Zlatko Miliša, istaknuti sveučilišni profesor i društveni analitičarOsobni album
StoryEditor
dr. sc. Zlatko Miliša

S vremenom će se otkriti je li Zoran Milanović odrađivao poslove za one kojima je u interesu destabiliziranje Hrvatske

Mislim da će na skorim izborima profitirati nova lica, a koja su se i ranije javljala na nezavisnim listama, ali i liste Mosta i Domovinskog pokreta isto će mnogima pomrsiti račune. U tome im pomažu i SDP i HDZ s istim osobama već godinama, kaže Miliša

Politička angažiranost i participacija građana igraju ključnu ulogu u oblikovanju političke scene i društvenih promjena, stoga je ključno istraživati faktore koji je oblikuju. U tom kontekstu, analize stručnjaka poput prof. dr. Zlatka Miliše, istaknutog sveučilišnog profesora i društvenog analitičara, pružaju vrijedan uvid u trenutačne političke i društvene procese.

Govoreći o niskoj izlaznosti građana na izbore, Miliša ističe kako su upravo političari ti koji potiču apatiju među građanima. Njihovi se postupci često temelje na podjelama i sukobima, što kod građana stvara osjećaj nepovjerenja generalno prema političkoj klasi. Miliša vidi rješenje u uklanjanju netolerantnih političara s vlasti te uvođenju novih lica u političku arenu.
Također, naglašava važnost poticanja građanskog angažmana i aktivnog sudjelovanja u političkom procesu kako bi se osigurala demokratska participacija i odgovornost.

Osvrćući se na percepciju da su “svi političari isti”, Miliša ističe kako ta slika političara kao homogenog entiteta često potječe od istih ljudi koji godinama zauzimaju političke pozicije, bez obzira na stranačku pripadnost ili političko usmjerenje. Naime, to stvara osjećaj nepovjerenja i frustracije kod građana te dovodi do apatije prema političkom procesu.

Analizirajući društvene vrijednosti, Miliša ističe kako se suočavamo s krizom odgoja koja je rezultat naslijeđenih obrazaca ponašanja i vrijednosti. Naglašava kako je potrebno promicati demokratske vrijednosti, toleranciju i inkluziju kako bi se izgradio društveni okvir koji potiče različitost i poštovanje ljudskih prava.

Kritički se osvrćući na političku kulturu i osobnosti kao što je Zoran Milanović, Miliša ističe nedopustivu bahatost i narcisoidnost koja karakterizira određene političke aktere. Izražava sumnju u pozitivan ishod kandidature takvih političara te naglašava potrebu za promicanjem političke kulture koja se temelji na odgovornosti, poštivanju institucija i demokratskim vrijednostima.

U pogledu budućih izbora, Miliša donosi prognozu da će politička scena možda doživjeti promjene ukoliko se pojave nova, nekompromitirana lica. Ističe važnost političkog angažmana građana i potrebu za stvaranjem političkog okruženja koje potiče transparentnost, odgovornost i suradnju između političkih aktera kako bi se ostvarila pozitivna promjena u društvu.

image

“Milanović ne podnosi poraze”

HINA/Miljenko Klepac

Taoci prepucavanja dviju stranaka

Zašto naši građani generalno slabo izlaze na izbore i postoji li način da se to promijeni?

- Odgovorio bih protupitanjem - što to građane motivira da se masovnije odazivaju na izbore? Godinama ih demotiviraju političari koji siju mržnju, političke suparnike tretiraju kao neprijatelje, oni koji su u Saboru imaju brojne beneficije, veće plaće i mirovine od najboljih stručnjaka… Osim toga, epidemija apatije i ravnodušja zrcali stanje društva.

Izlaz iz takve situacije je otklon od netolerantnih političara, prestanak govora u relacijama “mi - oni”, gubljenje silnih privilegija političara, pojavljivanje novih nekompromitiranih lica, razvoj istinskog višestranačja, a ne da godinama postajemo taoci prepucavanja dviju stranaka, koje se izmjenjuju na vlasti od devedesetih do danas.

Zbog čega vlada mišljenje “svi su političari isti i nemam za koga glasati”?

- Vlada takva percepcija jer je “podgrijavaju” isti političari koji su na vlasti ili opoziciji, osobito u dvjema “sestrinskim” strankama! Tezu da autoritarni tipovi ruše demokraciju argumentirao sam u razgovoru s novinarom Slobodne Dalmacije 3. studenoga 1995. godine. Povod tom razgovoru bila je moja procjena nekoliko mjeseci prije toga da će autokratsko rukovođenje oporbenih stranaka dovesti do sloma oporbe. To se i dogodilo. Iako se oporbene stranke deklarativno izjašnjavaju za jačanje višestranačja i demokratskog odlučivanja, njihovim čelnim ljudima, i nekad i danas, prioritet je da sebi i sebi odanim partijskim ljudima osiguraju sigurnu poziciju i/ili mjesto u Saboru. Onda i danas tvrdim da će narcizam i svađe između oporbenih čelnika utjecati i na dodatni porast apstinenata i građana nezainteresiranih za politiku i političare te da stranka na vlasti sredinom devedesetih kao i danas može biti zadovoljna oporbom koja odrađuje posao za HDZ.

