Restoran Kornat upravo u travnju svojom uobičajenom gostoljubljivošću obilježava 20 godina postojanja. Restoran je to koji je proglašen među 40 najboljih restorana u Dalmaciji, isto tako predložen je i u Michelinov vodič, preporučeni su među deset najboljih restorana Hrvatske, no kako sama Sandra kaže, najbitnije u cijelom poslu je to što imaju stalne goste koji im se redovito vraćaju.
Dakako da je to u gastronomiji najveće priznanje koje se može dobiti. Sandra Petričić, voditeljica restorana Kornat koji je na daleko prepoznat po vrhunskoj usluzi, gastronomskom i enološkom užitku i interijeru u stilu art deco-a, svojom pojavom i nastupom čovjeku, gostu, koji možda do tada nije niti znao, daje do znanja, kako je lijepo biti hedonist. Upravo iz tog razloga smo porazgovarali sa Sandrom Petričić, o svemu pomalo.
Bitno niže cijene...
Sandra, čini mi se da ste malo skromni, što je vrlina čovjeka, no kako u Vašem poslu zaslužite poštivanje gostiju?
-Mislim da restoran to zaslužuje onim i čemu postoji. Dakle prvo i osnovno kvalitetnom ponudom hrane i pića. Kod nas je Wines & Friends restoran u kojemu su cijene bitno niže od ostalih, iz razloga što nam je važno da svatko tko od naših gostiju koji nas posjete ne moraju nužno uzeti jednu čašu, nego mogu uzeti i dvije ili i dvije boce vina po prihvatljivoj cijeni. Dakle bitna nam je ponuda hrane i pića, svježina namirnica, način pripreme i sve ostalo što je vezano uz gastronomiju. No dakako, odnos našeg osoblja prema gostima je jednako bitan, jer naši se gosti redovito vraćaju jer se kod nas ugodno osjećaju.
Primjetio sam da imate bogatu ponudu vina, kolika je ponuda naših, a kolika inozemnih i što se više traži?
-U ponudi imamo 96 naslova hrvatskih vina i uvijek na prvom mjestu nudimo vinare iz Zadarske županije i pokrivamo ih i s bijelim, rosé i crnim vinima, nakon toga ide ostatak Dalmacije, Istre i Kvarnera, brdovite Hrvatske, Slavonije i Podunavlja, i vina s dubrovačkog područja.
Šatro gastronomska ponuda
Što se tiče ugostiteljske ponude kod nas, napreduje li ona, ili nazaduje? Ili možda ostaje na istom mjestu?
-Činjenica je da u Zadru ima dosta restorana poput našeg koji se trude i rade kroz cijelu godinu, ja poznajem osobno dosta ljudi koji rade i trude se kroz cijelu godinu kako bi nešto kvalitetno napravili i to se vidi i primjećuje. Kad netko kaže da smo grad pizza cut destinacije, činjenično stanje je da će svatko tko je došao s ruksakom na ramenu na brzinu pojesti komad pizze ili nešto drugo i sigurno neće ići u restorane koji im nude kvalitetu. Bilo bi bolje da imamo raznoraznog sadržaja u gradu, koji se ne svodi samo na pizza cut, jer u jednom gradu koji spada u deset najstarijih gradova Europe, bilo bi lijepo da ima širu ponudu osim šatro gastronomske ponude, odnosno onih koji se otvaraju nakon Uskrsa i zatvaraju s prvim lastama koje odlaze i onda se nakon tog preuređuju.
No okrivljavati ljude koji rade na taj način nema smisla, jer jednostavno nema toliko potražnje kroz cijelu godinu i ne može svatko ni opstati.
Poštivanje povijesnih utjecaja
Restoran Kornat osim po gastronomskim užicima i enološkoj šarolikosti prepoznat je i po interijeru koji je na prvi pogled upečatljiv?
-Kada smo preuredili restoran 2018. godine htjeli smo da izgleda kao i u doba kada je napravljen, dakle 1930. godine. Tada je tu bila terasa s otvorenim suncobranima, s tim da su u ono vrijeme bila velika stabla u pitarima, ovo je stara riva i ovdje se šetalo jer se tada bježalo od sunca. Današnji restoran smo vratili u razdoblje art deco-a u kojem je napravljen i susjedni hotel Roma, koji je doduše, tada bitno drugačije izgledao. Nastojali smo poštivati utjecaj svih onih koji su imali utjecaj na nas, od tadašnje Austrougarske, Venecije, Italije i dakako Dalmacije. Kako mi uistinu volimo naš grad pa možete primijetiti da na plafonu imamo ugraviran i reljef Zadra prije bombardiranja u Drugom svjetskom ratu, a i sve ostalo što se tiče interijera posvećeno je gradu Zadru...