Restoran Tinel teracaLuka Jeličić
StoryEditor
TRINAEST GODINA ZADOVOLJAVA OKUSE GOSTIJU

U Tinelu kao u dnevnom boravku uživajte u dobroj hrani!

Restoran Tinel, odmah uz naš trg, kako mu i ime kaže, kao u dnevnom boravku kod kuće nudi raznovrsnu spizu, od sabjarke, koljenice i veganskog menija koji je obogatio zadarsku gastro ponudu...

Boris Anđić voditelj restorana Tinel u Zadru,u vlasništvu Predraga Majice, koji već trinaest godina zadovoljava okuse naših gostiju i onih koji se osjećaju naši, kada navrate u njega, kaže kako je restoran sav u bijelom jer sama boja daje jednu dozu opuštanja i u uživanja u hrani. Osim ukusnih jela od mesa, koje ćemo kasnije, spomenuti, u Tinelu nude i poseban vegetarijansko –veganski izbor jela, s kojima su znatno obogatili zadarsku gastro ponudu, i kako ono, kod nas kažu, pogodili u sridu.

image

Restoran Tinel teraca

Luka Jeličić

Osvježenje u ponudi

Tako nam Boris kaže kako velika većina gostiju dolazi, ili navrati, na jelo samo zato što imaju takav meni, što je za Zadar jako dobra stvar, kada uzmemo u obzir cjelokupnu ponudu više-manje jednih te istih menija. Tako nude vrtlarsku salatu, veganske burgere na posteljici od graška, varivo sa četiri vrste gljiva, sa palentom sa žara, kao i povrtnu terinu koji je jedinstven doživljaj, na kojemu se narežu tikvice sa raznim vrstasma povrća, sve se zapeče i poslužuje s rižom i sa šafranom, što je vrlo ukusno i lijepo na izgled. Imaju i voog, a izbor vina ima je usredotočen samo na hrvatsko podneblje, što je za svaku pohvalu. To su uglavnom vinari koji imaju manje količine vina ali zato imaju vrhunska vina. Pa spomenimo obitelj Rossi Vižinada, obitelj Jokić, obitelj Glavić, trs iz Iloka, Martina Grozdanovića. Služe se samo vrhunska vina, dakle kućnih vina nema.

No moramo kazati kako u restoranu Tinel možete pojesti vrhunsku janjeću koljenicu na zadarski način, koja je sporo kuhana i koja se završava u maslacu i umaku sa kremom od pirea i mariniranom tikvicom. Možete se i laganije zadovoljiti s fileom brancina u škartocu. Boris nam kaže kako su zadovoljni s ovogodišnjom sezonom, ali kako im ipak najveći užitak donosi činjenica što im se gosti vraćaju iz godine u godinu.

”U Zadru se previše otvorilo ugostiteljskih objekata, a nismo se odlučili što želimo i kakvu razinu gastro ponude želimo. Svatko radi na svoju ruku ili vidi od drugoga, pa misli ako njemu ide dobro mogu i ja tako, a o poslu veze nemaju

Boris Anđić

Pretekli su nas Split i Šibenik

Poznati su i po tome što deserte rade sami, tako imaju panakotu, imaju i veganski desert-trostatu od šumskog voća kao i simifreddo s prženim bademima Inače Boris je već 20 godina u ugostiteljstvu i prošao je sve dobro i loše u ovom zahtjevnom poslu pa smo ga upitali što misli o gastro ponudi Grada Zadra:

- Mislim da su nas i Split i Šibenik pretekli u razvoju gastro ponude, u Zadru se previše otvorilo ugostiteljskih objekata, a nismo se odlučili što želimo i kakvu razinu gastro ponude želimo. Svatko radi na svoju ruku ili vidi od drugoga, pa misli ako njemu ide dobro mogu i ja tako, a o poslu veze nemaju. Žao mi je što se 90 posto lokala pretvorilo u burgere, ima ih par dobrih, ali mi nije jasno zašto su svi zabili noževe u burgere i nose daščetine okolo. Onima koji to znaju neka rade, koji ne znaju neke ne uzimaju drugima posao, kaže Boris Anđić.

image

Glavni kuhar Igor Nikolić

Luka Jeličić

Igor Nikolić glavni kuhar u restoranu Tinel nam govori kako ako su topliji dani više se uživaju riblja jela, ako je hladnije meso je više na meniju, to je janjetina na zadarski način i već spomenuta koljenica, a od ribe im je, kaže sabljarka jako tražena. Od veganskih jela su zaokružili cjelinu od pet sljedova s desertom, u kojima nema namirnica od životinjskog podrijetla.

Domaće namirnice

-Sve se radi na bazi graška, a gosti su prezadovoljni i često ne mogu prepoznati da nema mesa u jelu kojim im nudimo. Koristimo domaće maslinovo ulje, sok od naranče i limuna, crveni grejp,, crveni radić, našu rikolu i kad se napravi ta kombinacija svih tih salata, kad se ohladi lijepo, to je predivno, ističe Igor Nikolić. Igor inače radi od 2010 godine u Tinelu, a isto tako radi i u O.Š. Krune Krstića u kojoj vodi cjelokupnu dječju prehranu i također je šef kuhinje, a 2015 godine dobio je i nagradu Nasmiješeno sunce za najboljeg kuhara. Doma također kuha za svoju suprugu i svog sina. Blago njima. No, svejedno u restoranu Tinel probajte koljenicu na zadarski, sabljarku ili veganski meni, nećete pogriješiti, a i vino im je za pet... I, naravno, da. Više slikica klikom na ikonicu u fotogaleriji iznad teksta!

image

Menadžer restorana Tinel Boris Anđić s dugogodišnjim gostima restorana

Luka Jeličić

VEGE VARIVO OD MIJEŠANIH GLJIVA

Potrebno je 100 gr vege kockica, 100 gr šampinjona, 100 gr bukovača, 50 gr vrganja, 50 gr poriluka, 0.02l maslinovog ulja, 0.02l suncokretovog ulja, sol, papar.

U tavu stavimo sunckretovo i maslinovo ulje i na njega dodamo.na ploške narezan poriluk, prodinstamo, dodamo narezane šampinjone na ploške, bukovače na rezance i vrganje na ploške, dinstamo dok ne omekša. uz podlijevanje povrtnim temeljcem. Pred kraj dodamo 1 jušnu žlicu umaka od gljiva, sol, papar i poslužimo uz pečenu palentu, listove matovilca i mikrobilje suncokreta.

Palentu skuhamo u slanoj vodi, prebacino u kalup i stavimo hladiti. Kad se ohladi režemo na ploške debljine 1 cm i pečemo na grilu.

27.09.2022., 09:29h
KREŠIMIR VASILJ
03. svibanj 2024 18:25