Maja Knežević, voditeljica Restorana StipeANDREA KRŠLOVIĆ
StoryEditor
RESTORAN STIPE U SRCU GRADA

Obiteljska tradicija i dalje živi kroz novu generaciju

Restoran je u obiteljskom vlasništvu već 37 godina, nasljednici žele ostati dosljedni tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji uz moderni twist i održati obiteljsku atmosferu koja je ključ njihove uspješne gastro priče

Restoran Stipe u obiteljskom je vlasništvu od 1986. godine. Stipe Knežević, po kojemu je restoran dobio ime, nakon dugogodišnjega rada odlučio se umiroviti i prepustiti kormilo. Na početku ove godine, vodstvo restorana preuzeli su njegov sin Ivan i nevjesta Maja, odlučivši se potpuno posvetiti restoranu.

U restoranu su zaposlene dvije djelatnice koje su, vjerno ih prateći već dva desetljeća, postale nezamjenjiv dio tima. Kada je situacija stresna i zahtjevna, i vlasnici i radnici udruže snage i podržavaju jedni druge – i to je ključ uspješne gastro priče koju grade dugi niz godina.

image

Dalmatinski pijat za svaki gušt

ANDREA KRŠLOVIĆ

- Radnici su saživjeli s nama i postali dio obitelji. Navečer oko 23 sata kada se kuhinja zatvori i očisti, svi zajedno sjednemo za stol, popijemo piće, raspravimo ukoliko postoji potreba za time i sažimamo dojmove od toga dana, kazala je Maja.

Vođenje ovakvog tipa posla nije uvijek jednostavno. Ipak, na kraju dana, svaki trud se isplati jer im posao donosi veliko zadovoljstvo i osjećaj ispunjenja, posebice zato što nastavljaju obiteljsku tradiciju.

image

Dalmatinsko dvorište Restorana Stipe

ANDREA KRŠLOVIĆ

- Svekar nam je uvijek govorio: Prvo radite za radnike, onda za obveze, a na trećem mjestu ste vi, i mi se zaista trudimo držati toga principa. Dok god je dida Stipe živ, osjećamo se sigurno i zahvalno jer znamo da ga možemo nazvati u bilo koje doba dana, zatražiti savjet, pitati što god je potrebno, i da ćemo uvijek dobiti strpljenje i ljubav, naglasila je Maja.

Odlučili su unaprijediti svoju ponudu, promijenili su jelovnik kako bi bio pregledniji, praktičniji i ekološki osvješteniji, smanjivši ga na jedan list. Iduće godine planiraju temeljitiju reviziju jelovnika kako bi se još bolje uskladili s novim ciljevima.

- Želimo ostati na tradicionalnom i autohtonom jelovniku s minimalnim odstupanjima od našeg dalmatinskog štiha. Trudimo se pažljivo birati namirnice; ribu nabavljamo od lokalnog dobavljača Marikomerca, tri vrste sira kupujemo na tržnici kod mojeg kumčeta, tiramisu pravimo isključivo s domaćim jajima moje mame, a za Panna cottu šumsko voće također nabavljamo na tržnici, istaknula je Maja.

image

Vlada obiteljska atmosfera

ANDREA KRŠLOVIĆ

U Restoranu Stipe, možete uživati u neodoljivim autentičnim dalmatinskim specijalitetima poput Dalmatinskog pijata, koji sadrži pršut, domaću pancetu, kobasicu od divljači, tri različite vrste sira i marmeladu od kapule. Među hladno toplim salatama, najpopularnija je Salata od mekušaca, koja najčešće sadrži hobotnicu, narezani crveni luk, svježe iscijeđeni limun i kuhani krumpir, čime se stvara savršen sklad okusa.

- Domaći pljukanci redovito se svakoga dana izrađuju u popodnevnoj smjeni od 15 do 17 sati. Ćevape također radimo sami svakoga jutra, a pečemo i lazanje od domaće tjestenine s mesom te punimo raviole paškom skutom i blitvom, objasnila je Maja.

Među gostima posebno su popularni riblji specijaliteti poput brancina, lososa, orade i tune, koji se poslužuju uz ukusan dodatak julienne povrća ili povrća na žaru. Osim toga, dagnje na buzaru predstavljaju pravu poslasticu za sve ljubitelje morskih plodova. Za one koji preferiraju meso, restoran nudi raznolike mesne specijalitete i plate koji neće razočarati njihove apetite.

image

Među gostima posebno su popularni riblji specijaliteti

ANDREA KRŠLOVIĆ

Proširivši svoj jelovnik, Restoran Stipe sada nudi i raznolike pizze koje osvajaju sve ljubitelje talijanske kuhinje. Uz klasične okuse, tu su i posebne pizze potpisane od strane njihovog pizza majstora. Bianca pizza kombinira ukuse vrhnja, pancete i maslina, dok Summer edition kombinira vrhnje, sir, pancetu, svježu rikolu, limunov sok, aceto i masline, donoseći osvježavajuću ljetnu notu na tanjur.

Uz neodoljive deserte Panna cottu i Tiramisu, Restoran Stipe može se pohvaliti i širokim spektrom vina, s naglaskom na domaća vina iz Hrvatske. Posebno su ponosni i rado preporučaju vina zadarskih vinara - Kraljevske vinograde, Degarru i Fiolić.

image

Panna cotta s domaćim šumskim voćem

ANDREA KRŠLOVIĆ

Raznovrsna gastronomska ponuda u Restoranu Stipe osmišljena je kako bi zadovoljila svačije želje i omogućila gostima jedinstveno iskustvo uživanja u vrhunskim delicijama, odražavajući tradiciju dalmatinske kuhinje uz toplu obiteljsku dobrodošlicu, pružajući na koncu nezaboravno gastro iskustvo.

12.08.2023., 12:18h

ANDREA KRŠLOVIĆ
12. lipanj 2025 12:32