Martina Ćustić i Martina PetrošaAndrea Kršlović
StoryEditor
DVIJE MARTINE O BILJNOJ TERAPIJI I FIZIOTERAPIJI

Žensko poduzetništvo i suradnja daju rezultate

Iz uspješne klijentske suradnje razvila se plodna poslovna suradnja fitoterapeutkinje Martine Ćustić i fizioterapeutkinje Martine Petroša

Fitoterapeutkinja Martina Ćustić vlasnica je trgovine zdrave hrane Zdrava navika u City Galleriji, odakle su krenule i sve ostale djelatnosti s kojima se bavi, uključujući i biorezonancu. Početak njezinoga poslovnog puta bio je potaknut osobnom potrebom budući da joj kćer bila opterećena dermatitisom. Klasični medicinski preparati i tretmani nisu pružali značajne rezultate, osim kortikosteroida koji su samo privremeno ublažavali simptome. Upravo tada je prvi put došla u dodir s biorezonancom te je odlučila svoje dijete odvesti kod liječnika iz Rijeke kako bi utvrdili uzrok problema.

- Na kraju smo sve probleme uspješno riješili na prirodan način, a sve me to posebno zaintrigiralo jer sam kemijske struke. Počela sam dublje ulaziti u sve to, na početku sam istraživala i educirala se čitajući i sve više sam osjećala ljubav prema biljkama. Postepeno sam se 2016. godine odlučila otvoriti trgovinu zdrave hrane, gdje se najviše baziramo na ljekovitom bilju i holističkom pristupu zdravlju, a od 2017. godine do danas kreće moje školovanje u tom smjeru, naglasila je Martina Ćustić.

Želja za stalnim napredovanjem

image

Mješavine čajeva: m-hepa (za čišćenje organizma) & m-life (za imunitet)

Andrea Kršlović
Završila je nutricionizam, zatim Osnove pretkliničke i kliničke medicine za terapeute, te posjeduje certifikat i licencu za rad. Njezina želja da proširi znanje o ljekovitosti biljaka odvela ju je i do upisa Fitoterapije. Jedna biljka posebno je privukla njezin interes - bamija, koja je predmet znanstvenih istraživanja u vezi s Helicobacter pylori, probavom crijeva, a čak se dovodi i u pitanje s ljepotom. Unatoč tomu što je bila rijetko dostupna, odlučila ju je samostalno uzgajati, iako nije imala prethodnoga znanja i iskustva. Taj izazov potaknuo ju je da se upiše na studij Agronomije, kako bi proširila svoje znanje i u tome području.

- Nakon što sam krenula s uzgojem bamije, odlučila sam je iskoristiti ne samo za pripremu čaja, već i za kreiranje krema i seruma. Iz potrebe jednoga klijenta koji je hitno trebao kremu za dermatitis, uz pomoć svog znanja i iskustva, razvila sam recepturu za vlastitu kremu za tu namjenu. Ova krema trenutno prolazi proces pripreme za plasman na tržište diljem Hrvatske, a cilj mi je u budućnosti ponuditi tržištu što više visokokvalitetnih proizvoda na biljnoj bazi kako bih pokazala zaista veliku moć prirode. Fokus mi je na stvaranju proizvoda koji su potrebni mojim klijentima, s naglaskom na kvalitetu, istaknula je Martina Ćustić.

Kako u praksi izgleda holistički pristup zdravlju?

Holistički pristup zdravlju, koji Martina Ćustić njeguje i zagovara, podrazumijeva promatranje osobe u cjelovitosti, u kojem se uzima u obzir ne samo fizičko zdravlje, nego i razumijevanje svih okolnih čimbenika koji mogu utjecati na čovjeka i ostaviti posljedice na njegovo cjelokupno zdravlje.

image

Stalna želja za napredovanjem i istraživanjem guraju ih naprijed da pokažu moć tijela i prirode

