Terracotta restoranDenis Štangl
StoryEditor
RESTORAN TERRACOTTA U VAROŠI

U Zadar nam donosi tračak francuske kuhinje...

Ante Katalinić rođen je u Parizu gdje je živio 44 godine. Obitelj mu je porijeklom iz Starigrada i voli se nazivati pariškim Podgorcem, a za sommmeliera 1. stupnja završio je u francuskoj školi vina...

Ante Katalinić, vlasnik novootvorenog restorana Terracotta doveo je u Zadar gastro spoj, nazovimo to tako, mediteranske kuhinje koju je obogatio ponudom francuske gastronomije. Obzirom da je i sam rođen u Francuskoj, točnije u Parizu, a i dobro se puti u bogatstvo i šarolikost spomenute kuhinje, a i proputovao je gotovo cijeli svijet, oduvijek je htio svojim gostima pružiti nešto novo. Male iznimke u kulinarstvu nekada puno znače, a koje su to kazao nam je sam Katalinić:

Svakodnevna francuska kuhinja

image

Ante Katalinić

Denis Štangl

- Doveli smo jedan mali dio francuske kuhinje, na naše prostore, ali ne kroz vrhunsku gastronomsku kuhinju, nego kroz svakodnevnu francusku kuhinju koja se nudi u Francuskoj, i koja su tipična za njih. Francuska je zemlja gastronomije koja posjeduje na tisuće raznovrsnih jela, i svako područje ima svoje jelo. Želje nam je bila da naši Zadrani probaju nešto malo drugačije, no s uporabom domaćih sastojaka i namirnica, ali s ukusima na koji nisu navikli u svakodnevnoj ishrani. Dakle neke sastojke naručujemo iz Francuske, a koje idu izričito u umake jer ih jednostavno nema na hrvatskom tržištu, ali sve ostale namirnice, meso, povrće i ostale namirnice dolaze iz domaće proizvodnje i domaćih OPG-a. Trudimo se da se namirnice sljubljuju jedne s drugima i da na jedan način budu refleksija francuske kuhinje, kaže Katalinić te nastavlja:

Zanimljiva ponuda

image

Terracotta restoran

Denis Štangl

-Mi uvijek radimo samo sa sezonskim namirnicama, dakle nema smisla jesti jagodu u siječnju jer ona nema niti okusa niti mirisa, ona je samo na izgled lijepa, a tako i je sa ostalim namirnicama. Dakle ponuda hrane nam je prema sezonskim namirnicama koje tada možemo naći u ponudi. Što se tiče ponude vezane uz Francusku kuhinju, u ponudi svakodnevno imamo od četiri do šest jela, koja se mjenjaju. Sad smo krenuli sa francuskim choucrouteom, to je jelo s kiselim kupusom, svinjskim kobasicama, kuhanima krumpirima koji dolazi iz Elzasa. Glavni sastojci mogu biti mesni, a mogu biti i riblji. Riblji način ovog jela vrlo je pristupačan našem podneblju jer ga možemo kombinirati sa našom domaćom ribom. U ponudi imamo i cous-cous, to je jedna specifična žitarica, a jelo je to koje dolazi iz sjeverne Afrike, odnosno Alžira, a Francuzi su ga nakon kolonizacije donijeli u Francusku i trenutačno je najpopularnije jelo u Francuskoj. Jelo se sastoji od žitarica, svježeg povrća koje se dugo kuha i jednoj juhi koja se doslovno naziva čorba – a to na marokanskom znači juha koja se dugo kuha, a u kojoj se nalazi devet različitih sastojaka. Od klinčića, đumbira itd. kada se žitarica polijeva umakom i poslužuje se s piletinom i pikantnim kobasicama s roštilja, a koje se rade od janjetine i junetine. Uz to dolazi i jedan pikantniji arisaa umak za one koje vole malo intenzivniji okus hrane...

image

Terracotta restoran

Denis Štangl

Osim ovih jela koja nekako izlaze iz svakidašnje ponude, gosti svakodnevno, s obzirom da restoran radi cijelu godinu, nudi i domaća jela i marende. Jela su to koja su našim ljudima prepoznatljiva, ali uz dozu modernog načina pripreme u kulinarstvu. Tako imaju brudet kojemu umak dolazi pokraj ribe, kako bi ostao okus kvalitetne ribe, a umak sa palentom daje poseban okus koji ne kvari ribu. Dakle, riba ne pliva u umaku.Kroz zimsku ponudu i marende, možete kušati svima dragu sarmu i ostale marendine drugačijeg okusa. Inače 2016 godine Katalinić je prvi predstavio vok u gradu Zadru, isto tako u ponudi imaju i bakalar koji se tradicionalno služi u vrijeme blagdana, ali opet na malo drukčiji način. Osim bakalara bianco u Terraccoti možete kušati okruglice od bakalara pohane u panku, to je japanski način pohanja koji je puno laganiji i puno ukusniji i način je to koji omogućava da se bolje osjeti riba, odnosno bakalar.

