Vinko RadovčićARHIVA ZT
StoryEditor
2. ZADARSKI FESTIVAL MONODRAME

Radovčić: Tempo je takav da se već selektiraju predstave za sljedeći Festival

Bilo bi lijepo kad bi zadarska publika između ostalog 2025. godine mogla pogledati i dvije do tri svjetske monodrame. Nadam se da ćemo uskoro biti u mogućnosti financirati takvu viziju festivala

2. Zadarski festival monodrame u produkciji Drame plus i Kazališta lutaka Zadar trajat će devet dana, od 28. kolovoza do 5. rujna 2024., a zadarska će publika imati priliku pogledati deset predstava.

Festival je posvećen zadarskom glumcu i lutkaru Zlatku Košti, prvaku Kazališta lutaka Zadar, te će u spomen na njega na kraju festivala biti dodijeljena nagrada "Zlatko Košta" najboljoj monodrami. Više o ovom vrijednom kulturnom događanju kazao nam je selektor Festivala i vo9ditelj Drame plus, Vinko Radovčić.

Devet dana i deset monodrama

Ovo je 2. Festival, može li se napraviti malu usporedbu s prvim?

- Ovogodišnji festival traje devet dana i zadarska publika može pogledati čak deset monodrama. Ove godine festival traje duže i imamo dvije predstave više. Radili smo na kvantiteti, ali nam je prije svega bila bitna kvaliteta festivala. Ove godine festival zatvaramo premijerom, to je isto novost i to hrvatskom praizvedbom. Kao selektor, ove godine sam imao puno više vremena za slaganje programa. Brojne su aktualne teme koje obrađuju ovogodišnje odabrane monodrame. Visibaba u izvedbi Lane Barić, između ostalog, će progovoriti o aktualnoj temi samoće, Mistero Buffo krikom će nas pozvati da stanemo na daske i damo glas za “malog čovjeka”. Kroz Krležinu, nedavno nađenu dramu o slikaru Goyi, Zijah A. Sokolović aktualizirat će bezvremenski odnos umjetnika i vlasti. Lucija Barišić će na poetičan način otvoriti mnoga društvena pitanja koja se dotiču kolektivnog straha od smrti. Zašto za života ljudi grade visoke ograde i male stolove oko kojih se okupljaju? Kroz monodramu Kontrabas saznat ćemo zašto neki sjede u prvom, a neki u zadnjem redu orkestra. Édouard Louis će nam pomoći da saznamo tko ubija naše očeve i radničku klasu. Gledajući Dugu saznat ćemo smiju li djevojčice igrati nogomet. Barun Münchausen će nas naučiti kako laži i laganje pretvoriti u maštu i maštanje. Vesna Tominac Matačić će nam objasniti gdje je zapravo granica između stvarnosti i iluzije, a zadnji dan festivala odlučit ćemo o životu ili smrti jednog kazališnog kritičara.

Ugrožena kazališna vrsta

Koje su posebnosti ovog Festivala među sličnim manifestacijama u državi?

- Ovo je jedini zadarski kazališni festival u kojem stručni žiri dodjeljuje nagradu najboljoj monodrami. Također i zadarska publika dodjeljuje jednu nagradu. Festival je posvećen našem velikom glumcu i lutkaru, prvaku kazalista lutaka Zadar, Zlatku Košti. Zadarski festival monodrame je endem, rijetka i ugrožena kazališna vrsta koja broji tek dvije godine na području gdje je osnovan, stoga ga treba pažljivo čuvati. Festival je to koji opstaje isključivo zbog entuzijazma i dobrovoljnog volontiranja nekolicine ljudi, festival koji je otvoren prema drugom i drugačijem, novom i suvremenom, nekomercijalnom. Festival koji ovisi o svojim pokroviteljima - Gradu Zadru, koji je trenutačno u blokadi proračuna, Ministarstvu kulture i medija i Zadarskoj županiji. Pesimisti mu neće dati ni dvije godine života, ali kao optimist kažem da će festival živjeti te da će i dalje imati isti cilj: vratiti publici istinske kazališne vrijednosti kroz prikaz dobrih, odličnih do vrhunskih monodramskih ostvarenja.

Što biste posebno izdvojili iz programa ovogodišnjeg Festivala?

- Nedavno je mladi znanstvenik i istraživač Pavle Bonča u Krležinoj rukopisnoj ostavštini u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otkrio piščev mladalački dramski tekst “Goya”. Procjenjuje se da je nastao 1917. U središtu Krležine nedovršene dramske vizije “Goya” nalazi se umjetnik – slikar i njegova intimna drama. U Goyinim monolozima ima mnogo grčevitog preispitivanja društveno-političkog sustava vrijednosti tog doba, kao i konformizma, hijerarhije vlasti i pozicije moći, dok se slikar istovremeno žestoko obračunava s umjetničkom i etičkom pozicijom dvorskoga umjetnika. Zijah, kralj monodrame i Krleža svakako su biseri ovogodišnjeg festivala.

Međunarodna suradnja

Možemo li se nadati/očekivati i 3. Festival monodrame?

- Tempo je takav da se već selektiraju predstave za sljedeći. Nadam se dogodine brojim međunarodnim suradnjama i gostovanjima. Bilo bi lijepo kad bi zadarska publika između ostalog 2025. godine mogla pogledati i dvije do tri svjetske monodrame. Nadam se da ćemo uskoro biti u mogućnosti financirati takvu viziju festivala.

image
Klz
27.08.2024., 14:48h
18. rujan 2024 11:42