Voditeljica Savjetovališta doc.dr.sc. Marina Vidaković i Severina Mamić, mag. psych. s Nagradom rektoriceFilip Brala
StoryEditor
Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru

Za studente s dijagnosticiranom anksioznošću moguće je zatražiti prilagodbu načina studiranja

Najtraženija usluga koju Studentsko savjetovalište nudi je individualno savjetovanje, a uz to aktivno osigurava grupnu podršku za studente s invaliditetom

Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru pruža neprocjenjivu podršku i savjete svim studentima tijekom njihovog sveučilišnog putovanja, u različitim aspektima studentskog života. Osnovano je 29. veljače 2008. godine, a rezultat je inicijative prof. dr. sc. Anite Vulić Prtorić i suradnika.

Savjetovalište je pod vodstvom doc. dr. sc. Marine Vidaković s Odjela za psihologiju, a uz voditeljicu, Savjetovalište se može pohvaliti stručnim suradnicama koje igraju ključnu ulogu u pružanju podrške studentima, a to su diplomirane psihologinje Severina Mamić i Ivana Sučić Šantek.

image

Obilježavanje 15. rođendana Savjetovališta

Osobni album

Podrška u novoj fazi života

Razgovarali smo s Ivanom Sučić Šantek o tome kako Savjetovalište postaje siguran i podržavajući prostor u kojem studenti mogu potražiti stručnu pomoć i savjet, bez obzira na izazove s kojima se suočavaju.

- Pri realizaciji savjetovanja uključujemo djelatnike raznih sastavnica Sveučilišta ili vanjske suradnike volontere koji su završili ili pohađaju edukacije iz psihoterapije. Važno nam je studentima osigurati visoku kvalitetu usluge, kao i da se savjetovatelji/ce kontinuirano stručno usavršavaju, istaknula je Ivana Sučić Šantek.

Pokretanju Savjetovališta prethodilo je sudjelovanje u TEMPUS DUCAS projektu kojim se stekao uvid u praksu studentskih savjetovališta u Europskom prostoru visokog obrazovanja.

- Provedeno je i istraživanje među studentima našeg Sveučilišta te je više od 40 % studenata izjavilo da bi potražili pomoć i podršku u savjetovalištu zbog problema vezanih uz učenje, organizaciju vremena, tjeskobu zbog ispita i raznih drugih teškoća karakterističnih za razdoblje studiranja. Cilj rada je pružiti pomoć i podršku studentima, omogućiti im brže i efikasnije studiranje, kao i općenito višu razinu kvalitete života tijekom studija, ispričala je Sučić Šantek.

Odlazak na studij je vrijeme kada studenti ulaze u novu fazu svojega života, što sa sobom donosi niz novih okolnosti i izazova s kojima se moraju suočiti.

- Početak studija često prati i promjena mjesta boravka, veća potreba za samostalnim organiziranjem života i brige o vlastitim potrebama, odvajanje od primarne obitelji i društvene okoline te izgradnja novih odnosa. Način učenja na studiju razlikuje se od škole i zahtijeva veću odgovornost studenta. Tu su i strah od javnog izlaganja, ponekad nesigurnost oko izbora studija, pitanja vezana uz profesionalni ili osobni identitet te razni životni događaji koji mogu ometati posvećenost studijskim obvezama, kazala je Sučić Šantek.

image

Radionica "Osnažujmo se u prirodi" pod vodstvom doc. dr. sc. Ane Šimunić

Osobni album

Specifični zdravstveni izazovi

Pored uobičajenih izazova koji prate studentski period, postoje studenti i studentice koji se suočavaju sa specifičnim zdravstvenim teškoćama ili stanjima koja često zahtijevaju dodatni trud i vještine kako bi se uskladili sa studijskim obvezama.

- Riječ je o osobama iz podzastupljenih skupina. Za sada najveću pažnju posvećujemo studentima s invaliditetom, no javljaju se i studenti u nepovoljnom materijalnom položaju ili studenti koji u zrelijoj životnoj dobi upišu studij, kao i oni koji uz studentsku ulogu imaju i roditeljsku; najčešće majke. U manjem nam broju dolaze studenti iz stranih zemalja, no može se očekivati da će ih biti više, objasnila je Sučić Šantek.

Najtraženija usluga koju Studentsko savjetovalište nudi je individualno savjetovanje, a uz to aktivno osigurava grupnu podršku za studente s invaliditetom, pružajući im priliku za međusobnu podršku i razmjenu iskustava kako bi se lakše nosili s izazovima koje invaliditet može predstavljati tijekom studiranja.

- Studenti tim putem dobiju priliku tijekom prosječno desetak jednosatnih susreta (ne češće od jednom tjedno) kroz razgovor sa savjetovateljem/icom osnažiti vlastite kapacitete za nošenje s problemima koji ih muče. Usluga je za studente besplatna, rad je povjerljiv, a najveća preporuka su zadovoljni studenti koji potaknu prijatelje i kolege da nam se obrate. Grupa za studente s invaliditetom sastaje se dva puta mjesečno, a kontakti se održavaju i putem društvenih mreža. Osim savjetovanja, studenti s invaliditetom nam se obraćaju radi prilagodbe načina studiranja, naglasila je Sučić Šantek.

