Fabija Franulović, voditeljica marketinga Muzeja antičkog staklaLinda Vidović
StoryEditor
RAZGOVOR S FABIJOM FRANULOVIĆ, VODITELJICOM MARKETINGA

MUZEJ ANTIČKOG STAKLA Nezaobilazna točka na kulturno-turističkoj karti Zadra, ali i cijele Hrvatske...

Muzej antičkog stakla u Zadru od svog otvorenja raznolikim bogatim programom i sadržajima ostvaruje uspješne rezultate prepoznate od strane struke, ali i brojnih posjetitelja...

Muzej antičkog stakla, jedinstvena je kulturna institucija ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. Predstavlja jedinstvenu zbirku od preko 5000 različitih staklenih predmeta iz doba antike, odnosno iz razdoblja od I. stoljeća prije Krista do V. stoljeća poslije Krista. U stalnoj postavi, u osam tema, predstavljeno je preko 2000 cjelovite staklene građe...

S obzirom da su muzeji, i izvan turističke sezone, itekako vrijedni stupovi kulturnog života grada, razgovarali smo s Fabijom Franulović, voditeljicom marketinga, o posjećenosti, najčešćim gostima, kao i zainteresiranosti domaćih posjetitelja. Naglasila je ulogu MAS-a u široj društvenoj zajednici, ispričala kakvu predsezonu očekuju te izdvojila najvažnije događaje.

Modernizacija i digitalizacija

Naime, završetkom turističke sezone, od početka studenog, bilježe pad broja stranih posjetitelja na području grada Zadra, pa tako i u samom Muzeju.

image

Trenutačno je najviše domaćih posjetitelja

Linda Vidović

- To je period u kojem se kreće s realizacijom mnogobrojnih muzejskih aktivnosti i programa koje uključuju i suradnju s raznim znanstvenim i obrazovnim institucijama na području grada Zadra i šire. No, veseli nas činjenica da u mjesecima nakon završetka turističke sezone imamo najviše domaćih posjetitelja, najvećim dijelom iz grada Zadra i županije, a tijekom vikenda i praznicima i iz ostalih dijelova Hrvatske, dok nas strani posjetitelji u tom periodu obilaze u manjem broju, započinje Franulović.

Uz stalni postav i privremene izložbe, posebnu atraktivnost u Muzeju antičkog stakla u Zadru čine specijalizirane staklarske radionice koje djeluju tijekom cijele godine, a vode ih majstori staklopuhači Marko Štefanac i Antonija Gospić. Unikatni ručno rađeni stakleni predmeti koji nastaju kao produkt tih demonstracija predstavljaju ekskluzivnu suvenirsku ponudu, tako da naši sugrađani u potrazi za nekim posebnim poklonom dolaze u muzejsku suvenirnicu.

image

Jedinstvene zbirke

Linda Vidović

- U nastojanju da idemo u korak s vremenom i pratimo aktualne trendove u modernizaciji i digitalizaciji, u sklopu stalnog postava svoje mjesto našao je i novi interaktivni stol koji nudi pregršt informacija i interaktivnih sadržaja te zanimljive igre i poučne kvizove prikladne i za naše najmlađe posjetitelje. Također, tu su i novi displeji koji prikazuju eksperimentalnu arheologiju koju naš staklopuhač Marko Štefanac demonstrira posjetiteljima te film o izradi staklenih perlica na plameniku koje proizvodi staklopuhačica Antonija Gospić, kaže Franulović.

Brojne uspješne suradnje...

image

Unikatni ručno rađeni stakleni predmeti čine ekskluzivnu ponudu muzejske suvenirnice

Muzej Antičkog Stakla

Muzej od svog otvorenja njeguje uspješnu suradnju sa Sveučilištem u Zadru, mnogobrojnim srednjim i osnovnim gradskim i prigradskim školama te se u zimskim mjesecima organiziraju razna predavanja i praktične radionice za učenike i studente s raznih sveučilišnih odjela, posebice s Odjelom za informacijske znanosti, Odjelom za kulturu i turizam, Odjelom za povijest umjetnosti, Odjelom za arheologiju, Odjelom za klasičnu filologiju i Odjelom za povijest.

- Ono što nas posebno veseli je suradnja s mnogobrojnim dječjim vrtićima za koje smo organizirali razne radionice i susrete te razgledavanje Muzeja, dodaje nam Fabija Franulović...

