Interpretacijska rekonstrukcija scenskog kostima prema fotografiji Dore Pejačević vezane uz temu odijevanja i mode u doba secesije i Dore PejačevićLinda Vidović
StoryEditor
OTVORENJE IZLOŽBE

Projekt Providurova Plug-in spaja institucije, učenike, profesionalce i radi čuda

Osmišljavajući svoje projekte u smjeru razvoja muzejske nadgradnje i uključujući se u vanjske projekte Narodni muzej Zadar tematizira muzej kao mjesto prenošenja znanja, susreta i izmjenjivanja iskustava

U sklopu projekta Koncertnog ureda Zadar "Providurova Plug-in: DORA", u petak je otvorena izložba "Interpretacijska rekonstrukcija scenskog kostima prema fotografiji Dore Pejačević vezane uz temu odijevanja i mode u doba secesije i Dore Pejačević".

image

Voditeljica Etnološkog odjela NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban

Linda Vidović

Pet škola, tri ustanove, dvije udruge

Izložbu je otvorila Melita Ivković, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, podsjetivši publiku na čitav projekt koji je započeo još prije četiri godine kada je centralna figura bio Franz von Suppè, a godinu nakon toga je izbor pao na Ludwiga van Beethovena, dok je prošle godine sve bilo posvećeno Davidu Bowieu.

- Ove godine je sve u znaku Dore Pejačević. Projekt je zamišljen tako da spaja institucije, udruge, pojedince, učenike, profesionalne glazbenike i da radi mala čuda. Ta čuda nisu moguća bez naših suradnika. Ove godine je to čak pet škola, tri ustanove, dvije udruge, započela je Ivković te se pritom poimence zahvalila onima koji su organizirali, kako i sama kaže, sjajne radionice, a to su Alba Miočev, Zoran Šćekić, Dinko Župan, Sandra Bačić i Marija Šarić-Ban.

Interpretacijska rekonstrukcija kostima

image
Linda Vidović

Nakon ravnateljice Ivković, voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, kustosica Marija Šarić-Ban naglasila je da muzeju nije uloga pasivno čuvati našu baštinu, već ju aktivno nastavljati.

- Za ovaj projekt sam u dogovoru s profesoricom Sandrom Bačić odabrala 4.c razred zato što su oni već tri godine u ovim projektima. Ove smo se godine pokušali baviti onime što je važno i nama u razvoju muzeja i u edukaciji škole, a to je interpretacijska rekonstrukcija kostima koji smo posvetili liku Dore Pejačević. Pokušali smo i kroz umjetnički performans pokazati priču o njezinom radu, razmišljanju, o Dori koja ima muze, o Dori koja je bila žena ispred svog vremena, istaknula je Šarić-Ban i zahvalila se učenicama Lari Benić, Petri Vitlov, Malini Leventić, Josipi Pavičić, Angelini Stepčić, profesorici Sandri Bačić, Vilmi Maziji, konstruktorici iz ŠPUD-a koja je pomogla pri izradi kostima Dore Pejačević te dugogodišnjoj suradnici Bernardi Stipaničev.

Na kraju se Marijana Bakmaz, ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, još jednom zahvalila svima na trudu i radu, a potom je na red došla performativna izvedba prilikom koje je predstavljen Dorin scenski kostim, a za čiju je koreografiju zaslužna Noemi Pinto, balerina baletnog studija Pirueta, dok je lik Dore Pejačević utjelovila Nika Radetić iz Drame Plus.

image

Izložba je otvorena do 30.11.2023.

Linda Vidović

Dragocjeno iskustvo

Učenici Prirodoslovno-grafičke škole Zadar dokumentirali su sve faze projekta, a učenici Obrtničke škole Gojka Matuline zaslužni su za frizuru i šminku u okviru završne izvedbe.

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar zadnjih godina radi na zajedničkim projektima kreiranja i oblikovanja scenskih kostima u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar. Učenici su uz vodstvo mentora imali priliku u sklopu stručnog rada uklopiti svoja znanja usvojena u nastavi i steći nova znanja u konkretnom zadatku kreiranja od ideje do realizacije, od modnog crteža do gotovog scenskog kostima.

Osmišljavajući svoje projekte u smjeru razvoja muzejske nadgradnje i uključujući se u vanjske projekte Narodni muzej Zadar tematizira muzej kao mjesto prenošenja znanja, susreta i izmjenjivanja iskustava.

Izložbu možete pogledati do 30.11.2023.

Zaslužni

Organizacija radionice i izložbe: Etnološki odjel, Narodni muzej Zadar

Idejni koncept i mentorstvo: voditeljica Etnološkog odjela NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban

Mentorstvo za ŠPUD, Zadar: Sandra Bačić, prof

Sudionici projekta, radionica (kreiranje scenskih kostima): učenice Dizajna tekstila:

Lara Benić, Petra Vitlov, Malini Leventić, Josipa Pavičić, Angelina Stepčić

Performativna izvedba:

Koreografija: Noemi Pinto, Baletni studio PIRUETA

Izvedba: balerina Noemi Pinto (muza), Nika Radetić (Dora Pejačević)

21.11.2023., 09:11h
larisa krizmanić
18. svibanj 2024 18:10