<p>22. sjednica Gradskog vijeća</p>
22. sjednica Gradskog vijećaŠime Zelić/PIXSELL
StoryEditor
Aktualni sat današnje sjednice

Od Kolektivnog ugovora radnika Liburnije, neofarbanih klupica u parku do prostora za sajam

Adela Frank (NL Enija Meštrovića) zatražila je sastanak s pročelnikom Tomislavom Koronom (UO za gradsku imovinu) i Marijem Pešutom (UO za socijalnu skrb i zdravstvo) kako bi pronašli rješenje za Udrugu Svjetlo koja ostaje bez svog prostora te se zbog toga neće moći licencirati pri Ministarstvu

Aktualni sat današnje sjednice Gradskog vijeća započeo je Davor Karlović (HDZ) pitavši pročelnicu UO za kulturu i šport Dinu Bušić koliko umirovljenika koristi besplatni zdravstveni program 65 + po mjesnim odborima, kao i koliko je djece uključeno u besplatnu obuku neplivača Sportske zajednice Grada.

- Program 65 + koristi 160 umirovljenika, u šest mjesnih odbora - Stanovima, Arbanasima, Jazine 1, Jazine 2, Novi Bokanjac i Sinjoretovo. Kad je riječ o obuci neplivača, već godinama, u suradnji s plivačkim klubovima, osnovnim školama, odnosno predškolskim institucijama, imamo između 500 i 1000 kandidata koji se provjeravaju. Za trening i obuku uzima se 200-tinjak djece i kroz mjesec, dva, oni proplivaju, odgovorila je Bušić.

Stanje u Liburniji

Roko Tadin (AM) postavio je pitanje gradonačelniku tko je odgovoran za nepoštivanje Kolektivnog ugovora u Liburniji potpisanog prije dva mjeseca.

- Radnici su nedavno bili na rubu štrajka, no uz razgovor s direktorom, odlučili su prolongirati taj potez. Direktor tvrdi da novac od Grada nije stigao, no u izvršenju Proračuna vidljivo je da nije tako, kazao je Tadin, a gradonačelnik je odgovorio kazavši da su u razgovorima sa svim gradskim poduzećima i sindikatima te da rješavaju sve probleme.

Bruno Milin (HDZ) iznio je inicijativu da se, po uzoru na Grad Pulu, dodatno uloži u aktivnosti koje će doprinijeti povećanju sigurnosti prometa, posebice biciklističkog.

- Predlažem da Grad Zadar, u suradnji s Hrvatskim cestama, započne izradu projekta koji će biciklističkim stazama povezati Zadar-Žmiriće-Diklo-Kožino-Petrčane čime bi se osigurala dodatna sigurnost prometa, kao i obogaćivanje turističke ponude, naglasio je Milin, a pročelnik UO za za prostorno uređenje i graditeljstvo kazao je da je Grad prije tri godine donio strategiiju i da će svakako, prilikom rekonstrukcije raskrižja na Žmirićima, isprojektirati i spojiti dio biciklističke prometnice koja nedostaje, prema Kožinu.

Fekalije iz Bedema

Irena Dragić (SDP) upozorila je da iz Bedema cure fekalije, na nogostupu ispod MAS-a, naglasivši da takva situacija "nije od jučer i da se ništa ne poduzima".

- Svi znamo kad su ove građevine izgrađene, upravljanje starim dijelom grada je zahtjevno i skupo. No, slažem se da je vrijeme za kažnjavanje zapuštenih dijelova Poluotoka, razmislimo o načinima, odgovorio je Dukić.

Adela Frank (NL Enija Meštrovića) zatražila je sastanak s pročelnikom Tomislavom Koronom (UO za gradsku imovinu) i Marijem Pešutom (UO za socijalnu skrb i zdravstvo) kako bi pronašli rješenje za Udrugu Svjetlo koja ostaje bez svog prostora te se zbog toga neće moći licencirati pri Ministarstvu.

- U kontaktu smo s predstavnicima Udruge Svjetlo. Nakon što je odrađen sastanak, na raspolaganje smo im stavili jedan prostor koji je ranije bio u komercijalnoj kvoti. Međutim, nije zadovoljavao sve uvjete, odnosno nije im odgovarao do kraja vezano za njihove potrebe. U međuvremenu smo se čuli i s predstavnicima udruge iz Zagreba, ponudili smo im termin sastanka, čekamo da se vidimo kroz nekoliko dana i na tom ćemo sastanku definirati sve što im je potrebno i nadam se da ćemo im uspjeti pronaći prostor i osigurati akreditaciju udruge, odgovorio je Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika.

Nedjelja je dan za sajam

Enio Meštrović (NL) govorio je o sajmu nedjeljom istaknuvši da ispred Interspara, gdje nije primjereno uređeno za sajam, dolazi do prometnih gužvi.

- Svaki ozbiljniji grad ima nedjeljni sajam kao društveni događaj. I zamjena viška robe danas bi dobrodošla ljudima. Nakon aglomeracije ostao je predivan prazni prostor od Strabaga koji ima preko 10 000 kvadrata gdje bi se mogao organizirati sajam nedjeljom na korist cijeloj zajednici, rekao je Meštrović.

Kasap je odgovorio da će u prijedlogu izmjena Prostornog plana, koji je u fazi dovršetka, predvidjeti markicu za ovakvu namjenu.

Rino Rados (NL Enija Meštrovića) upozorio je da Park Vladimira Nazora ima 26 klupa, no da nijedna nije ofarbana, pogotovo one oko dječjeg igrališta.

Nino Mrčela (SDP) kazao je da je Čistoća ukinula godišnje odvoženje glomaznog otpada te da građani nemaju kako zbrinuti svoj otpad.

- Neistinit je navod da je Ćistoća ukinula odvoz, to više zakonski nije moguće, reciklažna dvorišta otvorena su čak i vikendom. Pozivom na broj Čistoće, radnici dolaze i odvoze dva kubika glomaznog odvoza gratis, odgovorio je pročelnik UO za komunalne djelatnosti, Robertino Dujela.

Čistoća d.o.o. omogućuje svojim korisnicima besplatan odvoz glomaznog otpada jednom godišnje do 2 m3. Naručivanje usluge moguće je isključivo putem popunjenog zahtjeva koji možete preuzeti u Čistoći (Stjepana Radića 33, Zadar) ili na internetskoj stranici. Za sve informacije možete kontaktirati službenika na tel.: 023 234 812.

17.10.2023., 15:41h
18. svibanj 2024 12:06