Mas Zadar
StoryEditor
Muzej antičkog stakla

Nova zanimljiva izložba u Muzeju antičkog stakla

U tijeku su radovi na postavljanju nove velike izložbe, a radi se o gostujućoj izložbi Muzeja medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pod nazivom "Diskretni šarm ljekarničkog stakla: staklo iz hrvatskih ljekarni u zbirkama Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU"

Staklo iz hrvatskih ljekarni u zbirkama Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU naslov je nove gostujuće izložbe u Muzeju antičkog stakla u Zadru kojom je ispričana priča o načinima na koje se primjenjivalo staklo u povijesnim hrvatskim ljekarnama, u razdoblju od 17. do 20. stoljeća. Radi se o odabiru staklenih predmeta koji su bili u funkciji u mnogim poznatim hrvatskim ljekarnama, ponajprije u Zagrebu (ljekarna K Zrinjskomu, Brodjovin-Sallopek; Gornjogradska ljekarna K crnom orlu; ljekarna Aleksandra Hržića; ljekarna Sv. Jurju u Maksimirskoj; ljekarna K sv. Ivanu Aleksandra Grlića u Novoj Vesi; ljekarna Sv. Duhu Vojka Arka u Ilici; Centralna ljekarna; Vojna apoteka; 11. narodna apoteka u Draškovićevoj), zatim u Velikoj Gorici, Lipiku, Valpovu, Jastrebarskom, Virovitci, Rovinju, Šibeniku i drugim hrvatskim gradovima.

image
MAS

Brojčano su najzastupljenije stojnice, raznih dimenzija, prepoznatljiva oblika, najčešće izrađene od prozirnog bezbojnog stakla, zatim od mliječno bijelog stakla, kobaltnoplavog, žutog i smeđeg do crno i crveno obojenog stakla. Među izlošcima je i zanimljiv primjerak povijesne putne ljekarne, s pripadajućim sadržajem, kao i značajna skupina ambalažnih predmeta i proizvoda farmaceutske industrije 19. i 20. stoljeća.

image
MAS

Osim uporabne vrijednosti mnogi predmeti sadrže stilske elemente vremena u kojima su izrađivani, što se prepoznaje u odabiru stakla i oblikovanju formi, kao i u načinu izrade raskošno dekoriranih natpisnih polja, simbola sadržanih elemenata, sirovina, gotovih pripravaka…Velik broj izloženih predmeta sadrži tragove, a ponegdje i veće količine izvornog sadržaja, što posebno doprinosi prezentaciji njihove autentične praktične primjene.

image
MAS

O Hrvatskom muzeju medicine i farmacije:

U vrijeme osnivanja 2014. godine Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU imao je samo jednu veliku zbirku koja je nastala objedinjavanjem građe farmaceutsko-historijske zbirke u Zagrebu (osnovane 1937. godine) i Muzeja za povijest zdravstva u Hrvatskoj (osnovanog 1944. pri Zboru liječnika). Šezdesetih godina prošloga stoljeća građa obiju zbirki (muzeja) prešla je u vlasništvo Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU. Od jedne velike zbirke na početku osnivanja, ukupni fundus Muzeja danas broji nešto više od 6000 predmeta raspoređenih u 15 zasebnih zbirki. Većina predmeta, pa tako i mnogobrojni predmeti od stakla različite namjene, prikupljeni su zahvaljujući entuzijazmu pojedinih farmaceuta pripadnika starije generacije povjesničara medicine i farmacije zainteresiranih za dokumentiranje razvoja medicine, farmacije i zdravstvene kulture Hrvatske.

11.09.2024., 10:19h
17. rujan 2024 23:39