Vrijedni volonteri Udruge mladih Ahimsa na Danu otvorenih vrataOsobni album
StoryEditor
UDRUGA MLADIH AHIMSA

Zahvaljujući košarkašima Zadarske ljetne lige uskoro se priprema predstava Jurice Milina

Kroz različite edukativne i volonterske aktivnosti, Ahimsa stvara platformu za osobni rast mladih članova, ali isto tako i za izgradnju snažnijeg i održivijeg društva

Udruga mladih Ahimsa osnovana je 2016. godine s jasnim fokusom na aktivaciju mladih. Njezin primarni cilj jest zaštita i promocija ljudskih prava, a također se zalaže za suzbijanje nasilja među mladima. Kroz svoj rad, Udruga potiče mlade ljude da pokažu brigu prema starijima, nemoćnima i onima u potrebi.

Također, jedan od glavnih aspekata djelovanja Udruge jest podizanje svijesti o važnosti očuvanja prirode i okoliša i aktivno sudjelovanje u projektima koji tome doprinose.

Brojne vrijedne suradnje

Udruga okuplja mlade ljude koji žele biti društveno angažirani i doprinijeti pozitivnim promjenama u svojoj zajednici. Kroz različite edukativne i volonterske aktivnosti, stvara platformu za osobni rast mladih članova, ali isto tako i za izgradnju snažnijeg i održivijeg društva. Udruga svoj rad koncentrira tijekom perioda školske godine, a u protekloj su godini postigli niz značajnih dostignuća koja su obogatila njihovu djelatnost, o čemu nam je govorila predsjednica Udruge, Mira Treursić.

- Naš rad čini osam aktivnih članova koji svojim volontiranjem pokreću ovu Udrugu, a s obzirom na sve naše obveze, izuzetno smo ponosni koliko toga uspijemo napraviti i realizirati, a bilo bi nam jako drago da nas ima još i više, a naravno samim time i jednostavnije, kazala je Treursić.

image

Mira Treursić, predsjednica Udruge mladih Ahimsa i Jurica Milin

Osobni album

Njihove suradnje kontinuirano su se razvijale, a istovremeno su ostvarili i nove suradničke odnose koji su dodatno obogatili njihovu mrežu. Održali su svoju tradiciju organiziranja volonterskih angažmana koji su bili usmjereni prema korisnicima drugih udruga i institucija koji su se odvijali kontinuirano tijekom devet mjeseci. Time su pružili značajnu podršku i pomoć onima kojima je potrebna, istovremeno promičući vrijednost volontiranja i solidarnosti među mladima.

- Putem suradnji s Udrugom za Autizam Zadar, Udrugom za Down sindrom Zadarske županije, Domom za starije i nemoćne Zadar, Udrugom Zadarske šapice te Centrom za pružanje usluga u zajednici Zadar ukupno smo ostvarili 1.490 sati volontiranja. Ostvareno je još 93 dugotrajnih volonterskih angažmana, 93 volontera koja su svojim trudom i zalaganjem uljepšali dane mnogima. Uz to imamo i kratkotrajne volonterske angažmane, ali i volonterske sate članova i koordinatora volonterskih angažmana, tako da brojka sveukupno prelazi dvije tisuće sati za proteklu godinu koju smo imali, istaknula je Treursić.

Objava knjige “Živite zajedno i sretno”

Volonteri su bili aktivni u obilježavanju raznih svjetskih dana, demonstrirajući svoju angažiranost i podršku prema važnim globalnim temama. Putem raznih akcija i događaja, pružali su podršku i pomoć drugim udrugama čije ciljeve dijele. Ovaj oblik djelovanja omogućavao im je da se povežu s većim društvenim pokretima i doprinesu još dubljem razumijevanju i svijesti o važnim pitanjima koja utječu na globalnu zajednicu.

