Grad Zadar za ovu pedagošku godinu osigurava novih stotinu mjestaIva Perinčić
StoryEditor

Raste broj djece vrtićke dobi - nužna je izgradnja dječjih vrtića

Jedna od glavnih vijesti prošloga tjedna bila je informacija da je u vrtiće kojima je osnivač Grad Zadar primljeno 424 djece te da je u gradu Zadru ostalo 150 neupisane djece.

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo, Joso Nekić, upozorio je da je riječ samo o vrtićima kojima je osnivač Grad Zadar, ali da imamo i vrtiće drugih osnivača.

- Dobili smo više prijava nego što ima djece jer nismo željeli ograničavati roditelje u podnošenju prijava. Oni su mogli prijaviti svoje dijete u više vrtića što su i napravili. Zbog toga smo imali 250 dvostrukih prijava na nivou vrtića kojima je osnivač Grad Zadar. Svake godine imamo dvostruke prijave - u onima vrtićima kojima je osnivač Grad Zadar i onima drugih osnivača. I, jasno, roditelji čekaju hoće li se dijete upisati u vrtić čiji je osnivač Grad. Ove godine po prvi put upisi su se realizirali preko računalne platforme koja je razvijena u suradnji s CARNET-om, a realizira se za sve vrtiće na nacionalnoj razini preko Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Upis je proveden na skupnoj razini za sve tri ustanove kojima je Grad Zadar osnivač (DV Latica, DV Sunce, DV Radost). Zajedničko povjerenstvo na ovaj način ima uvid u potrebe sve djece i u suradnji s roditeljima, a u okviru dostupnih programa, brine kako bi se djeci osigurala najbolja potpora koja im je potrebna, kazuje Nekić i ističe da su tim dobili kvalitetu budući da su u Povjerenstvu stručni suradnici i odgojitelji svih triju vrtića.

Dva nova vrtića

- Njihova je misija dobrobit djeteta i tu smo napravili ogroman iskorak, osigurali smo da svako dijete dobije najbolju potporu koju mi imamo u sustavu, dodaje Nekić.

Zatim, nastavlja Nekić, prijavili su projekt dvaju velikih vrtića, Pčelicu i Smiljevac u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

- Oba će imati osam odgojno-obrazovnih skupina i svaki će vrtić moći primiti oko 130 djece. Dobili smo podatke, kroz e-maticu vrtića prijavili to Ministarstvu. Njihova je brojka da imamo obuhvat oko 80 %, dakle, ostaje nam 20 % djece, no nikada sva djeca ne idu u vrtić. Prema svim tim podacima, naša je prosudba da neće ostati neupisano više od 150 djece. Da se razumijemo, govorimo o obiteljima s jednim djetetom zaposlenih roditelja. Ta brojka je, jasno, velika za svako dijete koje se nije upisalo jer njegovi roditelji ne mogu riješiti taj problem, kaže Nekić i kao rješenje nudi upravo ta dva nova vrtića čija će se izgradnja realizirati tijekom dvije godine.

Valja napomenuti da Grad Zadar za ovu pedagošku godinu osigurava novih stotinu mjesta jer se radovi na uređenju prostora na Višnjiku privode kraju. No, broj neupisane djece ove i prošle pedagoške godine mogao bi biti isti, a razlog je, kaže Nekić, to što raste broj djece.

- Upisali smo ove godine 440 djece, plus u tzv. malu školu, predškolu, popodnevni kraći program upisat će se 150 djece. Dakle, 600 djece. Neki će se upisati u vrtiće drugih osnivača, a djece je 750. Sve ove brojke pokazuju koliko smo blizu ostvarenju cilja da svako dijete bude upisano, govori Nekić.

Amandmani i politikanstvo

image

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo, Joso Nekić

Luka Jeličić
No, Nekić dodaje da prilikom planiranja obitelji valja uzeti u obzir sve potencijalne izazove s kojima se roditelji mogu susresti.

- Majke i očevi se moraju prilagoditi. Djecu do treće godine najvažnije je grliti i ljubiti. Smatram da moramo započeti komunikaciju koja se neće svima svidjeti, ali da je cilj rasvijetliti sve okolnosti. Nepravedno je govoriti da šaljemo djecu u vrtić radi njihove dobrobiti, a ne bismo im dali nešto drugo što je za njihovu dobrobit. Svi moramo razmisliti o tome, kaže Nekić i dodaje da psiholozi upozoravaju da se neka djeca osjećaju odbačeno ako idu u vrtić, dok je roditelj kući s mlađim bratom ili sestrom.

Komentirao je Nekić i amandmane Akcije mladih o sufinanciranju djelatnosti dadilja.

- Najprije, to nije dio sustava odgoja i obrazovanja, obrti za dadilje osnivaju se po posebnom zakonu. Drugo, Ante Rubeša bi isplatio pomoć dvama obrtima za dadilje koje ukupno mogu zbrinuti 24 djece. I onda o tome govori kao da je spasio cijeli svijet, a u istom trenutku govori s nerazumijevanjem o potpori Grada za vrtiće drugih osnivača. A ti vrtići okupljaju 1400 djece. Dakle, Grad bi zbrinuo 1 400, on 24 i njemu je to grandiozno. To je čisto politikanstvo, govori Nekić i dodaje da bi Grad, u amandmanu Akcije mladih, trebao isplatiti 1400 kuna po djetetu, dok bi roditelji plaćali 600 kuna.

- Mi u vrtiće drugih osnivača ulažemo 600 kuna po djetetu. Zatim, što je s drugim djetetom za koje je cijena niža, što je s trećim djetetom za koje je besplatno, ističe Nekić i dodaje da Grad Zadar nije protiv sufinanciranja dadilja, ali nažalost, predlagatelj nije predložio nikakve kriterije niti pravila oko te potpore.

