Jure MatešićVelimir Brkić
StoryEditor
MORE KUKURUZA ŠEĆERCA U RAŠTANIMA DONJIM

Jure Matešić, kralj kukuruza Ravnih kotara i Dalmacije

Na plodnom tlu donjoraštanske Birkuše njiše se nepregledno zeleno-žuto more kukuruza visine do 2,5 metra s preko 100.000 klipova

Jure Matešić iz Raštana Donjih, kralj kukuruza šećerca Ravnih kotara i Dalmacije, kukuruz proizvodi na plodnom tlu Birkuše, gdje u nevjerici gledate nepregledno zeleno-žuto more kukuruza visine do 2,5 metara s preko 100.000 klipova kukuruza šećerca.

- Da ideju pretvorim u djelo pomogla mi je prije nekoliko godina moja Općina Sv. Filip i Jakov, kad se proširio i uredio tzv. kozji put, do ovih plodnih, Bogom danih polja. Neizmjerna, velika hvala i načelniku Zoranu Pelicariću Peci i njegovim komunalcima koji svake godine održavaju put do savršenstva. Gdje bih bio bez njih, zahvalio se Matešić.

Bušotina vode, cijevi kap na kap

Pomogla je, kaže on, i plodonosna suradnja s tvrtkom Colić Trade Agro Centar u Kakmi u vlasništvu Nevija Colića, te s inženjerem Ivicom Vrankuljem iz Polače.

- U polju imam bušotinu za vodu duboku 24 metara, dok je pitka voda već na 12 metara koju bez redukcije koristi za natapanje kukuruza u sustavu kap na kap, reći će Matešić.

Cijevi za navodnjavanje ima, kaže on, k’o od Raštana do Splita.

- Dakako, tu je i struja koji mi daje obitelj Demo, a i dio polja koji mi je ustupio rođak, reći će Matešić, koji je pečeni i kuhani kukuruz još prije više od 20 godina prodavao u Viru.

image

Kukuruz se kuha 20 minuta

Da ga ima kroz cijelo ljeto, kaže on, sadio ih je u četiri grupe vegetacije, od 70 do 90 dana.

- Treba biti strpljiv, imati puno dobre volje te svoj cilj za proizvodnju kukuruza šećerca, poručio je Matešić.

Zdrava i nutritivna namirnica

Ako ga uberete prerano, kaže, kukuruz neće biti dovoljno sladak, a ako ga uberete prekasno, bit će tvrd, ma koliko ga kuhali.

image

Jure Matešić iz Raštana Donjih

- Kukuruz šećerac je zdrava namirnica koja štiti organizam od kardiovaskularnih i zloćudnih bolesti. Čuva vid i olakšava stolicu. Bilo kako bilo, kuhajte ga 20 minuta. Ostavite ga u vodi dok ga ne pojedete i to je to, preporuča Jure Matešić.

Kreditirana svjetva

Međutim, nije sve tako sjajno i bajno kako se na prvi pogled čini. Zbog poskupljenja plina, glavnog energenta koji se koristi u proizvodnji umjetnog gnojiva, taj se trošak prelio na poljoprivrednike.

”Dok je proizvedeni kukuruz ostao na istoj cijeni od 3 do 4 kune, kuhani ili pečeni kukuruz na štandovima je poskupio na 18 i 20 kuna po komadu. Dogodine moram povisiti cijenu ako želim opstati

Jure Matešić

- Poskupio je sav repromaterijal, poneki čak preko 300 posto. Najviše umjetna gnojiva, zatim sjeme i zaštitna sredstva, ali i gorivo, potišteno će Jure.

To je ograničavajući faktor i u znatno bogatijim članicama EU.

- Prva berba mi je bila još 23. lipnja. Bit će to mirakul ako s proizvodnjom budem na pozitivnoj nuli ili za preživjeti zimu. Dok je proizvedeni kukuruz ostao na istoj cijeni od 3 do 4 kune, kuhani ili pečeni kukuruz na štandovima je poskupio na 18 i na 20 kuna po komadu, reći će Jure, te najavljuje:

- Za proljetnu sjetvu 2023. godine uzet ću kredit i nažalost povisiti cijenu klipa kukuruza. Nema mi druge ako želim opstati, a to žarko želim, zaključio je Jure Matešić.

image

Nepregledno more kukuruza na Birkuši

20.09.2022., 22:16h
VELIMIR BRKIĆ
20. travanj 2024 00:23