dr. Željko Čulina, ravnatelj OB ZadarZT arhiva
StoryEditor
BOLNIČKI ChatGPT

Prema izjavama njezinog ravnatelja, u OB Zadar teku med i mlijeko

Slučaj oftalmologija otkrio je neke velike probleme u OB Zadar, a Čulina se nakon afere pokazao kao ravnatelj koji nema volje ni snage stati pred novinare i progovoriti o stanju u zadarskoj bolnici. Skloniji je izbjegavanju predstavnika javnosti, a odgovore se od njega može dobiti isključivo u obliku dopisa za koje je veliko pitanje piše li ih ravnatelj, tajnica, umjetna inteligencija ili netko četvrti

Prije malo više od mjesec dana Opću bolnicu Zadar potresao je skandal na odjelu oftalmologije, nakon što su specijalisti Suzana Konjevoda i Samir Čanović privedeni i ispitani pod sumnjom da su oštetili bolnicu istovremeno radeći zahvate u Konjevodinoj privatnoj poliklinici. Pitanje njihovog dvojnog rada prvi je otvorio županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač, a policija je temeljem njegovih optužbi pokrenula istragu te osumnjičila Konjevodu i Čanovića da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službenu dokumentaciju.

Službena tajna u javnoj ustanovi

U međuvremenu je nad njihovim slučajem proveden nadzora Ministarstva zdravstva i HZZO, no rezultati su proglašeni službenom tajnom te nisu dostupni javnosti. Ravnatelj OB Zadar Željko Čulina nije htio komentirati rezultate nadzora, a na pitanje smatra li da je primjereno da su rezultati tajni s obzirom da je bolnica javna ustanova financirana novcem poreznih obveznika, Čulina je dao odgovor koji izgleda kao da ga je pisao ChatGPT.

- Dana 1. siječnja 2024. došlo je do promjene osnivača Opće bolnice Zadar, te time umjesto Zadarske županije osnivačem postaje Republika Hrvatska. Opća bolnica Zadar kao i ostale zdravstvene ustanove pod nadležnošću je Ministarstva zdravstva, dok je ugovorni partner Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Sukladno zakonskim i ugovornim obvezama i Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, ovlašteni su provoditi inspekcijski nadzor. Nastavno na navedeno isti klasificiraju stupnjem tajnosti izvješća iz svog djelokruga rada te stoga mislim da je primjerenije uputiti pitanje navedenim institucijama, ustvrdila je umjetna inteligencija Željka Čuline.

OB Zadar rekorder po broju liječnika koji rade i privatno

Konjevoda i Čanović nisu jedini liječnici koji istovremeno rade u OB Zadar i u privatnoj klinici. Naime, zadarska bolnica je prema nekim navodima rekorder po broju specijalista koji rade i privatno, no Čulina u tome ne vidi problem. Čak ni nakon slučaja oftalmologija, ravnatelj ne vidi mogući sukob interesa u takvoj praksi i naglašava kako ona nije štetna za pacijente u Općoj bolnici.

- U Općoj bolnici Zadar trenutno 85 liječnika ima odobrenje za dopunski rad u privatnim poliklinikama. Svako odobrenje izdano je na temelju važećih propisa. Naši liječnici prilikom pružanja zdravstvene usluge u Općoj bolnici Zadar zasigurno ne “zakidaju” pacijente time što rade i u dopunskom radu. U prilog navedenom govori i činjenica da smo jedina opća bolnica u Republici Hrvatskoj u kojoj se upravo radom liječnika premašuju ugovorne obveze prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, rekao je ravnatelj OB Zadar.

Dopusnicu za rad u privatnim poliklinikama podnijeli su liječnici raznih specijalnosti kao što su: neurologija, pulmologija, ginekologija, urologija, kirurgija, interna medicina, fizikalna medicina i rehabilitacija, otorinolaringologija, anesteziologija, reanimatologija i intenzivna medicina, klinička radiologija, nefrologija, hematologija, kardiologija, gastroenterologija, pedijatrija, psihijatrija, oftalmologija i optometrija i onkologija, a među navedenima je osmero liječnika voditelja odjela.

Slučaj oftalmologija otkrio je neke velike probleme u OB Zadar, a Čulina se nakon afere pokazao kao ravnatelj koji nema volje ni snage stati pred novinare i progovoriti o stanju u zadarskoj bolnici. Skloniji je izbjegavanju predstavnika javnosti, a odgovore se od njega može dobiti isključivo u obliku dopisa za koje je veliko pitanje piše li ih ravnatelj, tajnica, umjetna inteligencija ili netko četvrti.

image
Ob Zadar

Za ponovljenje oglase za specijalizacije, krivi su mladi liječnici?!

