Linda Vidović
StoryEditor
Napravili smo đir po tržnici

Provjerili smo cijene na tržnici: Mladi krumpir 1.5 eura, češnjak čak 8 eura

Prodavačice na pijaci priznaju da su cijene visoke te da nema puno kupaca, no naglašavaju kako je i uzgoj domaćeg voća i povrća sve skuplji

Hrana je svakim danom sve skuplja, a i među gostima zavlada neugodno iznenađenje kada im stigme račun i restoranu ili u supermarketu. Potaknuti sve češćim pričama o visokim cijenama otišli smo u đir po tržnici i provjerili cijene.

Za kilogram domaćih mahuna na zadarskoj ćete tržnici izdvojiti četiri eura, dok se domaće rajčice mogu naći po cijeni od tri eura. Krumpir je najjeftiniji pa ćete za kilogram mladog krumpira izdvojiti 1.5 eura, a za kilogram češnjaka platit ćete čak osam eura. Celer i luk može se pronaći već po cijeni od dva eura. 

image
Linda Vidović

Kada je u pitanju voće cijene nisu znatno niže, primjerice za kilogram jabuka platit ćete dva eura, a za mjericu bobičastog voća tri eura. Ako pak želite pojesti domaću breskvu, izdvojit ćete čak četiri eura po kilogramu, a za smokve samo tri.

image
Linda Vidović

Prodavačice na pijaci priznaju da su cijene visoke te da nema puno kupaca, no naglašavaju kako je i uzgoj domaćeg voća i povrća sve skuplji, 

Za usporedbu valja istaknuti kako se u trgovinama u Sjedinjenim Američkim Državama može pronaći dvije mjerice borovnica po cijeni od 4.5 eura, dok mjerica kupina stoji 1.63 centa, a grožđe već po cijeni od 1.17 centi. 

image
Facebook/Pag portal

Naposljetku, kada uzmemo u obzir sve navedeno ne iznenađuje sve manji broj domaćih i stranih kupaca na tržnici. 

11.07.2023., 16:46h
19. svibanj 2024 18:49