Restoran KornatFilip Brala
StoryEditor
SANDRA PETRIČIĆ, VODITELJICA RESTORANA KORNAT

Restoran Kornat u stilu art deco-a budi osjećaj hedonizma!

Kada smo preuredili restoran 2018. godine htjeli smo da izgleda kao i u doba kada je napravljen, dakle 1930. godine, ističe Sandra Petričić...

Restoran Kornat upravo u travnju svojom uobičajenom gostoljubljivošću obilježava 20 godina postojanja. Restoran je to koji je proglašen među 40 najboljih restorana u Dalmaciji, isto tako predložen je i u Michelinov vodič, preporučeni su među deset najboljih restorana Hrvatske, no kako sama Sandra kaže, najbitnije u cijelom poslu je to što imaju stalne goste koji im se redovito vraćaju.

image

Restoran Kornat

Filip Brala

Dakako da je to u gastronomiji najveće priznanje koje se može dobiti. Sandra Petričić, voditeljica restorana Kornat koji je na daleko prepoznat po vrhunskoj usluzi, gastronomskom i enološkom užitku i interijeru u stilu art deco-a, svojom pojavom i nastupom čovjeku, gostu, koji možda do tada nije niti znao, daje do znanja, kako je lijepo biti hedonist. Upravo iz tog razloga smo porazgovarali sa Sandrom Petričić, o svemu pomalo.

Bitno niže cijene...

Sandra, čini mi se da ste malo skromni, što je vrlina čovjeka, no kako u Vašem poslu zaslužite poštivanje gostiju?

image

Restoran Kornat

Filip Brala

-Mislim da restoran to zaslužuje onim i čemu postoji. Dakle prvo i osnovno kvalitetnom ponudom hrane i pića. Kod nas je Wines & Friends restoran u kojemu su cijene bitno niže od ostalih, iz razloga što nam je važno da svatko tko od naših gostiju koji nas posjete ne moraju nužno uzeti jednu čašu, nego mogu uzeti i dvije ili i dvije boce vina po prihvatljivoj cijeni. Dakle bitna nam je ponuda hrane i pića, svježina namirnica, način pripreme i sve ostalo što je vezano uz gastronomiju. No dakako, odnos našeg osoblja prema gostima je jednako bitan, jer naši se gosti redovito vraćaju jer se kod nas ugodno osjećaju.

Primjetio sam da imate bogatu ponudu vina, kolika je ponuda naših, a kolika inozemnih i što se više traži?

image

Restoran Kornat

Filip Brala

-U ponudi imamo 96 naslova hrvatskih vina i uvijek na prvom mjestu nudimo vinare iz Zadarske županije i pokrivamo ih i s bijelim, rosé i crnim vinima, nakon toga ide ostatak Dalmacije, Istre i Kvarnera, brdovite Hrvatske, Slavonije i Podunavlja, i vina s dubrovačkog područja.

Šatro gastronomska ponuda

Što se tiče ugostiteljske ponude kod nas, napreduje li ona, ili nazaduje? Ili možda ostaje na istom mjestu?

TREBAMO SE PONOSITI VINIMA ZADARSKE ŽUPANIJE

-Gosti koji dolaze kod nas osjećaju se kao da su doma, i ovdje im je lijepo ugodno i udobno. Pitate me što očekujem od sezone, u današnje vrijeme očito se može dogoditi svašta, ali ne mislim da će biti lošija nego do sada. Mislim da Zadarska županija i Grad Zadar ima ogromne potencijale i sami bismo trebali malo više cijeniti to što imamo. Primjerice reakcije naših gostiju, odnosno turista, na uživanja vina iz naše županije su zadivljujuće. Što se naših vina tiče, mi se ne trebamo sramiti niti pred jednom svjetskom vinarskom silom. Od naše Maraštine, Pošipa, Svrdlovine koja je vraćena na trište, Chardonnaya, Sauvignon blanca itd. Ne postoje vina u zadarskoj županiji kojih se treba sramiti, trebamo se ponositi jer smo u kratko vrijeme dosegli vrhunsku razinu u enologiji, što do nedavno nismo imali, ističe Sandra Petričić.

-Činjenica je da u Zadru ima dosta restorana poput našeg koji se trude i rade kroz cijelu godinu, ja poznajem osobno dosta ljudi koji rade i trude se kroz cijelu godinu kako bi nešto kvalitetno napravili i to se vidi i primjećuje. Kad netko kaže da smo grad pizza cut destinacije, činjenično stanje je da će svatko tko je došao s ruksakom na ramenu na brzinu pojesti komad pizze ili nešto drugo i sigurno neće ići u restorane koji im nude kvalitetu. Bilo bi bolje da imamo raznoraznog sadržaja u gradu, koji se ne svodi samo na pizza cut, jer u jednom gradu koji spada u deset najstarijih gradova Europe, bilo bi lijepo da ima širu ponudu osim šatro gastronomske ponude, odnosno onih koji se otvaraju nakon Uskrsa i zatvaraju s prvim lastama koje odlaze i onda se nakon tog preuređuju.