Kako do individualnog savjetovanja?

image

Proljetna škola "Sociopsihodrama - otkrivanje jezika mira"

Osobni album

Radno vrijeme Studentskog savjetovališta je od ponedjeljka do petka od devet do 15 sati. Važno je napomenuti da je interes studenata za individualno savjetovanje iznimno visok, što može rezultirati čekanjem na slobodan termin od nekoliko tjedana.

- Za prijavu za uslugu individualnog savjetovanja potrebno se javiti telefonski na 023/200-820. Napominjemo da su po dolasku na red na raspolaganju susreti sa suradnicima od jutarnjih (od 8 ili 9 h) do kasnih poslijepodnevnih (18) sati te se po dolasku na red kod odabranog stručnjaka usklađuju rasporedi studenta/ice i savjetovatelja/ice. Za sve ostale upite optimalan način kontakta je putem e-maila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., objasnila je Sučić Šantek.

Savjetovalište cijeni jedinstvene potrebe i obveze svakog studenta koji treba prilagodbu te se trudi pružiti fleksibilnost u zakazivanju termina kako bi se osigurala učinkovita komunikacija i prilagodba za svakog pojedinca.

- Za pokretanje postupka prilagodbe načina studiranja, studente upućujemo na obrazac dostupan na mrežnoj stranici https://studentisinvaliditetom.unizd.hr/. Ukoliko žele, studenti s invaliditetom mogu se uključiti u aktivnosti Grupe za podršku, obratiti se u Savjetovalište za dodatne savjete i podršku, a putem sveučilišnog izbornog kolegija Vršnjačka potpora za studente s invaliditetom mogu uz pomoć kolege/ice kojeg sami odaberu ostvariti vršnjačku podršku i usvojiti korisna znanja. Voditeljica kolegija je doc. dr. sc. Marija Ljubičić s Odjela za zdravstvene studije, kazala je Sučić Šantek.

Putem suradnje s lokalnim udrugama za osobe s invaliditetom, pojedini studenti dobivaju priliku ostvariti pravo na podršku osobnog asistenta ili pratitelja tijekom svog sveučilišnog iskustva.

Kako se smiriti prije ispita?

Mnogi studenti suočavaju se s različitim razinama straha i anksioznosti tijekom ispitnih rokova, a ta emocionalna reakcija može biti vrlo individualna, stoga savjeti i strategije za suočavanje s ispitnim stresom nisu univerzalni i primjenjivi u svim situacijama.

- Najvažnije se usmjeriti na “ovdje” i “sada” te na ono što možemo kontrolirati, a u situaciji učenja to je dobro utvrditi sadržaj izlaganja kroz temeljitu pripremu i uvježbavanje. Preporuča se naučeno prezentirati u sigurnoj okolini; pred prijateljima, kolegicama, cimerima…, nekom podržavajućom “publikom”. Ponekad se studenti samoinicijativno okupe u grupe za učenje te se međusobno ispituju i podupiru. No, različiti smo i prema spremnosti na povezivanje s kolegama i prema prilikama koje za to imamo, objasnila je Sučić Šantek.

Studentsko savjetovalište nudi korisne resurse koji mogu pomoći studentima u nošenju s anksioznosti. Jedan od tih resursa su informativni letci koji se mogu pronaći na mrežnoj stranici Savjetovališta, a dostupni su studentima kako bi im olakšali nošenje s izazovima te im omogućili da se osjećaju sigurnije i spremnije za izazove koji ih očekuju na studiju.

- Ako ni savjeti s letaka ne pomažu, onda preporučujemo čim prije potražiti stručnu pomoć – ponekad pomaže psihološka pomoć, a ponekad se traženi rezultati postignu zahvaljujući suradnji s psihijatrom. Za studente s dijagnosticiranom anksioznošću moguće je zatražiti prilagodbu načina studiranja. Time se može uz suradnju nastavnika dogovoriti postupno izlaganje pred manjom grupom ili na neki drugi način osim govorno, a zatim osnaživati sposobnosti studenta/icu za izlaganje i u sljedećim situacijama povećavati stupanj izloženosti dok se ne dostigne razina koja se zahtijeva primjerice za izvođenje nastave u školi, ako je to studijskim programom propisano, zaključila je Sučić Šantek.

Više o tome na koje načine Savjetovalište brine o osiguravanju uvjeta za uspješno studiranje i prevladavanje poteškoća studentima s invaliditetom pročitajte u idućem broju Zadarskog tjednika.

09.09.2023., 09:39h
ANDREA KRŠLOVIĆ
20. rujan 2024 04:53