StoryEditor
OKUSI SKUTAFESTA NA TANJURU

Punjena conchiglioni tjestenina sa špinatom i skutom

Savršen spoj mediteranske kuhinje - tjestenina punjena kremastom skutom i svježim špinatom u bogatom bolonjez umaku

Inspirirani nedavnim posjetom trećem kolanskom Skutafestu, u ovome broju donosimo Vam neodoljiv recept koji će oduševiti Vaše nepce i zadiviti goste. Imali smo priliku upoznati se s bogatstvom tradicionalne paške kuhinje, koja je poznata po svom izvrsnom siru, pa tako i skuti, poznatoj i pod nazivom puina. Upravo iz toga razloga odlučili smo kombinirati tu nevjerojatno ukusnu namirnicu s još jednim gastronomskim draguljem - špinatom. Uvjereni smo da će Vas osvojiti svojim jedinstvenim spojem okusa, posebice u zagrljaju umaka bolonjez.

Sastojci

Tjestenina i punjenje:

18 komada tjestenine conchiglioni (oblik velike školjke)

250 g svježeg špinata

350 g skute (puine)

sol i papar

Bolonjez umak:

500 g mljevenoga mesa (kombinacija svinjetine i govedine)

1 crveni luk

2 mrkve

1 stapka celera

malo slanine

40 g koncentrata rajčice

oko 1 l goveđeg temeljca

1 čaša vina (crnog ili bijelog po želji)

40 g maslaca

1 žlica maslinovog ulja

par listova lovora, klinčići

začini po želji

Prema informacijama iz Paške sirane, skuta - poznata kao albuminski sir, nastaje kuhanjem sirutke, što znači da je bogata proteinima. Paška ovčja skuta dostupna je tijekom proizvodnje paškog ovčjeg sira, od siječnja do polovice ili kraja lipnja, dok je kravlja skuta dostupna tijekom cijele godine. U tome razdoblju, paški ovčari imaju izuzetno puno posla jer bez obzira na uvjete i vrijeme, moraju pomusti ovce dva puta dnevno - ujutro i navečer. Skuta je izuzetno zahvalna za pripremu različitih slanih i slatkih jela, a najomiljeniji recept s njom je štrudel sa skutom, koji se često priprema na otoku Pagu i gotovo svaka paška domaćica zna kako ga pripremiti.

Nadahnuti receptom Anke Slišković za City Centar One, preuzeli smo tu izvrsnu kulinarsku ideju i unijeli naš jedinstveni pečat. Uz poštovanje originalnoga recepta, moderirali smo sastojke, a za rezultat smo dobili savršen spoj tradicionalnih okusa s neodoljivim twistom koji će zasigurno zadovoljiti sve ukuse.

Predstavljamo Vam punjenu conchiglioni tjesteninu sa sočnim nadjevom od svježega špinata i kremaste skute. Ova kombinacija tjestenine i nadjeva stvara savršen spoj u kojem se sljubljuju mediteranske note, ali i vrlo jednostavna priprema. Bez obzira jeste li iskusni kuhar ili tek početnik u kuhinji, ovaj recept će Vam omogućiti da se okušate u pripremi neodoljivoga jela koje će ostaviti snažan dojam na sve koji ga probaju - i to ne samo zbog izvrsnog bogatog okusa, već i zbog prekrasnog vizualnog dojma koji stvara na tanjuru.

Priprema bolonjez umaka

image

Kravlja skuta, špinat i conchiglioni tjestenina

Da bismo postigli najbolje rezultate, preporučuje se sitno nasjeckati luk, mrkvu i stabljiku celera. Izrežemo slaninu na komadiće. U dublji lonac stavimo maslac, zatim dodajemo nasjeckano povrće i slaninu. Pirjamo 10-ak minuta na laganoj vatri uz često miješanje.

Zagrijemo maslinovo ulje u tavi. Kada je ulje dovoljno zagrijano, dodajemo meso i počnemo ga pržiti. Uz pomoć vilice ga istovremeno rastresemo i promiješamo kako bi se ravnomjerno ispržilo sa svih strana. U slučaju da primijetimo da meso pusti veliku količinu vode ili masnoće, preporučuje se ocijediti višak tekućine kako bismo dobili bolje prženo meso.

