Donosimo Vam recept za čokoladne muffine, a ovoga puta poseban gastronomski dragulj dolazi iz srca i kreativnosti naše drage i vjerne čitateljice Jadranke. Neka vam miris i okus ovih muffina ispune dom te Vas uvijek podsjećaju na ljubav i pažnju koju nesebično pružamo jedni drugima kroz predivne trenutke dijeljenja i uživanja u hrani. Nadamo se da će Jadrankin recept postati dragocjeni dio Vašeg kulinarskog repertoara.
Ovaj klasični desert s čokoladnom fantazijom već je osvojio srca mnogih sladokusaca, ali danas donosimo recept za najjednostavniju varijantu koju možete pripremiti brzo i bez muke, koristeći sastojke koje uvijek imate pri ruci u Vašem domu.
Sastojci za 12 velikih muffina
2 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 dl ulja
2 dl grčkog jogurta
250 g brašna
1 prašak za pecivo
2-3 žlice tamnog kakaa
100 g nasjeckane čokolade
Osnovni sastojci i malo truda
Bogat miris čokolade koji se širi Vašom kuhinjom dok se muffini peku zasigurno će privući sve ukućane i stvoriti posebnu atmosferu topline. Ovi mekani i sočni čokoladni muffini idealni su za sve prilike - bilo da uživate u njima uz jutarnju kavu, poslužite ih gostima kao desert ili ipak razmazite svoje najmlađe.
Priprema ovog fantastičnog deserta zahtijeva samo nekoliko osnovnih sastojaka i malo truda. Sve što vam treba je brašno, šećer, kakao, jogurt, jaje, ulje, prašak za pecivo, vanilin šećer i malo čokolade. Da, dobro ste pročitali! Nema potrebe za traženjem posebnih namirnica - sve sastojke sigurno već imate u Vašem kuhinjskom ormariću i hladnjaku.
Priprema ovih čokoladnih muffina je toliko jednostavna da je čak i potpuni početnik u kuhinji može savladati. A rezultat su savršeni muffini koji će u trenu nestati s tanjura.
Priprema smjese
Stavimo pećnicu da se grije na 180 stupnjeva, kako bi naši čokoladni muffini postigli savršenu teksturu i okus. Potom narežemo čokoladu po izboru na sitne kockice koje će se stopiti u slastičarskom plesu s drugim sastojcima.
Ručno umutimo jaja, pa kada se povežu u kremastu smjesu dodajemo šećer i vanilin šećer te ih zajedno umutimo. Kada smjesa postane pjenasta dodajemo jogurt i ulje te ih pažljivo sjedinjujemo s prethodnom smjesom. Zatim postepeno dodajemo brašno pomiješano s praškom za pecivo. Vrlo je važno postepeno dodavati brašno i konstatno ručno miješati smjesu kako bismo izbjegli grudice i kako bismo postigli glatku konzistenciju.
Potom dodajemo tamni kakao u prahu i promiješamo. Kada se smjesa povezala dodajemo kockice čokolade koje će obogatiti svaki zalogaj. Možemo se odlučiti za dodatak čokoladnih kapljica ili uživati u savršenoj kombinaciji. Još jednom promiješamo sve sastojke kako bi se čokoladne kockice ravnomjerno rasporedile i tada je smjesa spremna za pečenje.
Pečenje muffina
Pažljivo oblažemo kalup za muffine papirnatim košaricama. No, ako u kući nemamo košarice, bez brige - možemo ih samostalno izraditi od pek papira. Spremni za punjenje kalupa, pažljivo punimo svaki do 3/4 visine kalupa, vodeći računa da ne prijeđemo granicu. Upravo je to ključno kako bismo omogućili muffinima prostor da se slobodno podignu i stvore svoju čarobnu formu dok se peku.
Smještamo ih u zagrijanu pećnicu i dozvoljavamo im da se peku oko 20 minuta, no vrijeme pečenja može varirati ovisno o pećnici pa je pažnja ključna. Provjeravamo čačkalicom jesu li pečeni - ako izađe suha iz muffina, znamo da su spremni za naše slasno uživanje.
Kad su muffini pečeni, košarice ostavljamo još par minuta u kalupu kako bi se malo ohladili i poprimili svoju finalnu teksturu. Sada dolazi trenutak za savršeni užitak - mogu biti posluženi topli ili ohlađeni, jednako su ukusni. Uživajte u svakom zalogaju i dobar Vam tek! Neka ovi čokoladni muffini ispune Vaša nepca neodoljivim okusom.