Goran Kovačević Gitara besplatne podukeOsobni Album
StoryEditor

Goran Kovačević daje besplatne poduke gitare: "Najljepše je promatrati dječji napredak"

Goran Kovačević bavi se glazbom još od sredine 80-ih. Svira gitaru, klavijaturu,mandolinu,bas gitaru i ukulele. U ZAMP-ovoj bazi podataka ima zaštićeno preko 260 svojih pjesama što je preko 10 sati autorske glazbe. Svirao je, započinje priču, u puno zadarskih bendova, a naviše uspjeha postigao je s grupom Zločesti reaktor, pobjedili su na Ritmu Zadra 1995. i ušli na Zadar Fest na kojem su nastupali od 1995. do 1999. godine. Od 2005. godine aktivno se bavi podukom gitare, a od 2017. godine njegove su poduke besplatne.

Preko 150 djece

Ispričao nam je kako je došao do ideje besplatnih satova gitare i što ga je potaknulo, kako je započela ova humana priča i ritam dobrote, ali i o svojoj početnici “Gitara ništa lakše”, kao i o ljepoti podučavanja.

- U Facebook grupi Srce zadarsko sam primjetio da ondašnja administratorica Marjana Ikić pomaže jednoj djevojčici iz Zagreba koja je izgubila majku. Povezao sam se s njom i onda smo, uz pomoć i drugih administratora grupe Sanje Karamarko, Natali Milin i Jadranke Čakarun-Stojanov, odlučili preko grupe nabaviti gitare za djecu koja žele svirati, a nemaju gitare, prepričava Kovačević i nastavlja:

- Počeli smo u svibnju 2017. godine. Želim se zahvaliti gđi. Suzani Dražić s Radio Zadra koja je ugostila mene i Marjanu Ikić u svojoj emisiji i na taj nam način pomogla da dođemo do prvih gitara. Građani su se odazvali i darovali nam gitare. Sve gitare su servisirane kod gospodina Nada Bajla koji je graditelj gitara. Tako da smo vrlo brzo imali sve što nam je potrebno za početak tečaja, govori Kovačević i dodaje da ne zna točan broj djece koja su prošla njegovu obuku, ali misli da ih je bilo preko 150, a razumije se, broj učenika ovisio je i o epidemiološkim mjerama.

Početnica “Gitara ništa lakše”

Knjigu “Gitara ništa lakše” počeo je pisati davne 2009. godine. No, kaže, nije je pisao svaki dan, tek kad bi mu nešto zanimljivo palo na pamet.

- Zahvaljujući mojim učenicima koji su mi pomagali, knjiga je puno puta ispravljana s namjerom da bude što razumljivija nekom tko tek počinje učiti svirati gitaru. Namijenjena je apsolutnim početnicima bez obzira na njihovu dob. Knjiga je podijeljena u devet poglavlja ili cjelina i u njoj se nalazi i pjesmarica s tradicionalnim hrvatskim pjesmama. Sve vježbe i akordi u knjizi prikazani su na dva načina, notalno i tablaturno, a sve vježbe koje se nalaze u knjizi mogu se čuti na mom YouTube kanalu https://www.youtube.com/user/GornZd. Knjiga je u prodaji u VBZ knjižarama diljem Hrvatske, u Music Shopu Loop music, u darovnim dućanima Malta i Music shopu Combo, kaže Kovačević.

Ispričao nam je i kako teče poduka. Naime, kada djeca, stara između 10 i 15 godina, dođu na prvi sat besplatnog tečaja obično ne znaju ništa.

- Poslije svakog sata pošaljem im e-poštom vježbe koje smo radili u MP3 formatu tako da i čuju ono što trebaju odsvirati. Za vrijeme tečaja od mene dobiju na posudbu gitaru, skriptu “Gitara ništa lakše” i futrolu za gitaru. Nakon dvomjesečnog tečaja vraćaju sve posuđeno da imamo za nove učenike, a oni se moraju odlučiti hoće li kupiti gitaru i nastaviti svirati ili će odustati, kazuje Kovačević i zaključuje da je najljepše promatrati kako djeca napreduju u sviranju gitare.

Novi tečajevi kreću sredinom rujna

- Ako ima zainteresiranih, neka mi se jave, imam još dva slobodna mjesta, poziva Kovačević.

Na koncu, htio je zahvaliti svima koji su pomogli da njegova knjiga ugleda svjetlo dana: svojoj obitelji, supruzi Kristini, kćeri Karmen i sinu Marinu, zatim Sanji Karamarko i Facebook grupi Srce zadarsko koji su mu pomogli nabaviti sredstva za izdavanje knjiga, Gradu Zadru i gradonačelniku Grada Zadra gospodinu Branku Dukiću, Zadarskoj Županiji i županu gospodinu Božidaru Longinu, zamjeniku pročelnika gospodinu Borisu Artiću, Marjani Ikić i Facebook grupi Marjana Ikić & prijatelji, Ivani Haberle i udruzi Žene Domovinskog rata, Ani Stipić - Radulović i njenoj firmi Hobby&Adore te svim svojim učenicima i njihovim roditeljima.

09.08.2022., 10:09h
24. travanj 2024 15:19