Zadarska županija
StoryEditor
Najribarskija županija

U Petrčanima otvoren "27. Susret ribara"

Obrtnička komora Zadarske županije ove je godine domaćin 27. izdanja Susreta ribara iz cijele Hrvatske koji se održava u Falkensteiner resortu u Punta Skali od 10. do 12. listopada. Otvaranju ovogodišnjeg tradicionalnog okupljanja ribara iz cijele Hrvatske nazočili su, uz ostale, župan Božidar Longin, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Mladen Pavić, gradonačelnik Branko Dukić te brojni predstavnici državnih i znanstvenih institucija, uz domaćine - predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dalibora Kratohvila i predsjednika Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a Stjepana Nedoklana

Župan Longin u svom je obraćanju okupljenima zaželio dobrodošlicu u najribarskiju hrvatsku županiju.

"Marikultura i ribarstvo jedne su od naših najsnažnijih gospodarskih grana. To nije slučajno već je to rezultat stručnog planiranja i višegodišnjeg sustavnog rada županijskih struktura na izradi strateških dokumenata, kao i dobre suradnje s gospodarskim sektorom. Takav promišljen i sustavan pristup rezultirao je činjenicom da se na području Zadarske županije danas proizvodi oko 70 % od ukupne proizvodnje u akvakulturi u Hrvatskoj. Prema službenim podacima, ukupno je u našoj županiji u akvakulturi proizvedeno nešto više od 15.400 tona svih vrsta, dok je ukupna vrijednost godišnje proizvodnje veća od 120 milijuna eura", otkrio je župan dodavši da ribolovnu flotu naše županije čini 446 plovila, a prošle godine gotovo 30 % ukupnog iskrcaja ulova dogodilo u našoj županiji.

"Za razvoj ribarstva, kao i za svaki razvoj općenito, a osobito kada vidimo ovakve izvrsne rezultate, od presudne je važnosti kvalitetna infrastruktura, u ovom slučaju ona ribarska. Sinergijom Vlade, Županije i lokalne razine, ribarima i gospodarstvenicima koji se bave akvakulturom osigurali smo kvalitetne, sigurne i dobro opremljene ribarske luke. Naše nove ribarske luke u Kalima i Gaženici rade vrlo uspješno i slobodno možemo reći da su najmodernije na Jadranu. Uz spomenute, nova ribarska luka naći će svoje mjesto i u Biogradu, a za nju se trenutno projektna dokumentacija", najavio je župan poručivši da Zadarska županija svoj najvrjedniji resurs – more tretira s brigom i oprezom, ali i velikom ljubavlju te da je kompromis između gospodarskog korištenja i čuvanja jedini način kako stvoriti dugoročno kvalitetan izvor prihoda za naše građane.

Ribari i svi oni koji se bave ribarstvom imat će priliku za razgovor, a teme susreta će obuhvaćati aktualno stanje u lokalnom i nacionalnom ribarstvu, inspekcijski nadzor u ribarstvu, potencijale EU fondova za unapređenje hrvatskog ribarstva te noviteti s kojima se susreći hrvatski ribari.

Između ostalih, razgovarat će se o temama: aktualno stanje hrvatskog ribarstva, invazivne vrste riba, energetska tranzicija plovila, školjkarstvo u Hrvatskoj, oceanografija sjevernog Jadrana...

Kako je najavljeno na otvaranju, povodom 27. izdanja Susreta ribara Ceh za ribarstvo i akvakulturu HOK-a će definirati zaključke za unapređenje sektora i uputiti ih nadležnim tijelima na postupanje.

image
Zadarska županija
image
Zadarska županija
image
Zadarska županija
11.10.2024., 14:07h
11. listopad 2024 14:27