Nakon što smo popržili meso, dodajemo ga u lonac s povrćem i kratko pirjamo zajedno. Posolimo i popaprimo prema ukusu. Zatim ulijevamo vino i lagano pojačamo vatru, dopustimo da vino potpuno ispari. Razrijedimo koncentrat rajčice s malo vrućeg temeljca, zatim dodajemo smjesu u meso. Sada je vrijeme za dodavanje začina - nekoliko listova lovora i nekoliko klinčića.

Podlijemo meso temeljcem tako da bude pokriveno, ali ne previše. Stavimo poklopac na lonac i kuhamo na laganoj vatri tri sata. Povremeno promiješamo jelo i po potrebi dolijevamo temeljac. Otprilike na polovici kuhanja, po želji dodajemo malo mlijeka kako bismo obogatili okus jela.

Kod pripreme pravog bolonjez umaka poželjno je da bude gust, no u ovom slučaju možemo skratiti vrijeme kuhanja za otprilike 30 minuta. Prednost je dati umaku rjeđu konzistenciju jer će se kasnije peći u tjestenini.

Priprema nadjeva i tjestenine

image

Prednost je dati umaku rjeđu konzistenciju jer će se kasnije peći u tjestenini

Stavimo grijati pećnicu na 180 stupnjeva. Temeljito operemo listove špinata, a zatim ih prelijemo vrelom vodom. Držimo ih minutu do dvije u toj vreloj vodi, a potom ih dobro procijedimo. Nakon toga, narežemo listove špinata na sitne komade. U zdjeli pomiješamo narezani špinat sa skutom, te začinimo solju i paprom prema ukusu.

Prije nego što skuhamo tjesteninu, postavljamo školjke od tjestenine u posudu za pečenje kako bismo procijenili koliko ih može stati, što nam pomaže dobiti grubu predodžbu o količini, uz napomenu da je uvijek poželjno skuhati i pokoju tjesteninu (školjkicu) više za svaki slučaj.

U slanoj vodi skuhamo conchiglioni tjesteninu ‘al dente’. Napunimo tjesteninu pripremljenim nadjevom od skute i špinata. U posudi za pečenje prelijemo šalšu koju smo prethodno skuhali, a zatim slažemo skuhanu tjesteninu napunjenu smjesom na vrh. Potom stavljamo posudu s poslaganom punjenom tjesteninom u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pečemo je 15-20 minuta. Nakon pečenja poslužimo toplo i uživamo u slasnom ručku. Svaka žlica pružit će idealnu kombinaciju svježine špinata, kremastoga karaktera skute i bogatstva začina koji se savršeno sljubljuju s bolonjez umakom. Dobar tek!

Dodatni savjeti i smjernice

image

Kombinacija svježine špinata, kremaste skute i bogatstva začina koji se sljubljuju s bolonjezom

Prema originalnomu receptu, umjesto bolonjez umaka, korišten je ukusan umak od rajčice, poznat kao šalša. Sastojci za šalšu: 400 g pelata, 1 luk srednje veličine, 3 češnja češnjaka, maslinovo ulje, začini po želji. Slijedi priprema umaka od rajčice. Zagrijemo maslinovo ulje i stavimo sitno narezani luk da se dinsta. Nakon što luk postigne zlatnu boju, dodajemo pelate i pustimo da se kuhaju 15-ak minuta. Ako su komadi pelata veliki, zgnječimo ih i usitnimo nakon 15-ak minuta kuhanja. Zatim dodajemo začine po želji (primjerice: sol, papar, vegeta, peršin, origano, bosiljak...) i nastavljamo kuhati umak još nekih 15-ak minuta sve dok se ne zgusne.

Umjesto skute, moguće je koristiti svježi sir ili čak feta sir za pripremu nadjeva. Važno je napomenuti da pri korištenju feta sira treba paziti pri dodavanju soli kako jelo u konačnici ne bi bilo previše slano. Prilagodba sira omogućuje raznolikost okusa i pruža mogućnost da svatko prilagodi recept prema vlastitim preferencijama i dostupnosti sastojaka.

25.06.2023., 12:18h
I SNIMA:
ANDREA KRŠLOVIĆ
05. listopad 2024 08:44