BENKOVAC, 4. 9. 2022. 13. Festival vina Vinfest, 87 uzorka vina... Bajkovit ambijenrt pod krošnjom moćnog kestenaVelimir BrkiĆ
StoryEditor
13. VINFEST BENKOVAC - VINSKA ČAROLIJA NA SUSRETU GOSPODE VINARA I VINOLJUPCA

Grand prix šampion Stjepan Vučemilović, šampioni Vina Poljak, Vinarija Jokić, Vinarija Degerra, OPG Škaulj i Ker-Vin

Šampion 13. Vinfesta je desertno vino – prošek Stjepana Vučemilovića iz Dikla, te 6 šampiona u šest natjecateljskih kategorija. Od 87 uzorka vina dodijeljene su 2 velike zlatne čevulje - medalje, 51 zlatna čevulja, 28 srebrenih čevulja i 6 brončanih čevulja

PIŠE I SNIMA

VELIMIR BRKIĆ

BENKOVAC – Brand Prix šampion spektakularnog 13. festivala vina srednje i sjeverne Dalmacije "Vinfest Benkovac 2022." je desertno vino – prošek (Maraština, Malvasija dubrovačka) ing. građ. Stjepana Vučemilovića koji u Cerodovu, iznad ceste prema Ninu, ima vinograd od 3.000 čokota vinove loze, a u Diklu minijaturnu vinariju i podrum.

Pod krošnjom moćnog kestena u srednjovjekovnoj utvrdi Kaštel Benković bila je to noć za pamćenje sa više stotina uzvanika.

Vino sastavnica života

- Na otmjeno i diskretno razuzdanom susretu gospode vinara s gospodom vinoljupcima vidljiv je čudesan napredak vina ovog kraja. Vino je sastavnica života i začin prijateljstva, emocija i priča, kazao je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.

Na benkovačkoj vinskoj čaroliji u konkurenciji 87 uzorka vina dodijeljena su dva "zlata nad zlatima", odnosno 2 velike zlatne čevulje - medalje, te 51 zlatna čevulja, 28 srebrenih čevulja i 6 brončanih čevulja. Vučemilevićevo desertno vino- prošek je s 91 bodom osim Gran Prixa osvojilo i veliku zlatnu čevulju

Titulu šampiona,pehar i veliku zlatnu čevulju s 90 bodova u kategoriji crnih vina na tržištu osvojio je "Cuvee Trifun 2016" (Cabernet Suvingnon, Mrelot, Syrah" iz vinarije Vina Poljak u zadarskom Diklu u vlasništvu poznatog i nadasve uspješnog vinara Trifuna Poljaka, povratnika iz Švicarke.

Šampion bijeli vina na tržištu s 89 bodova je "Maraština 2021" Vinarije Jokić iz Lišana Tinjskih u kojoj je enologinja Cvita Eškinja iz Sv. Filip i Jakova. Vinarija Jokić je bilas šampion u dvije kategorije s 89 bodova s bijelim vinom "Maraština 2021" osvojila i šampionsku titulu najbolje Maraštine, zatnu čevulju i pehar.

Strastveni proizvođači vina

Šampion crnih vina u postupku proizvodnje s 89 bodova je "Crno vino 2017" (Merlot, Cabernet, Sauvignon) Vinarije Degerra iz Zadra, obitelji Pestić i Šulentić kojima je uručen pear i zlatna čevulja. Degarra je izvedeno ime od francuskog izraza "Vin de Garage" koji je sinonim za male strastvene proizvođače najboljih francuskih i svjetskih vina.

Šampion bijelih vina u postupku proizvodnje, pehar i zlatnu čevulju s 85 bodova je "Maraština 2021" OPG-a Škaulj, trofejnih vinara obitelji Škaulj, oca Šime i sina Tomislava, koji u Nadinu imaju ekološku vinariju i restoran a u Nadinskom blatu oko 15 ha vinograda u vlasništvu i 3.5 ha u najmu što im omogućuje prosječni godišnji urod za 90 do 100 tisuća litara vina na isto toliko trsova.

Šampion najbolje Plavine je "Plavina 2020" Ker-Vin-a, obrta za keramičarstvo i vinarstvo iz Nadina obitelji Tomislava Glavića, predsjednika Udruge vinara Zadarske županije, predsjednika Udruženja obrtnika Benkovca, predsjednika Sekcije poljoprivrede Obrtničke komore Zadarske županije i viteza, odnosno člana Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova. Šampionski pehar i zlatnu čevulju s vidnim ponosom je preuzeo sin Martin Glavić.

Vrhunski doživljaj za nepca i oči

U ime ocjenjivačke komisije nazočnima se obratila predsjednica dr. sc. Ivana Alpeza, predsjednica ocjenjivačke komisije, te zamjenik zadarskog župana Šime Vicković. Program je vodio Mihovil Mijo Brkić, benkovački novinar, dok su se za veseli štimung brinule klapa Asseria i ženska klapa Kotoranke, obje iz Benkovca.

U organizaciji Grada Benkovca, Turističke zajednice Ravni kotari i Udruge vinara Zadarske županije, na fascinantnom prostoru dvorišta novoobnovljenog Zavičajnog muzeja su se družili ljudi koji rade i s puno razloga su ponosni na svoj rad. Bajkoviti prostor je bio premalen da bi primio sve koji bi željeli uživati u ovoj večeri vinske gospode, domaćoj spizi, kruhu ispod peke i sveopćoj rapsodiji vina.

05.09.2022., 09:48h
27. travanj 2024 05:01