Posebno se među programskim aktivnostima, nastavlja Franulović, istaknula muzejska akcija u povodu manifestacije Noć muzeja, autorice muzejske savjetnice dokumentaristice Jadranke Belevski pod nazivom “Vi ste nam važni” kojom su pozvali sve sugrađane da donesu neki dragi stakleni predmet u Muzej i na taj način sami sudjeluju u stvaranju izložbe “Zadar voli staklo”.

- Akcija je rezultirala velikim interesom medija i naših sugrađana, a izložba je ostvarila zavidnu posjećenost u ovim zimskim mjesecima, naglašava Franulović i dodaje da su iznimno zadovoljni odazivom posjetitelja na sva događanja i aktivnosti koje organiziraju u Muzeju u periodu van turističke sezone...

- Smatram da je veliki odaziv naših sugrađana na sva događanja koja organizira Muzej najbolja potvrda da je naša uloga u kulturnom životu grada Zadra i šire u potpunosti ostvarena. U gotovo četrnaest godina svoga rada Muzej antičkog stakla u Zadru se pozicionirao kao nezaobilazna točka na kulturno-turističkog karti grada Zadra, ali i cijele Hrvatske kao jedinstvena specijalizirana arheološka institucija za antičko staklo. Muzej će i u budućnosti nastojati približiti široj publici kao i znanstvenoj zajednici sve aspekte svog rada i djelovanja kroz razne i mnogobrojne edukativne, znanstvene, pedagoške i zabavne programe, govori Franulović.

Očekuju izvrsnu predsezonu

Upravo je u tijeku prijava za edukativno-kreativnu radionicu za djecu “Gledam, učim, stvaram” u povodu gostujuće izložbe zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt “SJAJ I BOJA – Oblikovanje stakla u 19. stoljeću” – izbor iz zbirke MUO.

Trenutačno se u Muzeju antičkog stakla u Zadru uz stalni postav može vidjeti i privremena izložba “Sjaj i boja – Oblikovanje stakla u 19. stoljeću” – izbor iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba koja ostaje otvorena za posjetitelje do 16. travnja 2023.

- Radionica je namijenjena djeci od 7 do 12 godina, a održat će se u subotu, 25. ožujka 2023. u 11,00 sati u Muzeju antičkog stakla u Zadru. U pripremi je i nova pedagoško-edukativna radionica o restauraciji stakla s učenicima Grafičkog odjela Srednje škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar pod mentorstvom muzejskog konzervatora – restauratora savjetnika i kustosa Šime Perovića. Zadovoljstvo mi je najaviti i druge razne aktivnosti koje se planiraju za nadolazeći period. Budući da Muzej antičkog stakla u Zadru 5. svibnja 2023. slavi svoju 14. godišnjicu rada, tim povodom organiziramo dvije nove izuzetne izložbe – “Staklo starog vijeka” iz Muzeja Mimara, autorice mr. sc. Lade Ratković Bukovčan, ravnateljice Muzeja Mimara te “Kocka je bačena” izložbe realizirane pod autorstvom djelatnika Muzeja antičkog stakla u Zadru, dr. sc. Berislava Štefanca muzejskog savjetnika i Anamarije Eterović Borzić, više kustosice. U planu je izrada novih suvenira i za naše najmlađe posjetitelje te brojne radionice za djecu raznih uzrasta, kazuje Franulović.

S obzirom da su im najave za organizirane grupne učeničke posjete počele stizati već u siječnju, očekuju izvrsnu predsezonu. Agencijske najave za strane posjete gostiju s kruzera i kružnih putovanja, dodaje Franulović, također nagovješćuju da bi ova predsezona mogla nadmašiti čak i prošlogodišnju.

Trenutačno se u Muzeju antičkog stakla u Zadru uz stalni postav može vidjeti i privremena izložba “Sjaj i boja – Oblikovanje stakla u 19. stoljeću” – izbor iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba koja ostaje otvorena za posjetitelje do 16. travnja 2023. te peto izdanje MiniMas-a – “Renesansna čaša na nozi s motivom lavlje glave”, izložba iz ciklusa didaktičko-informativnih izložbi malog formata autorice dr. sc. Vedrane Jović Gazić, više kustosice u Muzeju antičkog stakla.

- Muzej antičkog stakla u Zadru od svog otvorenja raznolikim bogatim programom i sadržajima ostvaruje uspješne rezultate prepoznate od strane struke, ali i brojnih posjetitelja, zaključuje Fabija Franulović.

image

U obnovljenoj historicističkoj palači obitelji Cosmacendi

Linda Vidović
22.03.2023., 06:54h
27. travanj 2024 14:35