Lubenica je izvrsno ljetno povrće, iako je mnogi smatraju voćem. Posebno je omiljena u ljetnim mjesecima, jer je ukusna, sočna i osvježava, a pritom nije nevažna i činjenica da ima jako malo kalorija.
Glavne karakteristike
Lubenica (lat. Citrullus lanatus) je zeljasta biljka iz porodice tikvovki ili tikvenjača (Cucurbitaceae), u koju se još ubrajaju tikve, dinje i krastavci. Potječe iz Afrike, a danas se uzgaja diljem Europe. Najveći su proizvođači lubenice Italija, Španjolska, Bugarska i južna Francuska.
Riječ je o jednogodišnjoj biljci koja je najpoznatija prema svojim velikim okruglim plodovima koji su iznutra crveni i sočni, a izvana zeleni i prošarani bijelim šarama. Promjera su otprilike od 20 do 30 cm, a mogu težiti od 5 do 20 kg. Plodovi rastu na šupljoj, dlačicama prekrivenoj stabljici koja je razgranata s puzavim vriježama, a koje mogu biti duge do 3 m. Biljka ima snažan i dubok glavni korijen koji je obično dug od 2 do 3 m te bočno korijenje koje je još duže.
Lubenica se sadi i uzgaja na područjima tople do umjerene klime i zahtijeva sunčana staništa. Najčešće se uzgaja na otvorenim poljima ili plastenicima. U Hrvatskoj se najviše uzgaja na području Dalmacije, i to u dolini Neretve, ali uzgoj je moguć i u istočnoj Slavoniji. U ljetnim mjesecima najčešća je konzumacija upravo ploda lubenice.
Sorte lubenica
Na Sortnu listu Republike Hrvatske upisano je 38 sorti i hibrida lubenice, primjerice Pannonia F1, Crimstar F1, Top Gun F1, Lady F1, Royal Flash F1 i drugi. Za tržište se u komercijalnoj proizvodnji koriste gotovo isključivo hibridi lubenice koji imaju oznaku F1. Najčešće su to ovalni i okrugli plodovi koji teže od 8 do 12 kg. Što se tiče vanjske boje kore, najviše je hibrida koji imaju svjetliju ili tamniju zelenu boju s mramorno-prugastom površinom. Rjeđe se proizvode hibridi koji imaju jednoličnu tamnozelenu boju kore.
Također, više se cijene hibridi koji imaju tanku koru, slađi okus i intenzivniju crvenu boju u unutrašnjosti ploda. Uz to, vrlo su cijenjeni hibridi koji imaju malo sjemenki u plodu, a postoje i oni bez sjemenki.
Zdrava ljetna namirnica
Lubenica se sastoji od 92 posto vode, pa je odlična za hidraciju tijela. Čak i mala dehidracija ljeti može uzrokovati umor, grčeve i glavobolje. Ako se bavite fizičkom aktivnošću, lubenicu malo posolite i nadoknadit ćete elektrolite i ugljikohidrate.
S obzirom na to da se većinom sastoji od vode, lubenica ima malo kalorija pa ćete se duže osjećati sitima.
Hranjive tvari u lubenici posebno su korisne za oči. Antioksidansi smanjuju rizik od problema s očima. Vitamin A također podržava zdravlje rožnice. Vitamin C podržava imunološki sustav koji se bori protiv infekcija i pomaže tijelu da proizvodi kolagen, koji podržava zdravlje stanica i sposobnost zacjeljivanja od ozljeda. Vitamin A iz beta-karotena pomaže u obnavljanju stanica kože, sprječavajući da koža ostane suha. Citrulin pomaže u proizvodnji dušikovog oksida za poboljšanje protoka krvi i rada mišića.
Polifenoli u lubenici potiču dobre bakterije u crijevima. To olakšava probavu, ali također jača imunološki sustav i proizvodnju hranjivih tvari u crijevima.
Lubenica i feta sir
Sastojci:
1 kg lubenice
200 g feta sira
1 limeta
2-3 grančice majčine dušice ili mente
3 žlice maslinovog ulja
1 prstohvat soli
Po želji: Crveni luk, med i orasi
Priprema:
Narežite lubenicu na komade veličine zalogaja, marinirajte sokom limete, solju i maslinovim uljem, a zatim dodajte fetu i začinsko bilje. Malo crvenog luka, meda i oraha i salata će biti još intenzivnijeg okusa
Poke bowl s lubenicom
Sastojci:
500 g lubenice
3 žlice ulja od kikirikija
3 žlice jabučnog ili bijelog vinskog octa
2 avokada
200 g riže
1 krastavac
150 g edamame sjemenki
Sol
Neobvezno: Malo tofua i mrkve
Priprema:
Lubenicu narežite na komade veličine zalogaja i marinirajte s prstohvatom soli i uljem kikirikija. Pecite u pećnici 20-30 minuta i pomiješajte s octom. U međuvremenu skuhajte rižu i blanširajte edamame 10 minuta. Avokado narežite na trakice, a krastavac na kockice. Sve složite u posudu i začinite. Kako biste jelu dali još malo boje i teksture, mrkvu možete rezati spiralnim rezačem i dodati u posudu zajedno s nekoliko kockica tofua.
Carpaccio s tunom i lubenicom
Sastojci:
400 g sirove tune
400 g lubenice
4 žlice maslinovog ulja
100 g komorača
Sol
sok limuna po želji
Priprema:
Lubenicu i tunu narežite na tanke ploške i složite na tanjur. Narežite komorač i složite preko tune i lubenice. Marinirajte maslinovim uljem i solju. Na kraju možete dodati malo soka limuna. (ZT)