pašta šutaPixabay
StoryEditor
GASTRONOMSKOM UŽITKU NEMA KRAJA

Tko ne voli dobru paštu, još ako je s domaćim namirnicama?!

Odabrali smo nekoliko jednostavnih jela koja će svakako zadovoljiti Vaše nepce, a svatko ih može napraviti i priuštiti

Već su stari Rimljani od samljevene pšenice i vode pripremali vrstu pogače koja se kasnije pekla na užarenom kamenu, rezala na duguljaste komade i dodavala juhi od povrća ili varivu. Ipak, postoje i mišljenja kako je tjestenina koju mi danas koristimo u prehrani u Italiju došla tek u 9. stoljeću s arapskim osvajanjima, dakle s istoka. Danas imamo različite vrste tjestenina od bevetta, špageta, bucatina, rigatona, no kako kod da se zvala može se spravljati na razne načine i iznimno je zahvalna u gastronomiji. Mi smo Vam odabrali nekoliko jednostavnih jela koja će svakako zadovoljiti Vaše nepce, a svatko si ih može napraviti i priuštiti. Svi recepti sadrže sastojke za četiri osobe.

Pašta carbonara

Potrebni sastojci: 350g špageta, 200g pancete, 4 jaja, pola žlice maslinovog ulja, 4 žlice naribanog ovčjeg sira, sol, papar.

image

pašta šuta

Pentoia

Pancetu narežite na listiće i popržite je u tavi s uljem dok ne porumeni. Kada panceta porumeni ocijedite je šupljikavom žlicom i stavite je na stranu. Jaja razbijte u zdjeli i istucite ih, posolite i dodajte naribani ovčji sir i mljeveni papar. Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi, ocijedite je dok je još ‘al dente‘ i sačuvajte 1dl vode u kojoj se kuhala. Paštu začinite na tanjuru na kojemu ćete je poslužiti. Dodajte pancetu i tučena jaja, a ako je jelo suho dodajte sačuvanu vodu u kojoj se pašta kuhala. Promiješajte i poslužite. Jaja treba dodati kada se pašta već lagano ohladila, kako bi ostala kremasta i kako se ne bi skuhala.

Crni špageti sa sipama

Potrebni sastojci: 350g špageta, 500g očišćenih sipa u komadićima, 1 vrećica crnila, 2 češnja nasjeckanog češnjaka, 4 žlice maslinovog ulja, 1 dl bijelog vina, 10g narezanog peršina, 2 žlice koncentrata rajčice, sol, papar.

image

pašta šuta

Pixabay

Na ulju 10 minuta popržite sipe zajedno s češnjakom i peršinom, dok ne porumene. Dodajte rajčicu razrijeđenu sa 1,5 dl vode i kuhajte 20 minuta. Kada sipa omekša, dodajte im crnilo, promiješajte i skinite s vatre. Skuhajte tjesteninu, ocijedite je i prelijte je s umakom, poslužite toplo. Ukoliko umjesto koncentrata imate domaću rajčicu, možete upotrijebiti 5 zrelih rajčica, nakon što se im ogulili kožu i odstranili sjemenke.

Špageti sa dagnjama

Potrebni sastojci: 350g špageta, 1 kg dagnji, 4 žlice maslinovog ulja, 1 žlica narezanog peršina, 1 češanj češnjaka, sol, mljeveni papar.

image

pašta šuta

Agenzia Danilo

Operite i četkicom pod tekućom vodom dobro očistite dagnje, potom ih stavite na jaču vatru u posudu sa žlicom ulja, pokrijte posudu i pustite da se školjke otvore. Odvojite meso dagnji od školjki i stavite ih u zdjelu, zatim kroz gazu procijedite temeljac i dodajte ga očišćenim dagnjama. U tavu s uljem stavite češnjak, dagnje s tekućinom, sol i mljeveni papar. Pustite sve da zavrije pa zatim skinite s vatre. Skuhanu ‘al dente‘ tjesteninu posložite na tanjur i prelijte pripremljenim umakom, odmah zatim pospite narezanim peršinom i po želji ribanim parmezanom. Poslužite odmah.

Špageti calabrese

Potrebni sastojci: 350g špageta, 1 češanj češnjaka, 6 žlica maslinovog ulja, osušeni slatki feferon, 2 žlice ovčjeg naribanog sira, sol, ulje s maceriranim ljutim feferonima.

Na maslinovom ulju prepržite izmrvljeni feferon i zgnječeni češnjak kojega ćete izvaditi kada pusti sok. Skuhanu tjesteninu na način ‘al dente‘ začinite uljem s feferonima, pospite naribanim ovčjim sirom i poslužite toplo...

ŠPAGETI SA SRDELAMA

Sastojci: 350g špageta, komadić ljute paprike, 5 žlica maslinovog ulja, češanj češnjaka, dvije slane srdele isprane i očišćene od kostiju,1 žličica kapara, 30 g maslina bez koštica, peršin, origano, sol.

U tavi s uljem 10 minuta pržite češnjak i ljutu papriku, nasjeckanu srdelu, kapare i masline isjeckane na kolutiće. Nakon toga izvadite češnjak. Skuhanu tjesteninu začinite pripremljenim umakom i pospite nasjeckanim peršinom i origanom. Poslužite odmah.

05.02.2023., 10:23h

KREŠIMIR VASILJ
25. travanj 2024 03:20