Predstavljanje hrvatskih vina

Ante Katalinić uz to što je poznati ugostitelj, je i zaljubljenik u vrhunska vina, odnosno sommelier:

image

Terracotta restoran

Denis Štangl

-U francuskoj školi vina L‘ecole du vin France, sam završio za sommeliera prvog stupnja. To sam napravio kako bih bolje upoznao francuska vina, ali i sve ono što ide uz vina, dakle od pripreme, do prepoznavanja regionalnih karakteristika vina i načina degustacije, jer onaj tko voli uživati vino mora znati odakle to vino dolazi. Tako sam i u našem restoranu u ponudi vina predstavio jednu sliku hrvatskih vina i hrvatsko vinarstvo općenito. U Terraccoti predstavljamo sve autohtone sorte koje su u Zadarskoj županiji, ali s tim da imamo i istarska, slavonska, dubrovačka, otočna i ostala vina.

image

Terracotta restoran

Denis Štangl

Dakle cilj nam je da našim gostima možemo kazati kako mi jesmo mala zemlja površinom, ali smo po ponudi vina velika zemlja i imamo autohtone sorte koje su se izgubile u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj. U ponudi imamo i naše deserte koji su također bazirani na francuskoj kuhinji, tako imamo čokoladni muss s najkvalitetnijom crnom čokoladom Valhrona. kako je sad sezona jabuka imamo Tarte tatin, to je jedan poznati desert stvoren početkom 20 st. kada su dvije sestre Tarte tatin radile klasični kolač od jabuke koji im je slučajno ispao i preokrenuo se. Tada je taj klasični kolač postao poznat u Francuskoj jer su brašno i ostali sastojci ostali na vrhu, a jabuke su na dnu. Imamo, dakako i panacote krem karamele, a i deserti nam se uvijek mijenjaju ovisno o jelima jer jedno drugo uvijek moraju podržavati, a desert je nakon dobrog jela kao šlag na torti.

 

COUSCOUS ZA 6 OSOBA

Sastojci: 6 kobasica, maslinovo ulje, 2 konzerve pirea od rajčice, 3 žlice začina za kus-kus, 1 žličica harise, 5 mrkvi, 2 tikvice, 400g slanutka, 8 pilećih bataka (po mogućnosti iz slobodnog uzgoja), 2 goveđe temeljne kocke, 4 repa

Operite i ogulite mrkvu i repu te ih narežite na kockice. Prelijte s 3 žlice maslinova ulja. Zagrijte i zapecite pileće batake. Kad porumene, prelijte s 1 litrom vode i dodajte goveđu temeljnu kocku, pire od rajčice, mrkvu, repu, začine za kus-kus i harissu. Računajte 30 minuta kuhanja.

U međuvremenu operite i narežite tikvice na kockice, a slanutak ocijedite. Nakon 30 minuta otvorite i dodajte tikvice i slanutak. Ponovno staviti na vatru: računati 20 min kuhanja Pecite kobasice na roštilju ili u tavi, ali ne s povrćem. Poslužite uz fini kus-kus od griza. Začini za kus-kus: kiml, đumbir, češnjak, cimet, muškatni oraščić, klinčić, chili, papar crni, papar bijeli.

 

TATIN KARAMELIZIRANE JABUKE U ČAŠI

Za crumble tijesto: - 75 g mekog maslaca - 12 g šećera - 150 g brašna. Za karamelizirane jabuke: - 1 kg jabuka - 20 g maslaca - 10 g šećera Za karamel umak: - 100 g šećera - 40 g maslaca - 10cl tekućeg vrhnja - 1 lonac gustog vrhnja Priprema: Crumble Zagrijte pećnicu na 200° th 6-7 Vrhovima prstiju izmiješajte maslac i šećer. Dodati brašno, ručno mijesiti da se dobije neka vrsta krupnijeg griza. Izlomljene komade rasporediti u pleh obložen papirom za pečenje i peći ih na 200° 15 minuta. Karamelizirane jabuke: Jabuke ogulite i narežite na kockice, izvadite im jezgru. U tavi; otopite maslac i dodajte jabuke. Kuhajte uz redovito miješanje 8 minuta. Pospite šećerom i kuhajte uz miješanje 2 minute. Karamel umak: U tavu sipajte šećer i pustite da se karamelizira. Čim dobije crvenu boju dodajte maslac i tekuće vrhnje. Kuhajte 3 minute na laganoj vatri. Serviranje: U čašu stavite crumble pa jabuke, dodajte žlicu karamel umaka pa punu žlicu gustog vrhnja.

image

terracotta restoran

Denis Štangl
28.01.2023., 18:26h
KREŠIMIR VASILJ
24. travanj 2024 23:33