No okrivljavati ljude koji rade na taj način nema smisla, jer jednostavno nema toliko potražnje kroz cijelu godinu i ne može svatko ni opstati.

Poštivanje povijesnih utjecaja

Restoran Kornat osim po gastronomskim užicima i enološkoj šarolikosti prepoznat je i po interijeru koji je na prvi pogled upečatljiv?

SAČUVALI OKUS, DUH I MIRIS DALMACIJE...

Restoran Kornat jedan je od najstarijih restorana u Zadru, koji svojom pozicijom na Liburnskoj obali s pogledom na zadarsku luku pruža užitak u vrhunsko pripremljenoj hrani. Kuhinja je uvijek inovativna, nikada pretjerano naglašeno napadna. Sandra i restoran Kornat uspjeli su u onome što su i zamislili - sačuvali su okus, duh i miris Dalmacije u svim okusima hrane i bogatog izbora vina. Kako i treba biti.

-Kada smo preuredili restoran 2018. godine htjeli smo da izgleda kao i u doba kada je napravljen, dakle 1930. godine. Tada je tu bila terasa s otvorenim suncobranima, s tim da su u ono vrijeme bila velika stabla u pitarima, ovo je stara riva i ovdje se šetalo jer se tada bježalo od sunca. Današnji restoran smo vratili u razdoblje art deco-a u kojem je napravljen i susjedni hotel Roma, koji je doduše, tada bitno drugačije izgledao. Nastojali smo poštivati utjecaj svih onih koji su imali utjecaj na nas, od tadašnje Austrougarske, Venecije, Italije i dakako Dalmacije. Kako mi uistinu volimo naš grad pa možete primijetiti da na plafonu imamo ugraviran i reljef Zadra prije bombardiranja u Drugom svjetskom ratu, a i sve ostalo što se tiče interijera posvećeno je gradu Zadru...

image

Restoran Kornat

Filip Brala

DAMIR STOJILJKOVIĆ ŠEF KUHINJE RESTORANA KORNAT 

-Dugi niz godina sam radio u Rimu gdje sam usavršio svoje kulinarsko znanje i stekao iskustvo i nekako sam se zaljubio u tjesteninu pa tako da se naš restoran između ostalog ističe i u bogatoj ponudi tjestenina na načine koje možda nikad niste niti kušali. Osim toga mi nudimo i grdobinu u umaku od tartufate s domaćim njokima, i nekako se uvijek igramo i svako malo mijenjamo ponudu našim gostima, trudimo se ubaciti neke novitete. Tako u ponudi imamo janjeće kotlete u krosti od pistaća, trenutno imamo i janjeći butić u janjećem demiglaceu, u ponudi imamo i rolice od brancina punjene s kozicama u buzari od gropa. Naše mesne plate su također prepoznatljive jer imamo jako dobar izbor kvalitetnog mesa pa smo osmislili platu koju nudimo našim gostima od prvoklasnog mesa. Dakle, u njoj je komad Costate od Black Angusa, Ribeye od Black Angusa, naš biftek od irskog Black Angusa, janjeće kotlete i kao prilog pečeni krumpir s povrćem. Osim toga mi imamo i dnevne menije, a baziraju se na tome što taj dan nađem na peškariji, mesnici ili pijaci, to i nudimo gostima. Ja se svako jutro dižem u šest sati i idem u obilazak pa nudimo tri slijeda predjelo, glavno jelo i desert. Uvijek u ponudi imamo naše domaće juhe, bilo od povrća, bilo guste riblje juhe, ili goveđe bistre juhe i dnevni meni nudimo po onome što nam je ponuđeno da je friško. Budu i punjene paprike, lijepi komad mesa ili ono što je u to vrijeme sezone najbolje za ponuditi. Trenutno nas je sedmoro u kuhinji i kada me pitate je li naporno raditi i kontrolirati sve, ja uvijek kažem jest, ukoliko radiš posao koji ne voliš i koji radiš u grču. Mi smo ovdje uigrani tim i nekada mi se i ne da ići doma jer uistinu volim svoj posao, iz tog razloga meni niti je naporno niti mi je teško, dapače restoran Kornat je moj drugi dom, a nadam se i vaš.

image

Restoran Kornat

Filip Brala
image

Restoran Kornat

Filip Brala
27.03.2023., 17:43h
KREŠIMIR VASILJ
16. rujan 2024 10:05