Vodeće političke stranke kroz sve ove godine nisu kao prioritet postavili sprječavanje urušavanja nacionalne suverenosti, demografskog kolapsa, dužničkog ropstva, gubitka obiteljskih vrijednosti ili tradicije. Godinama gledamo grafit s istom porukom: SDP = HDZ!

“Milanović isijava negativnom energijom, arogantan je, zlopamtilo, agresivan i postaje prava tempirana bomba. Smatra da je on iznad zakona, krši Ustav RH i smatra da je superioran u svemu. Za svoje brojne političke neuspjehe okrivljuje druge”

Zlatko Miliša

Tempirana bomba

Kako biste ocijenili današnje društvene vrijednosti i Vašu tezu da je “kriza odgoja je kriza vrijednosti”. Možete li je obrazložiti u okviru ove tematike?

- Kriza odgoja nastaje uslijed naslijeđenog mentalnog sklopa iz socijalizma da se s “rogatim ne valja bosti”. Krizu produbljuje “filozofija” nezamjeranja i submisivnost građana.

Akademik Josip Županov 1982. godine u bivšoj je Jugoslaviji proveo istraživanje na populaciji radnika, gdje se pokazalo da sklonost autoritarnosti onemogućava socijalne promjene. To je, tvrdio je Županov, bio važan razlog zašto nije bilo socijalnih previranja. Visoko preferiranje autoritarnosti zabilježeno je i u postsocijalizmu. Deset godina kasnije (u neovisnoj Hrvatskoj) Nenad Bulat otkriva da čak 54 % ispitanika misli kako je za dobrobit građana važnije da “pravi vođa može činiti više od svih zakona i priča o demokraciji”. Da sklonost prema autoritarnim vrijednostima u Hrvatskoj ne jenjava, komentira i Krunoslav Nikodem prikazom rezultata istraživačkog projekta European Values Study (EVS) u komparativnom slijedu za Hrvatsku od 1999. do današnjih dana.

Kako komentirate Milanovićevu namjeru za kandidaturom?

- Smatram to nedopustivim činom. Njegova kandidatura je proizvod njegove bahatosti i patološke narcisoidnosti. On je intelektualni kauboj koji ne podnosi poraze. Kada je izgubio izbore, “nabildan” narcisoidnošću kao premijer Zoran Milanović početkom 2016. godine novoj je vlasti poručio: “Priredit ću vam pakao!” On se se od prvog dana dolaska na tron izvršne vlasti i sada kao predsjednik ponaša bahato - despotski. Dok je bio premijer, pamtimo njegovu izjavu: “Mijenjat ćemo zakone jer mi to možemo.” Danas smo opet žrtve njegove arogancije i prepucavanja i Plenkovića kao predsjednika Vlade! Milanoviću je Hrvatska bila i ostala “slučajna država”. Sada vrijeđa žene, a djecu HDZ-ovaca uzeo bi kao taoce! Nečuveno.

Milanović isijava negativnom energijom, arogantan je, zlopamtilo, agresivan i postaje prava tempirana bomba. Smatra da je on iznad zakona, krši Ustav RH i smatra da je superioran u svemu. Za svoje brojne političke neuspjehe okrivljuje druge.

I Andrej Plenković je kao premijer primjer narcisoidnog političara. Na primjer ignorirao je opravdane prosvjede seljaka u Slavoniji. Krajem studenoga 2023. izjavio je da nikada nije bio i neće otići na kolinje. Valjda mu ne odgovaraju običaji seljaka. Mogu neki o premijeru Mađarske misliti što god žele, ali Orban nikada nije bio loš gospodar u vlastitoj zemlji, ali niti sluga pred EU birokratima.

image

Za nisku izlaznost na izbore odgovorni su političari

Ministarstvo pravosuđa

Nova lica

Što mislite hoće li Milanovićeva kandidatura utjecati na rezultat izbora?

- Smatram da se samo u prvim tjednima njegova kandidatura pojavila kao mogućnost da postane važan čimbenik utjecaja na rezultate izbora. No, to se svakog dana sve više topi.

Je li odluka Ustavnog suda po tom pitanju bila očekivana?

- Odluka Ustavnog suda je očekivana i bilo bi skandalozno da je bila drugačija.

Smatrate li i Vi da trenutno imamo ustavnu krizu?

- Glavni čimbenik državne destabilizacije je Milanović i ako itko bude odgovoran za takvu vrstu krize, to će biti on! S vremenom će se otkriti je li on odrađivao poslove onima kojima je u interesu destabiliziranje Hrvatske. Za takvu sumnju postoje više nego uočljive indicije.

Pratite li politiku u Zadru, kakve su prognoze za IX. izbornu jedinicu i postoji li mogućnost da nadolazeći izbori donesu pozitivnu promjenu?

- Pratim politiku u Zadru, osobito otkako pročelnica Bušić radi za interesne skupine i dodatno destabilizira gradonačelnika na vlasti, ali i HDZ. Od tada su me zvali brojni građani, i vijećnici, ali i iz Gradske uprave. Centar za mlade je samo dio strategije stvaranja kaosa.

Mislim da će na skorim izborima profitirati nova lica, a koja su se i ranije javljala na nezavisnim listama, ali i liste Mosta i Domovinskog pokreta isto će mnogima pomrsiti račune. U tome im pomažu i SDP i HDZ s istim osobama već godinama.

31.03.2024., 08:30h
27. srpanj 2024 01:35