Sladoled se nije uvijek posluživao u kornetima, oni su relativno “novi” izumHina
StoryEditor
GASTRO ZANIMLJIVOSTI

Sladoled, čokolada, pire…, znate li kako su nastali?

Englez Joseph Fry, čiji je otac bio vlasnik posla s kakaovcem, prvi je puta predstavio prvu čokoladicu 1847. godine. Fry’s čokoladica nastala je zahvaljujući razvoju kakaovca u prahu 1828. godine od strane Coenraada van Houtena, kemičara iz Nizozemske. Miješanjem prerađenog kakaa sa šećerom i maslacem Fry ga je mogao oblikovati u oblik pločice

Koliko samo hrane pojedete spremljene na različite načine, ali uopće ne znate gdje je i kako nastala? Stoga ćete u ovom tekstu saznati detalje koje možda čitate prvi put...

Sladoled

Sladoled se nije uvijek posluživao u kornetima, oni su relativno “novi” izum. Različiti slastičari – poput Itala Marchionija i Ernesta Hamwija, koji su bili imigranti, razvili su vlastite verzije korneta za sladoled 1890-ih i 1900-ih.

Tako je 1904. godine održan St. Louis na Louisiana Purchase Exposition, prvi svjetski sajam koji se održavao na američkom tlu nakon Svjetske izložbe u Chicagu 1893. godine. Među delicijama u kojima su posjetitelji uživali bio je i kornet sladoleda te je upravo taj događaj doprinio ovakvom načinu serviranja danas mnogima omiljene slastice.

Čokolada u današnjem obliku

Čokoladni proizvodi postoje tisućljećima. Počevši oko 1500. godine prije Krista s Olmecima u današnjem Meksiku, stari Mezoamerikanci konzumirali su piće dobiveno od kakaovca.

No, čokolade kakve poznajemo imaju noviju povijest.

Englez Joseph Fry, čiji je otac bio vlasnik posla s kakaovcem, prvi je puta predstavio prvu čokoladicu 1847. godine. Fry’s čokoladica nastala je zahvaljujući razvoju kakaovca u prahu 1828. godine od strane Coenraada van Houtena, kemičara iz Nizozemske. Miješanjem prerađenog kakaa sa šećerom i maslacem Fry ga je mogao oblikovati u oblik pločice.

Špageti i mesne okruglice

Špageti i mesne okruglice možda su na menijima u restoranima koji poslužuju talijansku hranu u Sjedinjenim Državama, ali teško ćete to jelo vidjeti na jelovniku u Italiji.

Naime, imigranti iz južne Italije pristizali su u Sjedinjene Države krajem 19. i početkom 20. stoljeća pa su tu svoju tradicionalnu hranu prilagodili američkim uvjetima.

Dostupnost konzerviranih rajčica značila je da su talijanski imigranti radili umak na bazi rajčice koji je podsjećao na onaj autentični, talijanski umak od rajčica.

Zatim su u umak dodali ono što su mogli priuštiti, uključujući jeftinije komade mesa koje su “pojačali” krušnim mrvicama i uvaljali u kuglice. Upravo je tako “rođen” talijansko-američki klasik, ali u stvarnosti – autentično američko jelo.

Pire krumpir

Do 18. stoljeća Europljani su otkrivali različite načine konzumiranja krumpira. Krumpir je stigao iz Amerike, prešavši Atlantik kada su ga kolonizatori donijeli kući. Godine 1747. Engleskinja Hannah Glasse izdala je The Art of Cookery, popularnu i neizostavnu kuharicu za kuhare 18. stoljeća. Među priloženim receptima nalazio se i onaj za izradu pire krumpira te je na taj način pire postao dio svakodnevice.

