43250
Krakov Dance Theatre
StoryEditor
Off beat i Solo

Predstava nastaje u okviru programa Beyond Front@: Bridging Periphery u programu Kreativna Europa (2023-2026).

Treatise je naziv grafičke partiture Corneliusa Cardewa, napisane šezdesetih godina. Sastoji se od 193 stranice simbola, linija i raznih geometrijskih i apstraktnih oblika

U ponedjeljak, 16. rujna u Kazalištu lutaka Zadar s početkom u 20 sati, gosti iz Poljske Krakov Dance Theatre, otvorit će četvrtu po redu Plesnu sezonu. Treatise, plesna predstava koja će biti prikazana tu večer zadarskoj publici nastaje u okviru projekta Beyond Front@: Bridging Periphery, sufinanciranog od strane Europske Unije. Koreograf predstave Treatise renomirani je plesni umjetnik Milan Tomášik koji je u nekoliko navrata nastupio u Zagrebu, dok je u Zadru bio dva puta na festivalu solo forme Monoplay, 2015. i 2017. godine sa svoja dva autorska sola: Off beat i Solo 2016.

Gostovanje predstave u Zadru organizira Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP) u suradnji sa Zadarskim plesnim ansamblom, a izvedbom ove predstave, osim što započinje zadarska Plesna sezona 2024./2025., Zadar je odabran kao grad odakle kreće i europska turneja Krakov Dance Theatra s istoimenom predstavom. HIPP također organizira besplatni autobus iz Zagreba da bi doveo ljubitelje plesne umjetnosti u Zadar. Povratak je odmah nakonpredstave.

Iako je Cardewova partitura bila namijenjena glazbenom izvođenju, njezina nekonvencionalna i originalna vizualna notacija na neki je način bliža apstraktnoj tipografiji, a ne glazbenoj partituri. Upravo to vizualno bogatstvo, od jednostavnih isprekidanih linija, krivulja, točaka i spirala do složenih struktura, ponudilo je polazišnu točku koreografu Milanu Tomasiku za plesnu predstavu Treatise. Interpretacija i transformacija glazbene partiture u jezik pokreta i plesa postali su uzbudljiv i izazovan zadatak.

Razigrana predstava nudi jednu od mogućih interpretacija odabranih stranica partiture kroz istraživanje fizičkog, vizualnog i zvučnog. Svaka pojedinačna akcija izgrađena je unutar partiture, koju nadilazi u svom konačnom obliku i kompoziciji. Plesači Krakow Dance Theatre stvaraju svoj vlastiti prostorni, vremenski i jedinstveni svemir.

MILAN TOMÁŠIK (SK/SLO) je koreograf, izvođač, plesač, umjetnički direktor i učitelj koji djeluje međunarodno u području plesa i izvedbenih umjetnosti. Milan već dvadeset godina profesionalno nastupa, surađujući s raznim umjetnicima diljem Europe. Suosnivač je plesne skupine Les SlovaKs s kojom je kreirao i izvodio djela koja su stekla kritičko priznanje diljem svijeta. Njegovo koreografsko iskustvo uključuje naručene radove za kompanije, kazališta i škole, trilogiju upečatljivih predstava: Hunting Season, Silver Blue i Fight Bright (Milan Tomášik & Co), te izvanredne solo izvedbe: Within, Off-beat i Solo 2016. Trenutno stvara naručeno djelo, Treatise, za Krakow Dance Theatre u Poljskoj, s premijerom u ožujku 2024. Milan je bio pridruženi umjetnik Scenario Pubblico u Cataniji (Italija, 2018-2020) i umjetnički kustos festivala radionica Out of the Toolbox u Gentu (Belgija, 2022). Milan je redovito pozivan kao gostujući predavač diljem svijeta kako bi održao svoju prepoznatljivu plesnu radionicu Poetic Body. Bio je dobitnik stipendije Dance Web na festivalu ImpulsTanz (Austrija), nagrađen je nagradom Grada Prievidza (Slovačka) i dobio je nagradu za solo izvedbu Off-beat na međunarodnom festivalu Cortoindanza u Cagliariju, Sardinija (Italija).

Predstava nastaje u okviru programa Beyond Front@: Bridging Periphery, financiranog od strane programa Kreativna Europa (2023-2026). Program organiziraju Krakow Dance Theatre - Krakowski Teatr Tańca (Poljska), Central Europe Dance Theatre – CEDT (Mađarska), Bunker (Slovenija), Hrvatski institut za pokret i ples – HIPP (Hrvatska), Mstudio i Moira Cultural and Youth Association (Rumunjska) te Vitlycke - CPA (Švedska). Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP) gostovanje plesne predstave Treatise u Hrvatskoj realizira u suradnji sa Zadarskim plesnim ansamblom i Kazalištem lutaka Zadar, uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Grada Zadra i Zaklade Kultura nova.

13.09.2024., 09:40h
18. rujan 2024 05:23