Katarina Đozović, poznatija kao Kate HomecookingOsobni Album
StoryEditor
Upoznajte Kate Homecooking

Od guglanja recepata do poznate gastro blogerice

Kuhanje za nju ima smirujući učinak i nakon stresnog dana, to je vrijeme kada se potpuno isključi i uz zvuk nape, krčkanja, sjeckanja i miris maslinovog ulja vrati u one sretne trenutke iz djetinjstva

Zavirili smo u kuhinju punu boja i topline gastro blogerice Katarine Đozović iz Zadra, poznatije kao Kate Homecooking, i otkrili kako je počela kuhati, kao i kako je nastao njen popularni Instagram profil, što najviše voli, a podijelila je s nama i male tajne velikih majstora uz koje svi, usprkos brzom ritmu svakodnevice i mnoštvu obveza, možemo uživati u zdravoj hrani začinjenom ljubavlju.

Boje na tanjuru

image

Obitelj je uvijek na prvom mjestu

Osobni album

Katarina je majka dvoje divnih sinova, žena, sestra, kćer, a u duši IT-evka zaljubljena u matematiku i brojke.

Tijekom djetinjstva imala je puno hobija i osim svoje matematičke strane, voli i njeguje i svoju kreativnu stranu - od plesa do crtanja i pjevanja, a danas joj je kuhanje i stvaranje kreativnog sadržaja na društvenim mrežama ispunilo taj segment.

Obožava društvo i druženja, putovanja i upoznavanje novih kultura i običaja te naravno otkrivanje novih jela i okusa.

Počela je kuhati zapravo tek u srednjim dvadesetima kad je počela živjeti sama, odnosno sa svojim današnjim suprugom.

- Mislim da je on uvelike utjecao na to. Oboje volimo domaću spizu, jednostavna ‘hommy’ jela skuhana s ljubavlju. Tako smo i odgojeni. Naše su mame kuhale svaki dan za svoje ukućane i mislim da, kad ti netko usadi takav “luksuz” u današnje vrijeme užurbanog životnog ritma, logično je da smo i mi nastavili navedenim putem. Iako je moja mama bila odlična u pripremi šarenih, raznolikih i svakodnevnih jela za obitelj, nažalost, ja sam počela kuhati tek kad ona više nije bila tu s nama, ali sam joj dosta pomagala po kuhinji, posebno kad su kolači i torte bili na repertoaru. Uvijek sam isprobavala, testirala i žrtvovala se za ostatke, priča Katarina i dodaje da je njen mentor u prvim koracima kuhanja bio Mr. Google.

Uspoređivala je recepte, sastojke i pripremu, isprobavala i tako svladala neke osnove.

- Sad kad ipak imam ponešto godina iskustva, nema recepta kojeg se ne usudim spremati, iako za svoje ukućane i sebe uglavnom biram ono što mi volimo jesti te sezonsku i šaroliku hranu. Boje na tanjuru nisu samo lijepe i privlačne, one zbilja puno znače i našem organizmu i na kraju definiraju kako se osjećamo, ističe Katarina čiji je Instagram profil nastao potpuno spontano.

Mediteranska kuhinja

image

Torta sa smokvama i kremom od mascarponea

Osobni album

Kuhala je za svoje dečke doma i tu i tamo objavljivala koju sličicu. Priznaje nam da se jako bojala objaviti recepte jer dosta stvari kuha po osjećaju, proba, doradi i prilagodi.

- Međutim, kad pišeš recept za široke mase, moraš paziti na svaki zarez, gram i slično jer želiš da svima recept uspije, a i nemamo svi isto iskustvo u kuhanju. U skladu s tim, obično sve moram napraviti barem dva, tri puta prije nego li izmjerim, zapišem i objavim recept, kazuje Katarina koja simpatično za sebe kaže da je “pokućna kuharica” koja s ljubavlju sprema jela svojoj obitelji i prijateljima.