U nastavku donosimo par recepata za spravljanje ukusnih jela.

image

Čokoladni proizvodi postoje tisućljećima

Hina
image

Špageti i mesne okruglice možda su na menijima u restoranima koji poslužuju talijansku hranu u Sjedinjenim Državama, ali teško ćete to jelo vidjeti na jelovniku u Italiji

Hina
image

Do 18. stoljeća Europljani su otkrivali različite načine konzumiranja krumpira

Pixabay

Dupli čokoladni mousse

Sastojci:

100 g čokolade za kuhanje

100 g bijele čokolade

500 ml vrhnja za šlag

Naribana čokolada za dekoraciju

Priprema:

Nasjeckajte čokoladu za kuhanje i bijelu čokoladu na manje komadiće i prebacite ih u dvije odvojene posude. Na srednje jakoj vatri zagrijte 200 ml vrhnja za šlag do vrenja pa sklonite s vatre. U jednakoj količini prelijte vrhnje preko nasjeckane bijele i tamne čokolade. Pustite da odstoji 2 minute pa dobro promiješajte. Nakon što se u potpunosti otopila, stavite ju sa strane kako bi se ohladila. U većoj posudi izmiksajte ostatak vrhnja u čvrsti šlag. Dobiveni šlag u istom omjeru podijelite u dvije posude. U jednu polovicu šlaga postepeno dodajte ohlađenu bijelu čokoladu i nastavite miksati dok se sastojci ne sjedine. Isti postupak ponovite s ostatkom šlaga i tamnom čokoladom. Pripremite manje posudice ili čaše za serviranje. Raspodijelite tamnu smjesu u posudice, zagladite vrh ili malo protresite da se smjesa ravnomjerno rasporedi. Na nju stavite bijelu smjesu i stavite u frižider na 3 do 4 sata. Prije posluživanja na vrh svakog čokoladnog moussea naribajte malo čokolade.

Mesne okruglice sa špagetima

Sastojci:

500 g miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)

1 manja ciabatta (narezana na kockice i prepržena u pećnici)

1 žličica listova svježeg ružmarina

1 žlica listova svježeg origana

2 žlice Dijon senfa

1 svježe jaje

800 g konzerviranih nasjeckanih rajčica

šaka listova svježeg bosiljka

500 g suhih špageta

1 srednji crveni luk

2 režnja češnjaka

2 žlice acceta balsamica

150 g naribanog parmezana

maslinovo ulje

sol

svježe mljeveni papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu i u nju stavite pladanj s narezanim kockicama ciabatte da se lagano zapeku. Sitnio nasjeckajte svježe listove ružmarina i origana. Prepečene kockice ciabatte usitnite da dobijete mrvice. U veću zdjelu stavite mljeveno meso pa dodajte sjeckani ružmarin i origano, mrvice kruha, senf i jedno jaje. Posolite i popaprite po želji. Smjesu dobro promiješajte čistim rukama. Jušnom žlicom uzimajte meso pa oblikujte kuglice. Svaku kuglicu lagano nauljite pa protrljajte u rukama kako bi se ravnomjerno obložile uljem. Stavite na pladanj, pokrijte folijom te stavite u hladnjak da se malo stisnu.

Očistite luk i češnjak pa ih sitno nasjeckajte. Nasjeckajte veće listove bosiljka a manje ostavite za dekoraciju. Zagrijte veću tavu debljeg dna pa dodajte maslinovo ulje. Kada se ulje zagrijalo dodajte nasjeckani crveni luk i pirjajte dok luk ne omekša. Nakon toga dodajte češnjak i sitno sjeckane listove bosiljka. Dodajte sitno sjeckane konzervirane rajčice i acceto balsamico. Pustite da lagano zakuha pa posolite i popaprite po želji. Smanjite vatru i pustite da lagano kuha.

U drugoj tavi debljeg dna zagrijte maslinovo ulje. Kad se ulje dovoljno zagrijalo stavite peći mesne okruglice neprestano ih okrećući i miješajući. Nakon 10 minuta uzmite jednu kuglicu i provjerite je li pečena. Ne smije biti nimalo ružičasta kada je prerežete. Okruglice stavite u umak od rajčica i lagano ih kuhajte dok ne skuhate tjesteninu. U dublji lonac stavite kuhati zasoljenu vodu. Kad je voda zakuhala, stavite špagete i kuhajte ih prema uputama na pakiranju. Pazite da se ne prekuhaju.

Ocijedite tjesteninu pa je vratite u lonac u kojem se kuhala. Dodajte joj polovicu umaka od rajčice pa sve dobro promiješajte. Rasporedite tjesteninu po tanjurima pa na nju dodajte po žlicu umaka i na njega složite mesne okruglice. Pospite sitnim listovima svježeg bosiljka i naribanim parmezanom.

28.04.2025., 08:54h
HINA/ZT
28. travanj 2025 08:55