Obrti za dadilje

image

Gradski vijećnik Akcije mladih, Ante Rubeša

Andrej Perović
Gradski vijećnik Akcije mladih, Ante Rubeša, započeo je kazavši da je, prema njegovom mišljenju, neupisane djece ostalo 400, a ne 150.

- Dakle, 400 djece ispod crte, a još toliko djece i roditelja nisu podnijeli prijave. Ta djeca koja nisu upala idu u privatne vrtiće i oni kao Grad sufinanciraju plaće tim tetama u privatnim vrtićima što je, prema mom mišljenju, protuzakonito, protuzakonito je da Grad sufinancira plaće u privatnim obrtima, a to rade jer je jeftinije, govori Rubeša i nastavlja:

- Sramota je da u gradu Zadru ijedno dijete ostane neupisano, a kamoli njih 400, naglašava Rubeša.

Njihovim amandmanom, nastavlja Rubeša, prema trenutačnoj situaciji, bilo bi zbrinuto 24 djece.

- Sad postoje dva obrta za dadilje, ali tko brani da se ti obrti otvaraju i dalje. Taj je obrt, u Zakonu, verificiran i ima ista pravila i prava isto kao i vrtić, kaže Rubeša.

Nameće se pitanje zašto Rubeša smatra da je sufinanciranje privatnih vrtića protuzakonito, a sufinanciranje obrta za dadilje - zakonito.

- Zato što se time sufinanciraju plaće zaposlenika privatnih vrtića, a ovdje (u obrtima za dadilje op.a) sufinanciraju djecu i roditelje koji bi trebali stvarno biti korisnici subvencije i sufinancira se taj program. Dakle, razlika je u tome koga se sufinancira. Osim toga, u tim vrtićima nema kontrole, dok u obrtima ima, tvrdi Rubeša.

Na koncu, pitali smo vijećnika Rubešu što bi on s tom neupisanom djecom.

- Ja bih gradio vrtiće, odgovara.

Nedostatak kapaciteta

image

Danijela Vukoša, gradska vijećnica SDP-a

Andrej Perović
Gradska vijećnica SDP-a, Danijela Vukoša kaže da je prijedlog za rješenje problema oko 150 neupisane djece čiji je osnivač Grad godinama isti, a to je gradnja novih vrtića i dodaje da amandman Akcije mladih smatra privremenim rješenjem.

- U situaciju u kojoj se roditelji neupisane djece nalaze, obrt za dadilje vidim isključivo kao prijelazno rješenje prema konačnom, a to je osiguravanje dostatnih vrtićkih kapaciteta kako bi se zadovoljile sve potrebe, kaže Vukoša.

Razlika između dadilje i odgojiteljice

Obrt za dadilje i program predškolskog odgoja i obrazovanja, dodaje Vukoša, prema uvjetima, ne mogu se uspoređivati.
- Ovaj način čuvanja i skrbi djece mora nažalost nadomjestiti nedostatak kapaciteta u predškolskim ustanovama. Problem će se riješiti jedino ulaganjem u nove vrtiće, zaključuje Vukoša.

Valja istaknuti da, prema Zakonu o dadiljama, djelatnost dadilje obuhvaća čuvanje, brigu i skrb za djecu u dobi do 14 godina u stambenom ili poslovnom prostoru koji služi za obavljanje djelatnosti dadilje ili u stambenom prostoru roditelja.

S druge strane, odgojitelj predškolske djece radi u dječjim vrtićima obavljajući poslove njege i skrbi, odgoja, naobrazbe te socijalne i zdravstvene zaštite djece od prve godine života do polaska u osnovnu školu.

Dadilja može biti osoba koja ima najmanje srednjoškolsko obrazovanje, stručno je osposobljena i upisana u imenik dadilja. Dadilja stječe stručnu osposobljenost završavanjem programa osposobljavanja za poslove dadilje, koji donosi ministar nadležan za obrazovanje odraslih uz prethodno mišljenje ministarstva nadležnog za socijalnu politiku, sukladno odredbama Zakona o obrazovanju odraslih i provedbenim propisima donesenim na temelju tog Zakona, a za obavljanje poslova odgojitelja predškolske djece potrebno je završiti preddiplomski i/ili diplomski sveučilišni ili dodiplomski stručni studij predškolskog odgoja.

S obzirom na izrazito veliku odgovornost i kompleksnost uloge odgojitelja u životu svakog pojedinog djeteta, nužna je podrška stručnih suradnika u vrtiću - psihologa, pedagoga, defektologa, liječnika, medicinskih sestara i sl.

U obavljanju djelatnosti dadilje u stambenom ili poslovnom prostoru može se istodobno čuvati, brinuti se i skrbiti o najviše šestero djece u dobi do navršenih 14 godina.

Obrt za dadilje dužan je kod osiguratelja u Republici Hrvatskoj ili kod osiguratelja u državi članici Europske unije i državi ugovornici Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru sklopiti ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu, koji pokriva opću odgovornost i odgovornost iz djelatnosti za štetu koju bi djetetu, roditelju ili trećim osobama mogao prouzročiti obavljanjem djelatnosti dadilje. Za štetu koju bi obrtnik mogao prouzročiti obavljanjem djelatnosti dadilje najniža osigurana svota ne može biti manja od 100.000,00 kuna po jednome štetnom događaju, odnosno 300.000,00 kuna za sve odštetne zahtjeve u jednoj osigurateljnoj godini.

27.07.2022., 12:36h
16. rujan 2024 21:09