Andrea Kršlović
- Kada osoba s tegobama dođe kod nas, uspostavljamo poveznicu između prehrane, biljaka i njihovoga općeg stanja. Prvo provodimo analizu s biorezonancom na način da klijenti stave ruke na elektrode, slušalice na uši i na računalu kreće analiza u trajanju od 15-ak minuta, a očitanje testa traje preko sat vremena. Zatim, radimo test intolerancije kako bismo identificirali koje namirnice im smetaju. Na temelju rezultata, dodajemo vitamine i minerale koji nedostaju, uključujemo odgovarajuće biljke i primjenjujemo holistički pristup. Samo čišćenje organizma traje otprilike tri mjeseca. Zahvaljujući ovom sveobuhvatnom pristupu, postižemo iznimno dobre rezultate i imamo zadovoljne klijente. Hrana također ima ključnu ulogu, kao i čajevi koje preporučujemo za konzumaciju, ali i svi potrebni suplementi. Sve ove komponente vrlo su važne dok ne uspostavimo ravnotežu u tijelu. Važno je napomenuti da ovo nije oblik liječenja, već način podizanja kvalitete života na individualnoj razini, kazala je Martina Ćustić.

Fitoterapija - čajevi i tinkture

Martina Ćustić ispričala nam je kako je fitoterapija zapravo moderno travarstvo, koje pruža cjelovit pristup biljkama kao terapijskim sredstvima. Koristi se kako preventivno, tako i u tretiranju određenih tegoba, uključujući i akutna stanja. Međutim, važno je uvijek se konzultirati s fitoterapeutom i generalno biti oprezan prilikom korištenja biljnih preparata budući da svaka biljka ima specifična svojstva i potencijalne nuspojave.

- U fitoterapiji najčešće se koriste tinkture jer su koncentriranije i jače od čajeva. Tinkture pružaju veću koncentraciju aktivnih tvari iz biljke, dok su čajevi manje koncentrirani i imaju blaži učinak. Tinkture se često pripremaju s određenim postotkom alkohola, ovisno o biljci koja se koristi, ali mogu se koristiti i alternativne baze poput glicerola, za osobe koje preferiraju izbjegavati alkohol. U fitoterapiji se često provodi i ciklička terapija, gdje se tinktura koristi određeno razdoblje, a zatim se radi pauza prije ponovnoga konzumiranja. Zato je iznimno važan cjelovit individualni holistički pristup zdravlju, jer učinak fitoterapije ovisi o osobnim karakteristikama svake osobe, kao i njezinom trenutnom stanju, objasnila nam je Martina Ćustić.

Tandem M & M

image

Martina Ćustić bila je finalistica u izboru za mikro poduzetnicu 2021. godine prema portalu Women in Adria

Andrea Kršlović
Iz jedne uspješne klijentske suradnje razvila se plodna poslovna suradnja između fizioterapeutkinje Martine Petroša i fitoterapeutkinje Martine Ćustić. Martina Petroša primijetila je izvanredne rezultate na sebi kada je kombinirala fizioterapiju s biljnom terapijom kod Martine Ćustić. Odlučile su udružiti svoje snage pa klijenti sada mogu odlaziti kod obje Martine, ovisno o svojim potrebama.

- Kad sam prvi put došla na biorezonancu, dobila sam cijelu sliku o svom tijelu, Martina me iskenirala od glave do pete. Na sebi sam već duže vremena osjećala razne simptome, ali nisam znala povezati što se točno događa. Imala sam brojne upale u tijelu, a biorezonancom smo detektirali da je manjkom određenih vitamina i minerala došlo do tih upala. Zatim sam počela uzimati određene tinkture i suplemente, i postepeno se moje tijelo dovelo u balans što je rezultiralo time da sam se doslovno preporodila, kazala je Martina Petroša.

Očaranost fascijom

Nakon što je Martina diplomirala fizioterapiju, nastavila je pohađati brojne dodatne edukacije vezane za fasciju, koja ju je posebno zainteresirala jer je shvatila koliko je uistinu jaka i na koji je način povezana sa svim dijelovima tijela. Objasnila nam je da se radom na jednom dijelu tijela istovremeno djeluje i na druge dijelove tijela.

- Kada si dugo u jednom stanju, mozak postupno prestaje prepoznavati to kao problem. No, putem fascije i blagih pokreta na površini tijela, mozak dobiva novu informaciju koja ga potiče na aktivaciju procesa samoizlječenja koji su zapravo već prisutni u tijelu. Rad na fasciji uvijek signalizira prisutnost nekog problema, ali rezultira i poboljšanom mobilnošću. Smatram da kombinacija fizioterapije i korištenja Martinine biljne terapije ima izvrsne rezultate jer se tako postiže transformacija u kvaliteti života, do koje ljudi u konačnici i žele doći, zaključila je Martina Petroša.

02.06.2023., 11:45h
19. travanj 2024 23:59