Voditeljica Matija Šango Šimurina i mlada glumica GretaDORIS BABIĆ
StoryEditor
U UTORAK U HNK

Predstava “Laštik” podsjeća nas koliko smo potrebni jedni drugima

Pripremali smo se pet mjeseci, prvo smo igrali laštik, pa učili tekst, zatim spajali laštik i tekst. Bit će to najbolja predstava na svijetu, dođite, poziva simpatična Greta i dodaje da joj je, bez obzira na tešku temu, bilo lako shvatiti, suosjećati s likom i prenijeti snažnu poruku

KU “Igrajmo se” će u utorak, 14. svibnja, u HNK Zadar odigrati premijeru predstave “Laštik” nastale prema romanu Zorana Pongrašića “Gumi-gumi” ili “Djevojčica koja je preskočila nebesa” napisanom prema istinitoj priči. Glavni lik je Marina, jedanaestogodišnja djevojčica čiji je lik utjelovila Greta Soldo.

Tema predstave je borba djevojčice Marine sa zloćudnom bolešću (leukemijom), njen povratak u svakodnevni svijet. U početku se teško nosi s vrlo iskrenom, nesputanom i često nepromišljenom reakcijom okoline, no želja za životom i igrom dovodi do sretnog završetka priče koji nam je već otkriven u naslovu. Ipak, to priču ne čini manje zanimljivom, tekst je duhovit, izrečen svakodnevnim jezikom i uspješno nas na trenutke odmiče od težine teme koja time ne blijedi, već zapravo postaje još značajnijom.

image

Lice s plakata: Greta Soldo (uz podršku brata Jakova)

Robert Brkljača

Važnost prijateljstva i zdravlja

Uoči premijere razgovarali smo s voditeljicom Udruge i redateljicom predstave Matijom Šango Šimurinom te Gretom Soldo, mladom glumicom koja stvara i radi s iznimnom lakoćom potvrđujući tako silnu ljubav prema glumi.

Greta ide u peti razred OŠ Petra Preradovića, najviše voli druženje s prijateljima, filmove, sport i čitanje. Glumom se bavi već šest godina, a ide i na balet.

- U KU “Igrajmo se” jako je zabavno, veselo, svi smo prijatelji. Za predstavu “Laštik” pripremali smo se pet mjeseci, prvo smo igrali laštik, pa učili tekst, pa spajali laštik i tekst. Bit će to najbolja predstava na svijetu, dođite, poziva simpatična Greta i dodaje da joj je, bez obzira na tešku temu, bilo lako shvatiti, suosjećati s likom i prenijeti snažnu poruku.

Naučila je, ističe, da nikad ne treba odustati, već biti strpljiv unatoč životnim nedaćama.

- Ova nas predstava podsjeća i na važnost prijateljstva, naglašava koliko smo potrebni jedni drugima, kaže Greta kojoj je najteže bilo shvatiti da neka djeca, nažalost, umjesto na životne radosti moraju razmišljati o smrti.

image

Greta Soldo stvara s iznimnom lakoćom i ljubavi

DORIS BABIĆ

Teške teme prikazane kroz igru

Matija ističe da je riječ o dosta slojevitoj predstavi, no da su djeca vrlo rado i zrelo pristupila temi i tekstu.

- Dio glumaca naglašava igru što je uvijek okosnica našeg rada, a zanimljivo je da je igranje laštika bio najveći izazov, danas djeca jednostavno žive drugačije, laštik nije dio njihove svakodnevice. S druge strane, ozbiljniji dio predstave odnosi se na Marininu svakodnevicu koja je podijeljena na više elemenata - velik trud obitelji da joj pomognu što njoj smeta, ona bi htjela da sve bude isto i dalje, zatim Marinino društvo koje ne razumije što je to bolest te dio iz bolnice. Ljubav, podršku i razumijevanje pronalazi u jednom dječaku koji je prošao isto, priča nam Matija i dodaje da su neki dijelovi oslikani tišinom, isključivo scenskim pokretom.

“Igrajmo se” u svojim predstavama nastoji približiti određenu problematiku ili pitanja za koja vjeruju da je potrebno osvijestiti kako djecu, tako i odrasle. Predstava ima snažnu poruku, a to jest da je zdravlje najvažnije i da ga je važno znati cijeniti, kao i snagu prijateljstva i biti zahvalan. U vrijeme materijalnog življenja, virtualnog i nestvarnog svijeta kojim su naša djeca okružena važno je poticati svijest istinskih vrijednosti i održati prisutnost stvarnog u svim njegovim segmentima.

Autorski tim

Redateljica: Matija Šango Šimurina

Dramaturginja: Nina Pavlović

Kostimografkinja: Anita Goreta

Grafičko oblikovanje plakata/fotografija: Robert Brkljača

Maska i šminka: Petrunjela BodyPaint Art

Stručni suradnik: Nenad Pavlović

Lice s plakata: Greta Soldo (uz podršku Jakova Solda)

Oblikovanje svjetla: Frane Papić

Majstor tona: Mate Petričević

Glazbu uredili: Matija i Robi

Igraju: glumci KU “Igrajmo se” Zadar (dob od 7 do 18 godina)

Tisak i obrada promidžbenog materijala: DPI GRAFIKA

11.05.2024., 08:05h
27. srpanj 2024 01:35