Tzg Ražanac
StoryEditor
Legenda o junakinji babi Nidićki

U Ražancu će se održati prvi Festival starih zanata

Općina Ražanac s ponosom najavljuje prvi Festival Starih Zanata, koji će se održati 31. kolovoza i 1. rujna 2024. godine. Ovaj jedinstveni događaj donosi bogat program koji uključuje tradicionalne zanate, povijesne izložbe, interaktivne radionice i, najvažnije, oživljavanje legende o junakinji babi Nidićki, ikoni lokalne povijesti i kulture

Legenda o junakinji babi Nidićki, mudroj čuvarici tradicije, oživjet će kroz kostimirano vođenje, pripovijedanje i kazališne nastupe. 

Festival će također predstaviti sajam tradicionalnih obrta i zanata, gdje će lokalni obrtnici i članovi udruga prikazivati svoje vještine. Posjetitelji će moći uživati u demonstracijama starih zanata kao što su hladno kovanje, graviranje i kaligrafija, te sudjelovati u interaktivnim srednjovjekovnim igrama koje organizira Udruga Paška Alka i Vitezovi Vranski. 

Uz bogat kulturni program, festival će sadržavati i povijesne izložbe poput "Blago planine", u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, te izložbu fotografija "Ražanac u zadnjih 100 godina. Ove izložbe pružit će posjetiteljima uvid u povijest i naslijeđe Ražanca. Svečano otvorenje festivala održat će se u subotu, 31. kolovoza u 18:00 sati ispred crkve Gospa od Ružarija, uz nastup KUU Fortuna Ražanac koji će izvesti Ražanačko kolo i pjesmu ‘Evo moga sela malenoga‘. Večernji program uključuje spektakularni prikaz pomorske bitke, povijesne plesove i koncert klape Karamiž.

Drugi dan festivala, 1. rujna, započinje jutarnjim izletom PU Vrtolom, a nastavlja se radionicama keramike za djecu i odrasle te nizom predavanja i demonstracija starih zanata.

Završetak festivala bit će obilježen koncertom klape Leut i impresivnim fireshowom Denisa Dejanovića.

Festival Starih Zanata u Ražancu pruža jedinstvenu priliku za povratak korijenima i očuvanje kulturne baštine, s posebnim naglaskom na legendu o Babi Nidićki koja će zasigurno oduševiti sve generacije.

image
Tzg Ražanac
26.08.2024., 09:48h
18. rujan 2024 15:48