Proces razgradnje rezultira stvaranjem kompostaČistoća Zadar
StoryEditor
OTPAD NIJE SMEĆE

Otkrivamo tajne pravilnog kompostiranja

Biorazgradivi otpad je kuhinjski otpad (ostaci od pripreme hrane) i vrtni ili zeleni otpad. Čini gotovo trećinu kućnog otpada i vrijedna je sirovina za proizvodnju kvalitetnog biokomposta

Kompostiranje je jeftin i prirodan proces biološke razgradnje koji pretvara kuhinjski i vrtni otpad u vrijednu sirovinu bogatu hranjivim tvarima za tlo. U prirodi je taj proces spontan, ali i mi možemo kompostirati na vrlo jednostavan način. Sve što vas zanima o kompostiranju, možete pitati Čistoću Zadar.

Što je biorazgradivi otpad?

Biorazgradivi otpad je kuhinjski otpad (ostaci od pripreme hrane) i vrtni ili zeleni otpad. Čini gotovo trećinu kućnog otpada i vrijedna je sirovina za proizvodnju kvalitetnog biokomposta. Najbolje je da se biootpad biološki prerađuje na mjestu njegovog nastanka.Taj se postupak zove kompostiranje, a znači aerobnu razgradnju biootpada pri čemu nastaju ugljikov dioksid, voda, toplina i kompost, kao konačni proizvod (za samo nekoliko mjeseci).

image

Kompostiranje hrane

Zd Čistoća

Što se može kompostirati?

Kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostaci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.), vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.), ostali biootpad (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

Ne mogu se kompostirati tekući ostaci kuhane hrane, meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti, pepeo, ambalaža, guma, opasni otpad, obojeni i lakirani drveni otpad, papirnati i stakleni otpad, odjeća, cigarete i dr.

Postupak kompostiranja

Vrtni komposter trebate postaviti na zemlju, po mogućnosti u hlad. Na dno hrpe stavite usitnjeno granje (do 15 cm). Dodajte sloj lišća pa sloj usitnjenog i izmiješanog biorazgradivog otpada (do 20cm visine). Između slojeva biorazgradivog otpada nasipajte tanki sloj vrtne zemlje ili svježeg komposta ili svježeg stajskog gnoja. Postupak ponavljajte sve do vrha kompostera. Kompost ne smije biti suh. Po potrebi ga navlažite, naročito ljeti. Ako možete, povremeno ga razrahlite radi prozračivanja, poboljšanja kompostiranja i suvišne vlage.

Kompostiranjem pridonosimo smanjenju količine otpada za čak 30 posto, a korištenjem humusa nastalog u tom procesu smanjujemo potrebu za korištenjem umjetnih mineralnih gnojiva, štetnih za okoliš.

03.07.2024., 15:03h
PROMO
06. srpanj 2024 08:35