<p>INSTALACIJA TEMELJNOG OKVIRA LINEARNOG AKCELERATORA</p>
INSTALACIJA TEMELJNOG OKVIRA LINEARNOG AKCELERATORAOb Zadar
StoryEditor
UREĐENJE BUNKERA

U OB Zadar započela instalacija temeljnog okvira linearnog akceleratora

Ugrađuje se u udubljenu jamu za opremu ispod razine gotovog poda i osiguran je kako bi se izbjeglo pomicanje tijekom konačnog betoniranja

Zahuktava se uređenje bunkera u zadarskoj bolnici gdje će se uskoro smjestiti linearni akcelerator. Nakon što su proteklog tjedna počele pristizati njegove komponente, jučer je započela instalacija temeljnog okvira (Base Frame) linearnog akceleratora. Izvršena je od strane ovlaštenih predstavnika Varian Medical Systems. Base Frame je glavna strukturna komponenta TrueBeam akceleratora. Ugrađuje se u udubljenu jamu za opremu ispod razine gotovog poda i osiguran je kako bi se izbjeglo pomicanje tijekom konačnog betoniranja.

Za ugradnju ploče koriste se neseizmička sidra s ciljem smanjenja vibracija u slučaju potresa. Nakon konačnog niveliranja ugrađene ploče, vrši se pozicioniranje izocentra uređaja prema kojem će se odrediti točne pozicije kalibracijskih kamera i senzora potrebnih za umjeravanje i rad uređaja. Ploča će se zalijevati betonom nakon čega slijedi izvršenje ostatka instalacijskih radova, obrada zidova, stropova te montaža ostatka periferne opreme.

Na temelju potpisanog Ugovora za uređenje prostora/bunkera za smještaj radioterapijske opreme iz siječnja 2024. godine s izvođačem Krekić Avangard d.o.o. izvršeni su pripremni radovi za smještaj linearnog akceleratora. Uključuje to građevinske radove hidroizolacije bunkera, toplinske izolacije, betonske ploče te radove dijamantnog bušenja betonske ploče za pozicioniranje temeljnog okvira linearnog akceleratora. Ujedno je izvršena i 1. faza elektro i strojarskih instalacija. Sve je ovo odrađeno i u prostoru za smještaj CT simulatora.

Završetak radova uređenja bunkera očekuje se prema terminskom planu definiranom Ugovorom s izvođačem, a isporuka i montaža samog linearnog akceleratora najavljena je za prvu polovicu svibnja 2024. godine.

04.04.2024., 10:06h
29. travanj 2024 19:49