Slasni kukuruz šećerac, pečeni ili kuhani, omiljena je delicija koja se ljeti prodaje na štandovima diljem naše obale. Znamo da se isključivo uzgaja u Slavoniji i Baranji ili se uvozi iz Španjolske i Mađarske, sve dok ne dođete na više od dva hektara površine na Birkuši, plodnog tla u Ravnim kotarima u Raštanima Donjim, i vidite gotovo nepregledno, impresivno zeleno-žuto more kukuruza visine do 2,5 metara s oko 100.000 klipova kukuruza šećerca.
Bog ih blagoslovio
- Ponekad čovjek u poslu treba imati i sreće koja je preduvjet uspjeha. Da ideju pretvorim u djelo pomogao mi je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov, i njegov općinski tim kad su proširili i uredili tzv. kozji put. Sada do ovih plodnih, Bogom danih polja umjesto na tovaru se dolazi traktorom i kombijem, ali i najluksuznijim osobnim vozilom. Neizmjerno im hvala, zahvalio je Jure Matešić, neokrunjeni kralj kukuruza šećerca Ravnih kotara i Dalmacije.
Pomogla je, kaže on, i plodonosna suradnja s tvrtkom Colić Trade Agro Centar. Sjeme nabavlja uz stručnu pomoć inženjera Ivice Vrankulja u Polači.
- Što reći već da su od riječi, prezadovoljan sam. Bog ih blagoslovio, s vidnim zadovoljstvom će Matešić.
Kukuruz šećerac se smatra najprofitabilnijom povrtarskom kulturom.
- Bere se u fazi mliječne zrelosti. Prvi znak da je klip spreman za berbu je pojava smeđe boje na svili kukuruza, A ako ga u domaćinstvu želimo sačuvati još tri do pet dana nakon berbe, u posudu stavimo očišćene klipove, prelijemo hladnom vodom i čuvamo u hladnjaku, objašnjava Matešić.
Hrani i ne deblja
Kukuruz šećerac hrani i ne deblja. Zdrava je i nutritivno vrijedna namirnica koja štiti organizam od kardiovaskularnih i zloćudnih bolesti.
- Čuva vid i olakšava probavu. Bilo kako bilo, kuhajte ga 20-30 minuta, savjetuje Jure Matešić, već sada legendarni donjoraštanski poduzetnik, poljoprivrednik.
U polju je bušotina za vodu duboka 24 metra, dok je pitka voda već na 12 metara koju bez redukcije koristi za navodnjavanje kukuruza u sustavu kap na kap.
- Možda bi se više isplatilo da je to bušotina nafte, ali neka zdrave vode u srcu Ravnih kotara, što u šali, što u zbilji će Matešić.
Cijevi za navodnjavanje ima, kaže on, k’o od Raštana do Splita.
- Dio polja mi je ustupio rođak, kaže Matešić, koji je pečeni i kuhani kukuruz još prije 25 godina prodavao u Viru.
A Matešić kukuruz u četiri faze sije sasvim ručno, zrno po zrno sjemena u međurednom razmaku i razmaku u redu, i tako čak nevjerojatnih 100.000 puta.
- Treba biti strpljiv, imati puno dobre volje te svoj cilj, poručio je Matešić koji ipak ne otkriva sve tajne ovako uspješne proizvodnje kukuruza šećerca na kojoj bi mu zasigurno zavidjeli i Slavonci i Baranjci.