1146
Toni Opačić
StoryEditor

U Božavi će se graditi prvi pročistač otpadnih voda na Dugom otoku

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, u pratnji predstojnika Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zvonimira Frke-Petešića, zadarskog župana Božidara Longina i zamjenika župana Šime Vickovića, posjetio je Dugi otok te obišao aktualne i buduće EU projekte u Općini Sali

Tom je prilikom načelniku Zoranu Moroviću uručio ugovor vrijedan 200.000,00 eura za sufinanciranje izgradnje sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda naselja Božava. Ukupna vrijednost projekta je 3,44 milijuna eura, a 80 % iznosa prihvatljivih izdataka projekta sufinancira se iz Mehanizma za oporavak i otpornost (NPOO).

Ministar Erlić podsjetio je kako Hrvatska, uz Finsku, jedina ima poseban zakon o otocima kroz koji se subvencionira voda, daje podrška otočnim poslodavcima i udrugama te se izvornim otočnim proizvodima dodjeljuje oznaka Hrvatski otočni proizvod, čime se poboljšava kvaliteta života otočnog stanovništva. Osim toga, Hrvatska je jedina u Europi kroz Integrirani teritorijalni program izdvojila EU sredstva posebno za otoke, od čega 25,6 milijuna eura za otoke u Zadarskoj županiji, čime će financirati projekti kojima će otoci postati održiviji i zeleniji.

- Otoci su krhki, ali izrazito vrijedni ekosustavi, kojima se ponosimo i koje želimo očuvati, ali koje želimo i dodatno razvijati, što je u skladu s europskim politikama zelenog razvoja. Stoga ćemo do 2030. godine još više podupirati projekte kojima će se unaprijediti gospodarenje otpadom, načini na koje se koristi voda u gospodarstvu i poljoprivredi te proizvodi energija. Drago mi je što smo kroz naš Program razvoja otoka u kratkom roku pronašli rješenje i za sufinanciranje prvog pročistača vode na Dugom otoku, koji će biti realiziran u Božavi, a koji je pravi primjer održivog razvoja otoka. Samo kroz suradnju nacionalne, regionalne i lokalne razine te uz EU, nacionalno i lokalno sufinanciranje mogu se kvalitetno rješavati potrebe otočana te sam ponosan što smo pokrenuli val nikad većih ulaganja i u otoke i u ostale krajeve Hrvatske, koji nas čini boljima, zaključio je ministar Erlić.

Ovom je prilikom ministar Erlić posjetio i Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak u Parku prirode Telašćica, za koji je Vlada izdvojila više od 1,5 milijuna eura EU sredstava, a kojim je vojna utvrda Grpašćak pretvorena u moderan posjetiteljski centar i nezaobilaznu točku prilikom posjete Telašćici.

Obišao je i lokaciju budućeg EU projekta u naselju Soline, koji će se provesti putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i posebnog programa za otoke, a kojim će se energetski obnoviti ambulanta i prostorije Udruge Počivalo te osigurati godišnja ušteda energije od više od 50 %.

Obilazak je završio posjetom OPG-u Petra Žampera u Žmanu, čiji je kozji sir s dalmatinskim biljem nositelj oznake Hrvatski otočni proizvod, koju Ministarstvo dodjeljuje s ciljem poticanja proizvodnje i plasmana te promocije izvornih i inovativnih otočnih proizvoda, tradicije i baštine.

 

21.08.2024., 14:40h
12. rujan 2024 16:45