Elena Stella i Ante Jeličić TrioMatija Petrović
StoryEditor
UZ ANTU JELIČIĆ TRIO PJEVA - O NAMA

Elena Stella: Nema ljepšeg osjećaja nego izvoditi svoju glazbu...

Iz nekog razloga ne mogu odustati. Kako odustati od sebe? Što onda, tko će skrbiti o meni u duhovnom smislu, zaključuje Elena

Elena Stella & Ante Jeličić Trio predstavili su pjesmu “O nama”, jedan od plodova njihove dugogodišnje suradnje i zajedničkih nastupa, kao i prihvaćanja izazova stvaranja autorske glazbe...

image

Elena Stella i Ante Jeličić tTio

Filip Brala

Pjesma nosi autorski potpis Elene Stelle (glazba, tekst) te Ante Jeličića (glazba, aranžman) koji iza sebe ima izdan autorski instrumentalni jazz album “Common language”, stoga i ne čudi da je i njihova zajednička pjesma zapakirana u pitkom pop jazz aranžmanu.

Na lijep način prenosi emociju

image

Elena Stella i Ante Jeličić Trio

Filip Brala

- Tekst sam ja napisala, glazbu smo zajedno napravili Ante i ja. Prvotno je nastala na gitari, uz par svojih krnjih akorda napravila sam skicu koju sam zatim predala majstoru zanata, Anti koji je inače kompozitor i koji ima već iza sebe izdan samostalni jazz album. Na osnovu te moje “pjesme od par akorda” raspisao je cijelu priču, napravio aranžman za cijeli bend, započinje Elena Stella.

Pjesma je nastajala dugo, četiri godine su se aktivno bavili tom pjesmom i imala je razne oblike sve dok u konačnici nisu bili svi zajedno zadovoljni.

Sve što je dosad napisala, otkriva, je osobna ispovijest inspirirana njenim životom...

- Sadašnjim oblikom pjesme iznimno smo zadovoljni, smatramo da na lijep način prenosi emociju i priču koja je u njoj sadržana. Radujemo se i daljnjim izazovima u autorskom radu. Naime, u pripremi je još tucet pjesama za koje se nadamo da će biti objavljene u narednom periodu, dodaje Ante Jeličić.

Elena Stella, kaže, napisala je pjesmu intuitivno, no možda je ne bi izdala da nije imala veliku podršku benda. Uz Elenu Stellu i Antu Jeličića, članovi su još Vedran Supičić (bubnjar) i Josip Marcelić (kontrabastista).

Uz Vinkovu pomoć

A videoekranizaciju pjesme pripremio je Filip Dizdar...

Snimanja uvijek ovise o financijama budući da sve sami financiraju...

- Filipa nisam znala osobno, ali pratim njegov rad. Zvala sam ga, poslala sam mu pjesmu. On je imao svoju viziju, ja sam imala veliku pomoć svoga dragog kolege i prijatelja Vinka Radovčića, našeg zadarskog redatelja koji mi je pomogao da saberem svoje misli i ideje. On je bio asistent režije Filipu i odradio je scenografiju. Sve što vidite na spotu je njegovo, osim klavira koji nam je posudila Gradska glazba Biograd i zahvaljujem na tome ovim putem. To je stari, ogromni klavir koji se uklapa u organsku priču koju mi kao bend njegujemo, priča Elena Stella.

Zbog organskog zvuka snimali su live u Sloveniji u studiju Štala recordings.

image

Elena Stella i Ante Jeličić Trio

Matija Petrović

- To je najveći snimački izazov. Odjednom stanete u studio, krene snimanje i to je to, bez računalnih shema. Doduše, ja sam naknadno snimala vokal kod Nene Belana u studiju, nije mi se svidjelo to što sam snimila live, valjda još nisam dorasla tome, govori samokritična Elena Stella.

Kontrabas je snimio Bojan Skočilić, klavir Ante Jeličić, bubanj Vedran Supičić, udaraljke Mladen Ilić Mlacka, a gudači su Matej Milošev i Dean Melki.

