Kod nas je navika pojesti dobroga sira. Navikli smo kad netko navrati, ponudit komad sira, malo i pršuta i svega što ide uz to. Sir, poput svake namirnice na svijetu ima svoju povijest, no ovoga puta ćemo se baviti samo receptima.
Svi predloženi recepti su za 4 osobe. Dobar tek Vam!
Sir sa slanim inćunima
Sastojci: 500 g kozjeg sira, 100 g slanih inćuna, 1 žlica maslinovog ulja,
Narežite sir na fete do 1 cm. Isperite inćune pod mlazom vode, osušite ih, odstranite im kost i narežite ih na komade...
U manji lonac stavite ulje, na dno stavite fete sira, po siru postavite fete inćuna. Tako radite redom. Red sira red inćuna. U veću posudu ulijte vodu, stavite u nju posudu sa sirom i inćunima i kuhajte na pari oko jedan sat. Skinite s vatre i ostavite dok se sir ne ohladi.
Poslužite toplo. Kao prilog salata bi bila dobrodošla.
Zapečeni pecorino s češnjakom i peršinom
Ssastojci: 4 srednje odrezane fete pecorina, 1 dl maslinovog ulja, 20 g peršina, 4 fete kruha, 2 češnja češnjaka.
Ogulite koru fetama kruha i svaku narežite na 4 dijela. Pecite narezane četvrtine u pećnici na 220 stupnjeva, po dvije minute sa svake strane...
Češnjak očistite, peršin operite i na sitno ga nasijecite.
Nasjeckani češnjak i peršin stavite u zdjelu, dodajte ulje i napravite homogenu smjesu.
Fete pecorina umočite u umak pa ih postavite u 4 manja kalupa za pečenje. Kalupe stavite u zagrijanu pećnicu i pecite do 8 minuta na 220 stupnjeva. Izvadite iz pećnice prije nego li se sir otopi. Poslužite pecoorino u kalupima za pečenje uz prepečeni kruh.
Svježi sir s lukom
Sastojci: 400 g svježeg sira, 2 glavice luka (kapule), 200 g zrelih pomidora, par vlati vlasca, 1 krastavac, 7 žlica maslinovog ulja, sol, papar.
Povrće očistite, pomidore narežite na kockice, na krupno narežite krastavac i luk. Sitno narežite 7-8 vlati vlasca i narežite sitno sir.
Sve pomješajte u jednoj posudi, začinite s 4 žlice ulja, soli i mljevenog papra.
Uljem namažite kalup za puding od 1 l napunite ga smjesom i jako pritisnite. Postavite na tanjur, dodajte krastavce, pomidore, i vlasac.
Kozji sir na salatu
Sastojci: 4 kozja sira od 125 g, 30 g maslaca, 2 žlice maslinove paštete, 1 češanj češnjaka, 2 fete kruha, 2 grančice majčine dušice, 6 žlica maslinovog ulja, 250 g salate, 2 žlice bijelog octa, sol, papar.
Očistite luk, prognječite ga, majčinu dušicu operite, osušite i narežite je na sitno. U širu zdjelu stavite ulje, ocat, paštetu od maslina, češnjak, majčinu dušicu, soli i svježe mljevenog papra. Promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Salatu postavite na 4 tanjura.
Odstranite koru na kruhu, narežite ih na kocke i kratko ih popržite na maslacu. Kockice od kruha ocijedite i postavite ih na tanjure. Komade sira narežite na 4 fete, složite na tanjure i prelijte umakom.
Prženi sir 1
Sastojci: 200 g svježeg sira, 1 češanj češnjaka, 3 žlice octa, malo origana, 4 žlice maslinovog ulja, malo listova zelene salate, papar.
Listove salate operite i osušite, češnjak očistite i narežite ga na krupnije komadiće.
U tavi, na ulju popržite češnjak na laganoj vatri.
Sir narežite na kriške i stavite ih u ulje sa češnjakom. Popržite fete sira dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Po fetama sira pospite origano, prelijte ih uljem od prženja i stavite na toplo. U lonac dolijte 3 žlice octa, stavite na vatru i maknite ga kad dio octa ispari.
Tanjur prekrijte osušenim listovima salate na njih stavite fete sira, polijte octom i poslužite.
Prženi sir 2
Sastojci; 2 svježa sira, 2 jaja, 2 žlice krušnih mrvica, brašno, ulje, sol.
Sir narežite na deblje fete. Jaja istucite. Fete sira uvaljajte u brašno, umočite ih u jaje i na kraju u krušne mrvice. Ponovite još jedanput postupak, bez brašna. U tavu zagrijte puno ulja, kad se zagrije, stavite fete sira i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju. Fete sira ocijedite od ulja, posolite i poslužite...