- Obilježili smo Dan svjesnosti o autizmu gdje su naši volonteri pomogli na promotivnom štandu Udruge za autizam Zadar te na druženju na Višnjiku gdje smo organizirali poligon za svu djecu. Obilježili smo i “Dan crvenih haljina”, a dio smo i inicijative udruga “Za jednak start svakom djetetu” čime uistinu podupiremo mnoge roditelje koji se pri upisu u vrtiće susreću s diskriminacijom koju sustav nažalost dopušta, naglasila je Treursić.

image

Jurica Milin, autor knjige “Živite zajedno i sretno”

Osobni album

Bez sumnje, jedan od najistaknutijih trenutaka u aktivnostima Udruge mladih Ahimsa bio je vezan uz objavu knjige “Živite zajedno i sretno” autora Jurice Milina. Ova knjiga, koja se proteže na 55 stranica, predstavlja impresivan rezultat dugogodišnjeg volonterskog angažmana. Financijska podrška za izdavanje knjige većim dijelom dolazila je iz prihoda Zadarske ljetne lige u sklopu projekta “Kazni me za dobro”.

Rušenje barijera

Jurica Milin je mladić kojemu Down sindrom nije prepreka za nizanje životnih uspjeha te je postigao i nekoloiko velikih sportskih uspjeha u plivanju, hrabro se upustio i u ovu novu avanturu - pisanje knjige. Njegova autorska ekspedicija simbolizira snagu volje i kreativnost koja može proizaći iz pojedinca, čak i kad se suočava s preprekama.

- Momci velikoga srca, košarkaši koji su sudjelovali na turniru Zadarske ljetne lige, i ove su godine prikupljali financije za potporu našem radu tako da možemo reći da će se ove godine s tim financijskim sredstvima organizirati i provesti jedna divna predstava u Juričinoj režiji, koja će prikazivati dijelove iz njegovog viđenja priče o Čarobnjaku iz Oza, ali o tome možemo više reći kada sve organizacijski posložimo, ispričala je Treursić.

image

Obilježavanje Svjetskog dana autizma

Osobni album

Njegova knjiga ima duboku snagu, potičući sve nas na istinsko razumijevanje različitosti i aktivno rušenje barijera koje su i dalje prisutne u društvu. Njegova priča ističe važnost suočavanja s predrasudama kako bismo stvorili inkluzivno društvo koje pruža prilike svima, neovisno o njihovim osobnim karakteristikama.

Donacije dobrodošle

- To je bila moja velika želja koju sam na koncu realizirala i preponosna sam na taj projekt. Jurica je svakako glavni kotač, podređujem se njegovim željama i ambicijama te ga tako motiviram za čitanje i pisanje. Ali, on je definitivno jedna ogromna motivacija i meni i svima kojima je okružen. Izdavanje i promocija knjige broje 355 volonterskih sati odrađenih uz pomoć 21 volontera, a jako smo sretni i zahvalni što su bili dio ove divne avanture, ponosno je kazala Treursić.

Sa skorim dolaskom jeseni, Udruga mladih Ahimsa priprema se za novo razdoblje izazova i pobjeda te s optimizmom gleda prema budućim aktivnostima i angažmanima mladih. S ciljem da se mladi bolje upoznaju s njihovim radom, Udruga planira organizirati događanja koja će omogućiti detaljniji uvid u njihove ciljeve i postignuća, a u sklopu priprema za nadolazeću sezonu, Udruga će također otvoriti prijave za uključivanje svih zainteresiranih budućih članova.

image

Volonterska ruka - priznanje najboljim volonterima 2022. godine

Osobni album

- Otvoreni smo za sve ideje i inicijative mladih, svi su dobrodošli priključiti se našoj Udruzi ako žele biti dio našega tima. Nažalost, financijski smo slabi, sve što radimo, radimo s minimalnim novcima i volonterski... Tako da bi bilo idealno kada bi nam se pridružilo još članova koji su voljni doprinositi boljitku mladih. Donacije su uvijek dobrodošle, a trenutno prikupljamo dodatna sredstva za Juričinu predstavu koja će svjetlo dana ugledati ove zime, zaključila je Treursić.

25.08.2023., 16:52h
16. rujan 2024 21:24