ANTONIO PAPADOPOLIZnanstvena KnjiŽnica Zadar
StoryEditor
MOŽDA NISTE ZNALI

NA DANAŠNJI DAN U Zadru se rodio Antonio Papadopoli - veliki talijanski gastronom i proslavljeni glumac...

Ususret izložbi u Znanstvenoj knjižnici - Oživimo stare recepte: kulinarska baština u rukama mladih...

Na današnji dan 17. travnja 1815. u Zadru je rođen Antonio Papadopoli. Otac mu je bio mornar koji je došao s otoka Krfa, nakon propasti Venecije. Mladi Antonio prvo je radio kao carinik, ipak slijedeći svoju strast prema kazalištu, odustao je od posla u carinarnici te se priključuje kazališnim družinama.

Zadarski tiskar i izdavač Giovanni Woditzka je 1886. objavio njegovo omanje djelo Gastronomia sperimentale. Navedeno djelo podijeljeno je u dvije kategorije, na aristokratska i demokratska jela. Obje kategorije sadrže ukupno 24 recepta izrazito ukusnih jela, vrlo primamljivih naziva: Škampi alla kardinale, Lasagne del Papa, Indijsko pirjano meso, Jastog u majonezi, Špageti s vongolama, Juneći rep na grčki, Fritole alla Zemaria…

Proslavio se kao veliki talijanski glumac, posebno popularan u ulogama Goldonijevih likova. Osim kao glumac okušao se i u gastronomiji. Zadarski tiskar i izdavač Giovanni Woditzka je 1886. objavio njegovo omanje djelo Gastronomia sperimentale. Navedeno djelo podijeljeno je u dvije kategorije, na aristokratska i demokratska jela.

Obje kategorije sadrže ukupno 24 recepta izrazito ukusnih jela, vrlo primamljivih naziva: Škampi alla kardinale, Lasagne del Papa, Indijsko pirjano meso, Jastog u majonezi, Špageti s vongolama, Juneći rep na grčki, Fritole alla Zemaria…

image

ANTONIO PAPADOPOLI

Znanstvena KnjiŽnica Zadar

U knjizi Stari Zadar, gospodar zlata i srebra autor Abdulah Seferović u napomeni ističe kako su Škampi alla kardinale izvorno dalmatinsko jelo i kako je gastronom Antonio Papadopoli držao da su najukusniji škampi iz Kvarnerskog zaljeva. Papadopoli zbog svog ekstravagantnog načina života, prestaje s glumom te umire siromašan u Veroni 21. listopada 1899. Njegovi glumački ali i gastronomski podvizi ostali su više zapamćeni u Italiji negoli u rodnom Zadru. Ovo je zato pravi povod i prilika da podsjetimo na Antonijevo kulinarsko djelo Gastronomia sperimentale koje se čuva u Znanstvenoj knjižnici Zadar.

image

ANTONIO PAPADOPOLI

Znanstvena KnjiŽnica Zadar

Od srijede 19. travnja možete ga vidjeti u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar na izložbi Oživimo stare recepte: kulinarska baština u rukama mladih, izloženog među nizom poznatih kuharica, knjiga iz gastronomije, novina, časopisa. Organizator izložbe je Znanstvena knjižnica Zadar u suradnji s Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar.

image

ANTONIO PAPADOPOLI

Znanstvena KnjiŽnica Zadar

Izložba se priređuje povodom Županijskih dana 2023. koje organizira Zadarska županija. Učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar sa svojim profesorom Renatom Kraljevom pripremaju poseban jelovnik napravljen na poticaj starih recepata.

LITERATURA

Papadopoli, Antonio. Gastronomia sperimentale. Zara: vlast. nakl., 1886. (Zara: Tip. edit. di G. Woditzka). Sign. Misc.C 3752-3753. - Dalmatica. - Jadertina

Papadopoli, Antonio. Österreichisches Biographisches Lexikon. https://www.biographien.ac.at/.../Papadopoli_Antonio_1815...

17.04.2023., 18:57h
ZNANSTVENA KNJIŽNICA ZADAR
28. travanj 2024 08:24