ljetnikovci na zadarskim otocimaMhzd
StoryEditor
ZANIMLJIVO PREDAVANJE DOC. DR. SC. SOFIJE SORIĆ:

"Ljetnikovci na zadarskim otocima"

Predavanje će se održati u četvrtak 9. veljače, u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1, s početkom u 18:00...

Ogranak Matice hrvatske u Zadru priređuje predavanje doc. dr. sc. Sofije Sorić: “Ljetnikovci na zadarskim otocima”.

Predavanje će se održati u četvrtak 9. veljače, u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1, s početkom u 18:00.

image

LJETNIKOVCI NA ZADARSKIM OTOCIMA

Mhzd

Zadarski su otoci oduvijek bili privlačni kao mjesto ladanja. Birali su ih još Rimljani gradeći vile rustice, a u vrijeme epidemija kuge i turske opasnosti grade se utvrđeni ladanjski sklopovi, te potom i barokni ljetnikovci. Riječ je o nedovoljno poznatoj baštini zadarskih otoka čija je sudbina često nezavidna, a koja bi primjerenom valorizacijom i revitalizacijom oplemenila naša otočka mjesta, a time i današnje turističke destinacije...

Sofija Sorić rođena je u Zadru. Studij Povijesti umjetnosti i talijanskog jezika i književnosti završila je na Sveučilištu u Zadru, a doktorirala je  2013. godine na Poslijediplomskom doktorskom studiju povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Od 2004. godine zaposlena je na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, od 2015. godine u zvanju docenta. Znanstveno je usmjerena istraživanju profane arhitekture srednjeg i novog vijeka.

07.02.2023., 11:52h
ZADARSKI TJEDNIK
25. travanj 2024 06:51