Ako ste ljubitelj zdravih i ukusnih obroka, ovo je jelo koje jednostavno morate isprobati. Kombinacija svježeg zrelog avokada, kremastog poširanog jajeta i bogatog holandez umaka stvara idealnu sinergiju okusa i teksture. Uz naše detaljne upute, naučit ćete kako pripremiti ovo slasno nutritivno bogato jelo kod kuće bez da potrošite puno vremena i muke na pripremu.
Ovaj ukusan avokado tost izvrstan je izbor za doručak ili lagani ljetni ručak. Možete ga prilagoditi svojim preferencijama i eksperimentirati s dodatcima kako biste stvorili jelo baš prema svomu ukusu. Korištenjem različitih vrsta kruha - bijelog, integralnog, raženog ili kukuruznog, možete dodati raznolikost jelu. Dodatkom ostalih omiljenih sastojka poput cherry rajčica, krastavca i sjeckanog luka možete dodatno obogatiti teksturu.
Priprema avokado tosta
Za pripremu ukusnog avokado tosta ključan je zreo avokado. Ako je avokado zreo, imat će tamnozelenu boju i bit će blago mekan pod prstima, ali ne previše. Ako primijetimo smeđu ili crnu boju, to znači da je avokado prezreo i da više nije najbolji izbor. Osim toga, zreo avokado obično ima ugodan orašasti miris. Ukoliko avokado nema nikakav miris i iznimno je blijedo zelene boje, to može ukazivati da nije dovoljno sazrio.
Ako kupimo avokado koji još nije sazrio, možemo ga ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko dana kako bi postao upotrebljiv. S druge strane, ako želimo usporiti proces sazrijevanja avokada, preporučuje se staviti ga u hladnjak.
Uzmemo zreli avokado i prerežemo ga po duljini. Uklonimo košticu u sredini i žlicom izdubimo meso avokada u zdjelu ili tanjur. Vilicom zgnječimo avokado kako bismo dobili glatkiju teksturu. Dodajemo sok od pola limuna, soli i papra po ukusu, eventualno i nekih drugih začina po želji kako bismo poboljšali okus. Kada je avokado tost spreman, počinjemo s pripremom poširanih jaja.
Priprema poširanih jaja
Lonac napunimo vodom do polovice i stavimo ga na štednjak. Dodajemo prstohvat soli i malo alkoholnog octa u vodu. Sol i ocat pomažu u zadržavanju bjelanjaka na okupu tijekom kuhanja. Nakon što voda zakuha, smanjimo vatru kako bi se održalo blago kuhanje vode, ali ne prejako.
Jaja izravno iz ljuske nježno ispustimo u zakuhanu vodu. Pri ispuštanju jaja budemo pažljivi kako ne bismo oštetili žumanjak. Lagano pjenjačom okrenemo vodu u loncu kako bismo oblikovali jaja u okrugli oblik. Jaja kuhamo od dvije do šest minuta, ovisno o željenoj konzistenciji žumanjka. Ukoliko želimo jaja s tekućim žumanjkom onda ih kuhamo tri minute. Uz pomoć žlice ili cjediljke pažljivo izvadimo jaja iz vode. Stavimo ih kratko na papirnate ubruse kako bi se iscijedio višak vode.
Na pripremljen avokado tost dodajemo poširano jaje te krećemo u pripremu holandez umaka kako bismo upotpunili jelo.
Priprema holandez umaka
Kada pripremamo holandez (hollandaise) umak, trebamo pripaziti na nekoliko važnih stvari. Prva je kontinuirano miješanje umaka kako bismo osigurali ravnomjerno zagrijavanje i sjedinjavanje sastojaka, sprječavajući nastanak grudica, ali i postizanje glatke teksture umaka. Također, važno je održavati nisku temperaturu tijekom pripreme umaka kako bismo izbjegli pregrijavanje žumanjaka i potencijalno zgrušavanje umaka. Isto tako, bitno je maslac dodavati postupno dok su žumanjci još na pari, kako bismo spriječili razdvajanje umaka ili pretjeranu masnoću.
Priprema jednostavnog holandez umaka započinje vađenjem maslaca iz hladnjaka kako bi se postigla njegova sobna temperatura. Nakon toga, potrebno je uzeti dva jaja i odvojiti bjelanjke od žumanjka. U staklenu ili keramičku posudu, stavimo dva žumanjka i malu žličicu vode, a zatim ih dobro umutimo pjenjačom. Važno je odabrati posudu koja potpuno prekriva lonac kako para ne bi izlazila van. Zatim, u lonac stavimo samo nekoliko centimetara vode, pazeći da količina vode ne dodiruje posudu s žumanjcima. Postavimo lonac na štednjak i stavimo vodu da kuha na srednjoj vatri.
Kada voda zakuha, smanjujemo vatru na lagano. Na lonac stavljamo posudu sa žumanjcima i počinjemo neprestano miješati pjenjačom. Važno je da kontunuirano miješamo kako bi se žumanjci ravnomjerno zagrijavali te postali kremasti i ljepljivi. Potrebno je paziti da vatra bude lagana kako se se žumanjci ne bi skuhali do kraja.
Važan korak - kušanje
Kada žumanjci postanu kremasti, vrijeme je za dodavanje maslaca. Postoji nekoliko načina kako dodati maslac u umak. Jedan način je otopiti maslac i zatim ga dodati u umak, ali je važno da nije prevruć kako umak ne bi promijenio konzistenciju. Druga opcija je koristiti maslac sobne temperature, koji se dodaje dok su žumanjci još na pari. Lagano miješamo pjenjačom dok se maslac potpuno ne otopi i sjedini s ostalim sastojcima umaka.
Nakon što se maslac sjedinio sa žumanjcima, dodajemo sok od pola limuna kako bismo umaku dali svježinu. Zatim dodajemo prstohvat crnog papra i cayenne papra za malo pikantnosti, te sol kako bismo istaknuli okuse. Dobro promiješamo sve sastojke kako bi se ravnomjerno rasporedili. Zatim, umak maknemo s vatre i slijedi važan korak - kušanje. Provjeravamo okus i po potrebi dodajemo još soli i papra prema vlastitomu ukusu.
Posluživanje jela
Holandez umak priprema se neposredno prije posluživanja kako bi se zadržala njegova savršena tekstura. Ova vrsta umaka nije namijenjena dugotrajnom stajanju jer se vrlo lako može pokvariti, pogotovo u ljetnome periodu.
Nakon što pripremimo avokado tost, postavljamo poširano jaje na vrh tosta kako bismo dodali kremasti element jelu. Zatim obilno prelijevamo jaje holandez umakom, koji će mu dodatno obogatiti okus. Po želji možemo dodati soli i papra kako bismo začinili jelo prema vlastitomu ukusu. Kada završimo sve pripreme možemo uživati u zdravom izbalansiranom obroku gdje se kremasti avokado, poširano jaje i raskošan hollandaise umak harmonično kombiniraju.