Uglavnom su to mediteranska jela i ništa nije bez maslinovog ulja i puno povrća i šarenila.

- I s tim sam najsretnija. Rijetko kuham nešto što ne volimo ili ne jedemo jer to nisam ja i to nismo mi, dodaje Katarina.

Kod pripreme jela najveća joj je radost osmijeh njenih najdražih i zadovoljni prijatelji i obitelj.

- Hrana je puno više od same hrane. Uz hranu se okupljamo, družimo, pričamo o danu ili prepričavamo neke uspomene, častimo se, slavimo, ali se i ponekad utješimo kad su dani malo teži ili siviji, naglašava Katarina.

Miris i okus doma

image

Oko hrane se okupljamo i družimo

Osobni album

U ubrzanoj svakodnevici pametnom pripremom i promišljanjem za tjedan unaprijed možemo zadržati “miris i okus doma”, kao i zdrav način prehrane.

- Odlazak na plac/pijacu vikendom meni je dio rituala i obožavam ga. Muž mi se smije da ja sve placeve obiđem i da uvijek idem na najdalji, ali kad su tamo moje tete i kumice kod kojih kupujem godinama, priča nam Katarina kroz smijeh.

Uvijek u glavi ima plan, najčešće nedjeljom kuhaju lonac juhe, posebno sad u hladnijim mjesecima koji slijede, te jela koja su zgodna za tijekom tjedna ili se mogu napraviti na više načina pa ih imaju za dva dana, kao i ona koja može unaprijed napraviti te samo zgotoviti, kad zatreba uz neko povrće i veliku zdjelu šarene salate.

- Deserte, priznajem, puno rjeđe radim jer nismo nešto od slatkog. Uglavnom kad imamo neke posebne dane i slavlja ili nam dolazi društvo. No, imamo par zgodnih i brzih slastica kad nam padne šećer i treba nam nešto slatko, npr. obožavamo sirove torte, a jako su zgodne, posebno ljeti jer ih možete uvijek imati u frizeru. Tako su me i zezali kad sam nedavno izišla iz rodilišta što sam odmah imala spremnu tortu za mužev rođendan, a zapravo sam sve ‘odradila’ unaprijed, kazuje supermama i superžena koja zaista, uz pripremu, stiže sve.

Riba i pomidore

image

Okus ljeta i Dalmacije

Osobni album

Upitali smo i za recept kako uskladiti obitelj, primarni posao u IT-u, kuhanje, editiranje, objavljivanje...

- Ponekad sve ide uštimano i glatko, ali isto tako ima perioda kad je jako teško to sve pomiriti i tada nastupe prioriteti. Obitelj mi je uvijek na prvom mjestu, da smo svi zdravi i dobro. Zatim, naravno moj primarni posao, a kuhanje i Instagram su mi hobiji i moj kreativni ispušni ventili. Zapravo je tako i počelo, kuhanje za mene ima smirujući učinak i nakon stresnog dana, to je bilo vrijeme kada bih se skroz uspjela isključiti i uz zvuk nape, krčkanja, sjeckanja i miris maslinovog ulja vratiti u one sretne trenutke iz djetinjstva, priča nam Katarina kojoj je, kao pravoj Dalmatinki, bez obzira što je već dugi niz godina u Zagrebu, omiljena hrana riba - i to od obične friture sa srdelama, mariniranih inćuna pa do većih primjeraka ribe s gradela s blitvom i maslinovim uljem.

- Obožavam i one stare recepte, kao što su domaći soparnik koji je prava delicija u današnje vrijeme i ja bih dušu prodala nekad za fetu pravog. Ljeto ne mogu zamisliti bez domaćih pomidora na 100 načina i sa svim, salate od tikvica i jela s balancanama. Jako mi je teško odabrati samo jedno jelo jer, eto, puno toga volim, ali rekla bih i dalje da je prizvuk mediteranski, zaključuje Katarina.

08.11.2023., 15:03h
29. svibanj 2025 08:46