Čulina i zadarska bolnica suočavaju se i s drugim problemima, poput dugih lista čekanja, te manjka liječnika. Zadarska bolnica već dulje vrijeme ima problema s natječajima za specijalizante na koje se često nitko ne javlja i oni se nerijetko ponavljaju, no ravnatelj odgovara kako je OB Zadar “u sličnoj, ako ne i u istoj situaciji kao i ostale zdravstvene ustanove”.

- Praksa je pokazala da se mladi liječnici prijavljuju na natječaje onih specijalizacija koje su “lakše”, ne umanjujući naravno značaj tih specijalizacija. Jedan od razloga je možda i činjenica da je kod takvih specijalizacija, kasnije kada isti steknu naziv specijaliste, veća mogućnost rada u privatnom sektoru. Nažalost mali broj kolega izabire specijalizacije koje su iz kirurških djelatnosti ili pojedinih internističkih djelatnosti. Zašto je tome tako više je rekao bih pitanje društvenog fenomena i vremena u kojem živimo. Uprave u zdravstvenim ustanovama ne mogu puno utjecati na njihove odluke, posebice što se tiče visine primanja jer su oni definirani koeficijentom, kaže ravnatelj zadarske bolnice.

Upitan čime zadarska bolnica može privući mlade liječnike, Čulina odgovara kako je jedino čime raspolažu i što im mogu ponuditi profesionalni rast i razvoj pod vodstvom starijih kolega i rad u uvjetima u kojima osiguravamo vrhunsku opremu dostupnu na tržištu.

- Medicina je oduvijek išla naprijed velikim koracima, a ponajviše u vrijeme tehnološkog napretka. Naši kolege specijalizanti koji su voljni učiti i napredovati dok su još na specijalističkom usavršavanju, a i kasnije, slobodni su javiti nam se sa novim idejama u uvođenju procedura i postupaka u liječenju pacijenata. Najbolji primjeri su upravo mladi liječnici djelatnici Opće bolnice Zadar i to Službe za ginekologiju i opstetriciju, Službe za kirurgiju, Odjela za kardiologiju, Odjela za urologiju, koji su imali ideju, misao vodilju kako unaprijediti svoj rad u korist pacijenata i time napravili iskorak u dijagnostici i liječenju unutar svojih djelatnosti, a koji je prepoznat unutar stručnih krugova u zemlji i inozemstvu, rekao je Čulina.

Ni bolnička kuhinja nije problem, jer nema kuhara

U zadarskoj bolnici nije evidentan samo manjak liječnika, već medicinskih sestara te nemedicinskog osoblja, a nedavno su se pojavili napisi kako nedostaje i osoblja u bolničkoj kuhinji, pa se hrana nabavlja preko Turisthotela.

- U odnosu na ostale kadrove, točno je da se na natječaje javlja manji broj zainteresiranih nego prije pet, deset ili više godina. Kada se radi o medicinskim sestrama/tehničarima, potom i prvostupnica sestrinstva situacija je vrlo složena i kompleksna. Ona obuhvaća njihov sustav obrazovanja, ali isto tako i veliku potražnju za navedenim kadrom u privatnim poliklinikama pa i u inozemstvu. I tu smo već godinama poduzimali razne napore i kao najveći poslodavac u Zadarskoj županiji (osobito ako govorimo o sektoru zdravstva) koristili svoj utjecaj na raznim službenim razinama kako bi se povećale upisne kvote u srednju medicinsku školu. Sličan je izazov u zapošljavanju i u slučaju našeg Odjela za prehranu i dijetetiku. Međutim u tom dijelu mislimo da dolazi do pomaka i to što se tiče zapošljavanja konkretno kuhara, koji prepoznaju prednosti rada u našoj bolničkoj kuhinji i zapravo rada u javnom sektoru. Ove godine smo po prvi put objavili natječaj za dodjelu stipendija učenicima u zanimanju kuhar, medicinska sestra/tehničar i prvostupnica sestrinstva, te smatramo da ćemo i na taj način potaknuti interes za radom u našoj ustanovi, rekao je ravnatelj.

Čulinu smo za kraj upitali i da prokomentira hoće li se kandidirati za župana na idućim lokalnim izborima, no ravnatelj bolnice taj je upit u potpunosti izignorirao. No, već sada pokazuje da bi bio dobar političar u Hrvatskoj - izbjegava javna očitovanja, ignorira pitanja koja ne želi, a ona na koja odgovori zvuče kao da su nastali u PR uredu.

22.10.2024., 15:52h
Karlo Ivković
22. listopad 2024 15:54