Petra Demo, Štorija o slatkomŠTORIJA O SLATKOM
StoryEditor
ŠTORIJA O SLATKOM

Počela peći kolače s pet godina, nakon trudnoće shvatila da može sve

Osim izrade slastica održava i slastičarske radionice, konstantno se educira kako bi poboljšala svoju uslugu, a najviše voli imati slobodu oko dekoriranja

Petra Demo, talentirana slastičarka koja stoji iza Štorije o slatkom, srdačno je podijelila svoju strast prema slasticama s nama. Istaknula je kako je njezina najdraža tehnika ukrašavanja slastica swiss buttercreamom, a kada ima otvorene ruke oko dekoracije, tada posebno uživa u svom poslu, što samo potvrđuje koliko voli svoju profesiju i koliko pažnje posvećuje svakom detalju svojih slastica.

Baka i majka inspiracija

Od malih nogu, pažljivo je promatrala svoju baku Anu, čarobnicu u kuhinji, kako ni iz čega stvara čuda za cijelu obitelj, a ti jednostavni trenutci pretvorili su se u posebne uspomene.

- Svi su je znali po tome kako je uspjela napraviti čak i krafne bez mlijeka u ratno doba, a topile su se u ustima... Valjda se tu stvorila ljubav prema slatkom. Poslije bi uz majku jedva čekala kad ćemo raditi neku novu slasticu. Svoj prvi samostalni kolač, i to ne baš jednostavni, napravila sam s pet godina, ispričala je Petra.

Prvo se rodila ideja o Štoriji o slatkom, potom je uslijedio postupak njezine postupne realizacije. Tijekom tog procesa, posvetila se brojnim edukacijama i prekvalifikaciji, kako bi stekla potrebne vještine za ostvarenje svojeg sna.

- U trudnoći sam imala jako puno slobodnog vremena pa sam svaki dan nešto pekla. Od trenutka kada sam rodila, dobila sam neki poriv i osjećaj da mogu sve. Odlučila sam se educirati, učiti od najboljih stručnjaka u državi, a svakom nadogradnjom znanja dobila bih dodatnu potvrdu da je to moj poziv kojeg sam dugo tražila. Nakon završene prekvalifikacije i riješenih svih papirologija, službeno nastala Štorija, prisjetila se Petra.

image

Sin Jakov glavni joj je pomoćnik u kuhinji

ŠTORIJA O SLATKOM

Edukacija - ključ uspjeha

U svojoj predanosti svijetu slastica, prošla je kroz mnoge edukacije koje su značajno proširile njezino znanje i otvorile nove vidike različitih tehnika pripreme slastica i otkrila kreativne načine spajanja okusa i teksture.

- Prošla sam izuzetno puno edukacija; od macaronsa, dizanih tijesta, prhkog tijesta, raznih tehnika ukrašavanja torti... Svakim novim tečajem ljubav prema ovom poslu bila je sve veća, učila sam, kupovala opremu, vrhunske sastojke... A i dalje ću se educirati jer samo tako se može održati kvaliteta i pratiti trendove, objasnila je Petra.

Njezina najdraža vrsta slastica za pripremu su dizana tijesta, i to upravo zbog kompleksnosti izrade.

- To je nešto što ne može baš svatko izvesti jer ipak treba imati ruku i pokrete da bi sve uspjelo kako treba. Zato mi je posebno drago doba godine oko Uskrsa kada kreće izrada uskrsnih pogača, kazala je Petra.

image

Od svojih klijenata očekuje da definiraju svoje želje

ŠTORIJA O SLATKOM

Od jeseni nove radionice

Uz izradu različitih slastica, aktivno se bavi organiziranjem kreativnih radionica za ljubitelje slatkih užitaka. Ove jeseni planira putem svojih radionica predstaviti nekoliko potpuno novih tema koje dosad nisu bile dio njezine ponude.

- Najtraženija radionica je izrada torte i dekoracija, jer to valjda svaka cura/žena/majka želi naučiti ili kako bi se poslije bavila s tim poslom profesionalno, ili da nauči napraviti slastice za svoje ukućane, ispričala je Petra.

Radionice su koncipirane tako da svaki polaznik ima svoju radnu jedinicu, opremljenu svim potrebnim alatima i sastojcima za izradu slastica, kako bi mogao pratiti temu radionice od početka do kraja. Svi se polaznici mogu u potpunosti posvetiti procesu izrade, uz Petrino stručno vodstvo i podršku.

- Radionica Monoporcije se popuni za tren, s obzirom da dolaze i ugostitelji koji mogu te iste deserte uvrstiti u ponudu svojih restorana. Imala sam radionicu za djecu, na kojoj je najviše uživao moj četverogodišnji sin Jakov koji obožava provoditi vrijeme u kuhinji. Često snimamo videa kako on izrađuje slastice, a moji pratitelji jedva čekaju da izbaci neki novi recept, ponosno je istaknula Petra.

image

Beze torta s voćem

ŠTORIJA O SLATKOM

Kvalitetna namirnica najbitnija

Od klijenata očekuje da definiraju svoje želje, preciziraju datum i vrijeme isporuke, broj ljudi za koje će slastice biti pripremljene, te željene okuse.

- Lako se prilagodim željama i potrebama. Često predložim klijentima ukoliko se prvi put nalaze u recimo planiranju krštenja ili sličnih događaja, koja im je količina slastica dovoljna i što se najviše traži. Klijenti najčešće znaju što žele i pošalju sliku, a ja se onda potrudim ispuniti sve želje na najbolji mogući način, naglasila je Petra.

Zlatno pravilo pri izradi slastica za nju je predanost kvaliteti namirnica. Bez obzira na složenost ili jednostavnost recepta, uvijek su svježi i kvalitetni sastojci temelj njezinih kreacija.

- To mi je svakako najvažnija stavka. Od kvalitetne namirnice mora nastati odličan krajnji proizvod, a vidim i da klijenti to prepoznaju i to mi je jako bitno, kazala je Petra.

Ispričala nam je kako slastičarstvo na kraju dana nije samo zanimanje, već i neprestani put učenja, nadogradnje znanja, istraživanja novih tehnika, trendova i okusa.

- Iznimno je bitno da se znate dobro organizirati, a moram priznati i da se morate znati nositi sa stresom koji je nažalost prisutan svakodnevno, pogotovo kad su u pitanju vjenčanja, kako bi na koncu prošlo sve u najboljem redu, zaključila je Petra.

image

Elegantna torta sa ženstvenom notom

ŠTORIJA O SLATKOM
17.09.2023., 09:26h
ANDREA KRŠLOVIĆ
27. srpanj 2024 00:46