Predstavljanje knjige Kako promišljati globalizacijske brige i naše živote dr. Petra KragićaDamir Maričić
StoryEditor
KAKO PROMIŠLJATI GLOBALIZACIJSKE BRIGE I NAŠE ŽIVOTE

O globalizaciji, vlastitim životima i - sreći

Kako kritičkim mišljenjem oblikovati mozak da ne bude tek alat preživljavanja već i "vodič" k osobnoj sreći

U   Kneževoj palači, Koncertnoj dvorani braće Bersa, održana je promocija knjige autora Petra Kragića „Kako promišljati GLOBALIZACIJSKE BRIGE i naše živote". Knjigu su pred punom dvoranom Zadrana uz samog autora predstavili i dr. sc. Bruno Ćurko recenzent i predstavnik Izdavača, a to  je Udruga za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi „Mala filozofija", te dr. sc. Nenad Vertovšek, urednik knjige.

Ćurko je izrazio zadovoljstvo s ovim izdanjem naglasivši djelovanje Udruge od 2009., koja je s izdavaštvom počela 2017. godine publicirajući niz različitih izdanja a koje karakterizira upravo kritičko mišljenje. Knjigu je predstavio kao izraz golemog životnog iskustva autora, koji je sudjelovao u radu niza globalnih tijela koji donose važne odluke za sudbinu svijeta, pa time i naših života, kako i stoji u naslovu.

- Naglasivši upravo hrabar kritički pristup praksi suvremenog svijeta kao izdavač je zahvalio i Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je financiralo izdanje.

image

petar kragić

Osobni Arhiv
Urednik Vertovšek prisjetio se sati i dana koje su proveli zajedno u razgovorima i promišljanjima za konačno koncipiranje obimnog izdanja koje sadrži gotovo 700 stranica i 1.740 fusnota. Vertovšek je preporučio čitanje knjige, a ono je olakšano činjenicom da je niz ogleda i sastavnica moguće čitati odvojeno. Naglasio je i troslojnost knjige sa sadržajima iskustva života i rada autora u krugu ljudi koji su o mngo čemu odlučivali, potom prikaz i faktografiju uspona suvremenog svijeta i znanosti, do kritičkog promišljanja globalizacije kao procesa za spas svijeta kapitala i rada a koje se izvrgnula u svoju suprotnost.

Knjiga originalnim pristupom promišlja globalizaciju i njezin utjecaj na naše živote te se bavi temeljnim pitanjem svakog pojedinca, a to je kako poboljšati kvalitetu svog života. Pri tome na jedinstven način koristi spoznaje iz povijesti, ekonomije, politike, sociologije i psihologije kako bi na lako čitljiv način pružila sveobuhvatan uvid u procese i čimbenike koji su utjecali na oblikovanje svijeta u kojem živimo.

Autor se dotiče i bihevioralne ekonomije te daje uvid u emocionalne, psihološke, kognitivne i društvene čimbenike kako bi se razumjelo ljudsko ponašanje i proces donošenja odluka.

Doza humora, zanimljive opaske, logična argumentacija i živopisni opisi događaja iz bogatog osobnog iskustva autora navode čitatelja na sagledavanje i promišljanje šireg životnog horizonta.

Upravo je to karakteriziralo nadahnutu i slikovitu prezentaciju koju je potom odradio sam Kragić nizom slajdova najavivši je kao pandan degustaciji vina.

Knjiga potiče čitatelja na bolje razumijevanje svijeta, čime pomaže razviti stavove čitatelja kako o suvremenim lokalnim i globalnim problemima, tako i o kvaliteti tuđih i vlastita života.

image

Naslovnica knjige dr. Petra Kragića

Nadahnutim, nadasve informativnima, ali i duhovitim preletom preko dostignuća niza svjetskih umova u tumačenju povijesti, Kragić daje i sugestiju da je ljudski mozak u stvari podatan za oblikovanje "kao plastelin", a da je izvorno "alat" za preživljavanje, a ne životnu sreću. Upravo je na svakom od nas da ga oblikuje koliko je god to moguće da služi, ne tek borbi za preživljavanje, već ugodi i sreći, a kritičko mišljenje u razumijevanju svijeta put je k tome.

Kragić je potom odgovarao zainteresiranoj publici na dileme i pitanja koja nas u suvremenosti muče. Ne nudeći gotove odgovore autor je opetovano ukazao na kritičko promišljanje gotovo beskonačne mase informacija koje nas svakodnevno bombardiraju, iskazujući visoku razinu informiranosti o pojavnostima trenutno u mnogo čemu "turbulentnog" svijeta,

Kad je u pitanju autor  Petar Kragić, naglasimo kako je uz stjecanje akademskih kvalifikacija (doktorirao je pomorsko pravo), proveo cijelu svoju poslovnu karijeru radeći u međunarodnoj privredi, što mu je donijelo bogato životno iskustvo stjecano širom globusa.  Sudjelovao je u radu i u upravnim tijelima domaćih i inozemnih trgovačkih društava (iz područja brodarstva, marikulture, strojogradnje i turizma), međunarodnog osiguratelja i investicijskog fonda koji je ulagao u financijske instrumente na tržištima širom svijeta te domaćih i međunarodnih profesionalnih udruženja. Među njima je i Comité Maritime International, najstarije udruženje koje se od 1897. bavi unifikacijom pomorskog prava u svijetu.

Sudjelovao je u zakonodavnim aktivnosti u zemlji i u radu međunarodnih tijela, poput Komisije Ujedinjenih Naroda za međunarodno trgovačko pravo i Međunarodne organizacije rada, kao i u radu lokalne samouprave, što mu je omogućilo uvid u donošenje političkih odluka i funkcioniranje državne uprave.

28.06.2023., 12:02h
:
Damir Maričić
20. svibanj 2024 12:42