Nikola Paleka: InquizusZT
StoryEditor
ZBIRKA KVIZAŠKIH PITANJA

Nikola Paleka: Inquizus

Npr., jeste li znali da je cesta koju mi zovemo makadam tako nazvana po svome tvorcu, škotskom inženjeru iz 18. stoljeća Johnu McAdamu?

Unazad desetak godina kvizovi doživljavaju velik uzlet u popularnosti. Većina se još sigurno sjeća popularnih televizijskih kvizova “Kviskoteka”, “Izazov”, “Upitnik”, a o “Tko želi biti milijunaš”, “Najslabija karika”, ili “Potjera” ne treba mnogo trošiti riječi. Televizijski kvizovi raznih formata oduvijek se vrte na našim malim ekranima.

image

Nikola Paleka – Inquizus

ZT

Međutim, pub kvizovi iz raznolikih područja (opći, glazbeni, filmski, sportski, itd…) su ti koji su doživjeli procvat, okupljajući mnoge entuzijaste svih generacija koji se inače nikad ne bi odvažili za samostalan nastup pred televizijskim auditorijem. Mnogi od njih upravo su putem ovih kvizova stekli dovoljno samopouzdanja da nastupe i ostvare zapažene rezultate na već navedenim televizijskim kvizovima. Neupućeni će se vjerojatno iznenaditi da je upravo Zadar jedan od jačih kvizaških centara u Hrvatskoj, ne samo po jakim natjecateljima ili sastavljačima pitanja (jer i to je posebna vještina), nego i po sad već tradicionalnom okupljanju kvizomana iz cijele regije na Memorijalu Mirka Miočića,.

Jedan od istaknutijih članova zadarske kviz scene je svakako i Nikola Paleka, autor zbirke kvizaških pitanja Inquizus koju ovaj put predstavljamo. Zbirka od 2400 pitanja odlična je zabava i razbibriga, a ujedno i vježba za sive stanice. Dobro kvizaško pitanje odgonetaču daje priliku da do odgovora dođe preko minimalno dvije linije, ili da logički poveže suptilne hintove koji se kriju u samom pitanju. Upravo su takva pitanja i u ovoj zbirci, stoga je jasno da imamo i više nego dovoljno materijala da se dugo zabavljamo, a usput i obrazujemo. Npr., jeste li znali da je cesta koju mi zovemo makadam tako nazvana po svome tvorcu, škotskom inženjeru iz 18. stoljeća Johnu McAdamu?

image

Nikola Paleka: Inquizus

09.01.2023., 17:56h
03. svibanj 2024 19:54