sir receptiPicasa
StoryEditor
SIR JE KOD NAS POPUT RIBE OD PORCIJE...

MALO SMO SE POIGRALI S NJIM Igra sa sirom, kojega svi volimo!

Navikli smo kad netko navrati, ponudit komad sira, malo i pršuta i svega što ide uz to...

Kod nas je navika pojesti dobroga sira. Navikli smo kad netko navrati, ponudit komad sira, malo i pršuta i svega što ide uz to. Sir, poput svake namirnice na svijetu ima svoju povijest, no ovoga puta ćemo se baviti samo receptima.

Svi predloženi recepti su za 4 osobe. Dobar tek Vam!

Sir sa slanim inćunima

Sastojci: 500 g kozjeg sira, 100 g slanih inćuna, 1 žlica maslinovog ulja,

Narežite sir na fete do 1 cm. Isperite inćune pod mlazom vode, osušite ih, odstranite im kost i narežite ih na komade...

image

sir recepti

Pixabay

U manji lonac stavite ulje, na dno stavite fete sira, po siru postavite fete inćuna. Tako radite redom. Red sira red inćuna. U veću posudu ulijte vodu, stavite u nju posudu sa sirom i inćunima i kuhajte na pari oko jedan sat. Skinite s vatre i ostavite dok se sir ne ohladi.

Poslužite toplo. Kao prilog salata bi bila dobrodošla.

Zapečeni pecorino s češnjakom i peršinom

Ssastojci: 4 srednje odrezane fete pecorina, 1 dl maslinovog ulja, 20 g peršina, 4 fete kruha, 2 češnja češnjaka.

Ogulite koru fetama kruha i svaku narežite na 4 dijela. Pecite narezane četvrtine u pećnici na 220 stupnjeva, po dvije minute sa svake strane...

Češnjak očistite, peršin operite i na sitno ga nasijecite.

Nasjeckani češnjak i peršin stavite u zdjelu, dodajte ulje i napravite homogenu smjesu.

Fete pecorina umočite u umak pa ih postavite u 4 manja kalupa za pečenje. Kalupe stavite u zagrijanu pećnicu i pecite do 8 minuta na 220 stupnjeva. Izvadite iz pećnice prije nego li se sir otopi. Poslužite pecoorino u kalupima za pečenje uz prepečeni kruh.

Svježi sir s lukom

Sastojci: 400 g svježeg sira, 2 glavice luka (kapule), 200 g zrelih pomidora, par vlati vlasca, 1 krastavac, 7 žlica maslinovog ulja, sol, papar.

Povrće očistite, pomidore narežite na kockice, na krupno narežite krastavac i luk. Sitno narežite 7-8 vlati vlasca i narežite sitno sir.

Sve pomješajte u jednoj posudi, začinite s 4 žlice ulja, soli i mljevenog papra.

Uljem namažite kalup za puding od 1 l napunite ga smjesom i jako pritisnite. Postavite na tanjur, dodajte krastavce, pomidore, i vlasac.

Kozji sir na salatu

Sastojci: 4 kozja sira od 125 g, 30 g maslaca, 2 žlice maslinove paštete, 1 češanj češnjaka, 2 fete kruha, 2 grančice majčine dušice, 6 žlica maslinovog ulja, 250 g salate, 2 žlice bijelog octa, sol, papar.

image

sir recepti

Pixabay

Očistite luk, prognječite ga, majčinu dušicu operite, osušite i narežite je na sitno. U širu zdjelu stavite ulje, ocat, paštetu od maslina, češnjak, majčinu dušicu, soli i svježe mljevenog papra. Promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Salatu postavite na 4 tanjura.

Odstranite koru na kruhu, narežite ih na kocke i kratko ih popržite na maslacu. Kockice od kruha ocijedite i postavite ih na tanjure. Komade sira narežite na 4 fete, složite na tanjure i prelijte umakom.

Prženi sir 1

Sastojci: 200 g svježeg sira, 1 češanj češnjaka, 3 žlice octa, malo origana, 4 žlice maslinovog ulja, malo listova zelene salate, papar.

Listove salate operite i osušite, češnjak očistite i narežite ga na krupnije komadiće.

U tavi, na ulju popržite češnjak na laganoj vatri.

Sir narežite na kriške i stavite ih u ulje sa češnjakom. Popržite fete sira dok ne dobiju zlatno žutu boju.

Po fetama sira pospite origano, prelijte ih uljem od prženja i stavite na toplo. U lonac dolijte 3 žlice octa, stavite na vatru i maknite ga kad dio octa ispari.

Tanjur prekrijte osušenim listovima salate na njih stavite fete sira, polijte octom i poslužite.

Prženi sir 2

Sastojci; 2 svježa sira, 2 jaja, 2 žlice krušnih mrvica, brašno, ulje, sol.

OVCA JE ZASLUŽNA ZA SIR

Sir je u prehrani poznat još od prahistorijskog vremena. Do danas, za svima poželjan zalogaj sira zaslužna je ovca. Zato što je sirište koje je prisutno u želucu ovaca, na određenoj temperaturi mlijeko zgušnjavalo i pretvaralo u sir. Na žalost današnji sirevi su uglavnom proizvedeni iz pasteriziranog mlijeka, a ne onoga svježeg, koje ima okus trave...

Sir narežite na deblje fete. Jaja istucite. Fete sira uvaljajte u brašno, umočite ih u jaje i na kraju u krušne mrvice. Ponovite još jedanput postupak, bez brašna. U tavu zagrijte puno ulja, kad se zagrije, stavite fete sira i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju. Fete sira ocijedite od ulja, posolite i poslužite...

image

sir recepti

Pixabay
19.02.2023., 12:44h
KREŠIMIR VASILJ
19. rujan 2024 18:10