Ni najmlađi ne mogu odoljeti slatkom okusu ovih muffinaANDREA KRŠLOVIĆ
StoryEditor
SLATKI ZALOGAJI IZ SRCA DOMA

Pripremite neodoljive čokoladne muffine uz minimalan trud

Sve što vam treba je brašno, šećer, kakao, jogurt, jaje, ulje, prašak za pecivo, vanilin šećer i malo čokolade. Da, dobro ste pročitali! Nema potrebe za traženjem posebnih namirnica - sve sastojke sigurno već imate u Vašem kuhinjskom ormariću i hladnjaku

Donosimo Vam recept za čokoladne muffine, a ovoga puta poseban gastronomski dragulj dolazi iz srca i kreativnosti naše drage i vjerne čitateljice Jadranke. Neka vam miris i okus ovih muffina ispune dom te Vas uvijek podsjećaju na ljubav i pažnju koju nesebično pružamo jedni drugima kroz predivne trenutke dijeljenja i uživanja u hrani. Nadamo se da će Jadrankin recept postati dragocjeni dio Vašeg kulinarskog repertoara.

Ovaj klasični desert s čokoladnom fantazijom već je osvojio srca mnogih sladokusaca, ali danas donosimo recept za najjednostavniju varijantu koju možete pripremiti brzo i bez muke, koristeći sastojke koje uvijek imate pri ruci u Vašem domu.

image

Slasni, sočni čoko muffini

ANDREA KRŠLOVIĆ

Sastojci za 12 velikih muffina

2 jaja

150 g šećera

1 vanilin šećer

1 dl ulja

2 dl grčkog jogurta

250 g brašna

1 prašak za pecivo

2-3 žlice tamnog kakaa

100 g nasjeckane čokolade

Osnovni sastojci i malo truda

image

Sastojci za čoko muffine

ANDREA KRŠLOVIĆ

Bogat miris čokolade koji se širi Vašom kuhinjom dok se muffini peku zasigurno će privući sve ukućane i stvoriti posebnu atmosferu topline. Ovi mekani i sočni čokoladni muffini idealni su za sve prilike - bilo da uživate u njima uz jutarnju kavu, poslužite ih gostima kao desert ili ipak razmazite svoje najmlađe.

Priprema ovog fantastičnog deserta zahtijeva samo nekoliko osnovnih sastojaka i malo truda. Sve što vam treba je brašno, šećer, kakao, jogurt, jaje, ulje, prašak za pecivo, vanilin šećer i malo čokolade. Da, dobro ste pročitali! Nema potrebe za traženjem posebnih namirnica - sve sastojke sigurno već imate u Vašem kuhinjskom ormariću i hladnjaku.

Priprema ovih čokoladnih muffina je toliko jednostavna da je čak i potpuni početnik u kuhinji može savladati. A rezultat su savršeni muffini koji će u trenu nestati s tanjura.

image

Na koncu dodajemo čokoladne kockice i kapljice

ANDREA KRŠLOVIĆ

Priprema smjese

Stavimo pećnicu da se grije na 180 stupnjeva, kako bi naši čokoladni muffini postigli savršenu teksturu i okus. Potom narežemo čokoladu po izboru na sitne kockice koje će se stopiti u slastičarskom plesu s drugim sastojcima.

Ručno umutimo jaja, pa kada se povežu u kremastu smjesu dodajemo šećer i vanilin šećer te ih zajedno umutimo. Kada smjesa postane pjenasta dodajemo jogurt i ulje te ih pažljivo sjedinjujemo s prethodnom smjesom. Zatim postepeno dodajemo brašno pomiješano s praškom za pecivo. Vrlo je važno postepeno dodavati brašno i konstatno ručno miješati smjesu kako bismo izbjegli grudice i kako bismo postigli glatku konzistenciju.

Potom dodajemo tamni kakao u prahu i promiješamo. Kada se smjesa povezala dodajemo kockice čokolade koje će obogatiti svaki zalogaj. Možemo se odlučiti za dodatak čokoladnih kapljica ili uživati u savršenoj kombinaciji. Još jednom promiješamo sve sastojke kako bi se čokoladne kockice ravnomjerno rasporedile i tada je smjesa spremna za pečenje.

Pečenje muffina

image

Pažljivo punimo svaki muffin sa smjesom do 3/4 visine kalupa

ANDREA KRŠLOVIĆ

Pažljivo oblažemo kalup za muffine papirnatim košaricama. No, ako u kući nemamo košarice, bez brige - možemo ih samostalno izraditi od pek papira. Spremni za punjenje kalupa, pažljivo punimo svaki do 3/4 visine kalupa, vodeći računa da ne prijeđemo granicu. Upravo je to ključno kako bismo omogućili muffinima prostor da se slobodno podignu i stvore svoju čarobnu formu dok se peku.

Smještamo ih u zagrijanu pećnicu i dozvoljavamo im da se peku oko 20 minuta, no vrijeme pečenja može varirati ovisno o pećnici pa je pažnja ključna. Provjeravamo čačkalicom jesu li pečeni - ako izađe suha iz muffina, znamo da su spremni za naše slasno uživanje.

Kad su muffini pečeni, košarice ostavljamo još par minuta u kalupu kako bi se malo ohladili i poprimili svoju finalnu teksturu. Sada dolazi trenutak za savršeni užitak - mogu biti posluženi topli ili ohlađeni, jednako su ukusni. Uživajte u svakom zalogaju i dobar Vam tek! Neka ovi čokoladni muffini ispune Vaša nepca neodoljivim okusom.

30.07.2023., 10:11h
ANDREA KRŠLOVIĆ
10. ožujak 2025 12:06