Tomislav Marijan BilosnicOsobni Album
StoryEditor
Književnost

Četrdeset Bilosnićevih prosinačkih pjesama i jedna zaboravljena

Iz tiska je izišla treća ovogodišnja zbirka pjesama jednog od najplodnijih hrvatskih književnika Tomislava Marijana Bilosnića

Iz tiska je izišla treća ovogodišnja zbirka pjesama jednog od najplodnijih hrvatskih književnika Tomislava Marijana Bilosnića. Zbirka je naslovljena po mjesecu u kojemu se obznanjuje njezina pojava – Četrdeset prosinačkih i jedna zaboravljena. Pjesme tiskane u ovoj zbirci prethodno su objavljene u Zadarskoj smotri br. 4/2023., u izdanju Matice hrvatske u Zadru.

Zbirku pjesma Četrdeset prosinačkih i jedna zaboravljena možemo doživjeti kao razasute lirske perle što čine ogrlicu jednoga života. Svaka od njih jedna je refleksija, misao što ogoljuje pjesnika i njegova čitatelja. Izrazito slikovite, pjesme što refleksivno tematiziraju pejzaž i njegove mijene, odraz su pjesnikovih životnih promjena i traženja. Prožete simbolikom – osobito onom vezanom uz mediteranski kulturni prostor – otvorene slikovitosti, a odmjerene u iskazu koji teži eliptičnosti, ovo su pjesme koje otvaraju prostor čitanju poezije kao meditacije. To je poezija koja čovjeka uzemljuje držeći ga u čvrstoj vezi s prirodom, ali istodobno i poezija koja mu pogled upućuje prema zvijezdama, u astralne prostore tajni. Pitanje je stoga može li ijedna pjesma biti zaboravljena, ne čeka li već upisana u jednu od zvijezda da je pjesnik perom iscrtava u svojoj bilježnici kada dođe vrijeme zrenja, vrijeme ljubavi?

Zbirka je popraćena kritičkim iskazima dr. Davora Šalata, Siniše Vukovića i albanskog kritičara Nuria Plaku. Objavljena je u izdanju zadarske izdavačke tvrtke 3000 godina Za dar. Kao urednik potpisuje se Dejan Golem, dok je zbirku likovno uredio, kao i gotovo sva svoja izdanja, sam autor Tomislav Marijan Bilosnić, dok je grafička obrada Marije Marfat. (D. G.)

27.12.2023., 14:22h
05. svibanj 2024 15:42