne godine, već i dugoročno, a ne da se u tolikoj mjeri bave prošlosti

U posljednjih mjesec dana i više politička scena grada Zadra postala je poprište žustrih sukoba i rasprava koje se vode oko jedne, izgleda, izuzetno kontroverzne točke - murala na Bulevaru. Ovaj mural, sada središte pažnje lokalne zajednice, postao je predmet raznih tumačenja i strastvenih stajališta naših političara, ali i javnosti.

Za neke mural predstavlja simbol hrabrosti i borbe, dok za druge predstavlja kontroverznu sliku koja budi različite emocije i stavove. Za neke je to ustaški vojnik, za druge vojnik ljubavi, za neke simbol za koji se vrijedi boriti, za neke nedopustiva slika i ruglo našega grada.

Djeca, umirovljenici i napredak na čekanju

Čini se da se fokus javnosti sve više usmjerava prema jednom muralu na Bulevaru, a brojni vitalni problemi gradskog života padaju u drugi plan. Usprkos izazovima poput nedostatka mjesta za djecu u vrtićima, dugog čekanja na staračke domove, trajne gradnje i kašnjenja radova, betonizacije na svakom koraku, nedostatka zelenih površina...

A već i ptice na grani znaju da je opet utvrđena neusklađenost Proračuna Grada Zadra za 2024. godinu sa Zakonom o proračunu, čime je potvrđena Odluka o obustavi. Još jedna godina bez proračuna...

No, uglavnom, političkim prepucavanjem i stavljanjem fokusa na mural na Bulevaru infrastrukturni problemi i potrebe zajednice ostali su u debeloj sjeni.

Kako je došlo do toga da mural postaje epicentar pozornosti, dok ključne socijalne i infrastrukturne teme gube bitku za prioritet u javnom diskursu?

U moru problema koji tište naš grad, osjeća se i gorčina zbog nepravedno niskih mirovina koje umirovljenicima otežavaju život, ostavljajući ih suočenima s izazovima života dostojnog čovjeka. U ljetnim mjesecima, gužve turista postaju nepodnošljive, a grad je u velikoj mjeri neprivlačno mjesto za lokalno stanovništvo koje želi mir i prostor za vlastite aktivnosti.

U iščekivanju Godota, Centra za mlade i dalje

Zima, s druge strane, donosi drugačije izazove - nedostatak lokalne ponude i zatvorenost prostora koji čine Polutotok gradom duhova i bijelih izloga. Centar za mlade i dalje zjapi prazan, udruga Svjetlo, koja ima važnu ulogu u lokalnoj zajednici, suočava se s problemom nedostatka prostora za rad i djelovanje... Što je prioritet u našem gradu?

S obzirom na ovu super izbornu godinu, možda je trenutak da se političari dublje posvete stvarnim izazovima našeg grada kako bi barem prividno vratili povjerenje svojih građana. Umjesto fokusiranja na političke trzavice, vrijeme je za konkretne akcije i rješavanje gorućih problema koji muče lokalnu zajednicu.

Građani od političkih lidera očekuju da prepoznaju stvarne potrebe zajednice te da predstave viziju i planove koji će unaprijediti život svih, ne samo tijekom izborne godine, već i dugoročno, a ne da se u tolikoj mjeri bave prošlosti.

Prošlost jest važna, ali...

Razumijevanje vlastite prošlosti ključno je za shvaćanje sadašnjosti i oblikovanje budućnosti. Važno je znati odakle potječemo, istraživati svoju povijest i analizirati kako su se oblikovali ključni događaji koji su utjecali na današnje društvo. Bitno je educirati djecu o nastanku naše države, osigurati da razumiju različite povijesne kontekste i pojmove kako bi razvijali kritičko razmišljanje i sposobnost razlikovanja različitih perspektiva.

Ali, zar je doista nužno zanemarivati probleme koji se tiču osnovnih životnih uvjeta svih slojeva društva i različitih dobnih skupina? Takav pristup ne samo da potiče mržnju i zanemarivanje, već također gradi temelje za neodgovornost koja može imati ozbiljne posljedice. Na ovaj se način stvorila atmosfera ravnodušnosti prema stvarnim izazovima s kojima se društvo suočava. Nije rješenje gurati probleme pod tepih pod krinkom murala na Bulevaru.

Onakvi smo kakve i biramo

Često kao društvo nismo puno bolji od političke klase koju kritiziramo. Uvijek smo spremni žaliti se na kavama o propustima vlasti, no kad dođe vrijeme da se aktivno zauzmemo za boljitak, tada je iznenađujuće udobno leći na kauč, upaliti televizor i posvetiti se serijama kako bismo ubili vrijeme. Lakše je kritizirati sustav nego aktivno sudjelovati u promjenama.

Bilo bi izuzetno korisno da usmjerimo rasprave na načine kako poboljšati kvalitetu sadašnjosti, da zajedno uložimo napore u stvaranje sigurne i mirne budućnosti. Umjesto da prošlost bude vječni izvor nesuglasica i poticaj za širenje diskriminacije, fokusirajmo se na konstruktivne razgovore o tome kako možemo graditi inkluzivnije društvo.

Okrenimo svoj pogled prema budućnosti, posvetimo se edukaciji i aktivno se zauzmimo za poboljšanje života naših sugrađana. Umjesto da prošlost bude teret, neka nam bude motivacija koja nas potiče na pozitivne promjene i kontinuirani rad na stvaranju bolje zajednice. Neka nas lekcije iz prošlosti inspiriraju da gradimo društvo koje njeguje suradnju, razumijevanje i solidarnost, te da se aktivno angažiramo u rješavanju izazova koji predstoje.

Koje god Vaše uvjerenje bilo, važno je prihvatiti da postoje i drugi ljudi s različitim stavovima. Otvaranje prema raznolikosti olakšava život. Ogorčenost rijetko vodi bilo kamo, a posebno ne prema unutarnjem miru i istinskom zadovoljstvu. Preopterećenost jedne strane stajališta narušava ravnotežu, a jedino u ravnoteži možemo vladati samim sobom.

11.02.2024., 09:40h
ANDREA KRŠLOVIĆ
29. travanj 2024 06:27