Očekivanja su opasna

Kad je riječ o očekivanjima od ove pjesme, Elena Stella odgovara da je naučila u ovom poslu ne imati očekivanja.

image

Elena Stella i Ante Jeličić Trio

Matija Petrović

- Očekivanja su opasna i varljiva stvar. Ali, moja želja i želja cijeloga benda je da ova pjesma dođe u eter, da bude raspoloživa ljudima, da imaju priliku poslušati je i stvoriti svoje mišljenje, da dopre do ljude, da kažu da im je super ili da im se ne sviđa, stvore svoje kritičko mišljenje. Danas u Hrvatskoj ima dosta formatiranih radija, ali uzdam se u svog diskografskog izdavača. I televizija je prilično zatvorena, malo je emisija gdje se može promovirati glazbeni spot i sl., priča Elena Stella.

Imaju puno već napravljenih autorskih pjesama, čekaju finalna snimanja.

- Snimanja uvijek ovise o financijama budući da sve sami financiramo Ante i ja. Naravno, imamo jako puno prijatelja koji nam pomažu. Evo, primjerice, sad mi je Vinko pomogao svojim znanjem i vremenom, za šminku je zaslužna Klara Pavlović, za frizuru Mali frizeraj, a za styling BECHA design... Ali, tu je studio koji moraš platiti i sve ostalo, kazuje Elena Stella i zaključuje da snimanje nosi puno financijskih izdataka.

- Jako puno radim i sve to ulažem u spot, sve je to jako izazovno i teško. Sve ovisi o tome kako će singl kotirati. Svjesni smo da ovo nije komercijalna glazba, nije pop, pitanje je na koji će način dalje. Imamo svoju publiku na kojoj sam zahvalna, ali pjesma donosi novac vrćenjem..., govori Elena Stella.

Cilj autorskog stvaranja

No, naglašava, nema ljepšeg osjećaja nego izvoditi svoju glazbu.

- Kad napraviš nešto svoje i izvedeš to pred publikom! To je to! I to je cilj našeg autorskog stvaranja, kao i to da te naše pjesme dođu do što šireg kruga ljudi, ističe Elena Stella.

A sve što je dosad napisala, otkriva, je osobna ispovijest inspirirana njenim životom.

- Naravno, ima tu pretjerivanja, mašte prisutne u svakom tko ima tendeciju stvaranja. No, sve je proizašlo iz osobnog iskustva, možda osobne želje, borbi sa sobom..., priča Elena Stella.

Prisjetila se i pandemije. Naime, budući da živi isključivo od glazbe, morala se fokusirati isključivo na egzistenciju, odvojiti se od svog kreativnog rada.

image

Elena Stella i Ante Jeličić Trio

Matija Petrović

- Radila sam u banci da bih preživjela, platila podstanarstvo... U tom periodu imala sam mentalni zamor. Zahvalna sam uopće na prilici da sam mogla raditi u banci i to mi je bilo izuzetno i teško i zanimljivo iskustvo. Nakon 15 godina sam morala ponovno učiti. Ali upoznala sam divne ljude, u zadnjoj poslovnici radila sam u prekrasnom okruženju, imala sam super voditeljicu, Gloriju Jurčević. Morala sam dati otkaz kako bih se posvetila glazbi i tada su svi bili izuzetna podrška govoreći: Idi, živi svoj san, bodrit ćemo te, govori Elena Stella i dodaje da želi vjerovati da će vrijeme koje dolazi biti bolje.

Premda uživa u cijelom procesu stvaranja, priznaje da je bilo puno trenutaka kad je htjela odustati.

- Kako ću, što ću? Ako radim to, nemam za kruh... Ali, iz nekog razloga ne mogu odustati. Jer kako odustati od sebe? Što onda, tko će skrbiti o meni u duhovnom smislu, što sam onda ja?, zaključuje Elena Stella.

ZASLUŽNI

Mix i master potpisuje Neno Belan, editing Hrvoje Nikšić, režiju montažu Filip Dizdar, a DOP Matija Petrović. Za scenografiju i asistenciju režije zaslužan je zadarski kazališni redatelj Vinko Radovčić, glumili su glumac Rade Radolović i Dario Rudić. Za šminku je zaslužna Klara Pavlović, za frizuru Mali frizeraj, a za styling BECHA design, Anita Goreta.

image

Elena Stella i Ante Jeličić Trio

Matija Petrović
23.01.2023., 18:32h
26. travanj 2024 17:54