Ante Katalinić, vlasnik novootvorenog restorana Terracotta doveo je u Zadar gastro spoj, nazovimo to tako, mediteranske kuhinje koju je obogatio ponudom francuske gastronomije. Obzirom da je i sam rođen u Francuskoj, točnije u Parizu, a i dobro se puti u bogatstvo i šarolikost spomenute kuhinje, a i proputovao je gotovo cijeli svijet, oduvijek je htio svojim gostima pružiti nešto novo. Male iznimke u kulinarstvu nekada puno znače, a koje su to kazao nam je sam Katalinić:
Svakodnevna francuska kuhinja
- Doveli smo jedan mali dio francuske kuhinje, na naše prostore, ali ne kroz vrhunsku gastronomsku kuhinju, nego kroz svakodnevnu francusku kuhinju koja se nudi u Francuskoj, i koja su tipična za njih. Francuska je zemlja gastronomije koja posjeduje na tisuće raznovrsnih jela, i svako područje ima svoje jelo. Želje nam je bila da naši Zadrani probaju nešto malo drugačije, no s uporabom domaćih sastojaka i namirnica, ali s ukusima na koji nisu navikli u svakodnevnoj ishrani. Dakle neke sastojke naručujemo iz Francuske, a koje idu izričito u umake jer ih jednostavno nema na hrvatskom tržištu, ali sve ostale namirnice, meso, povrće i ostale namirnice dolaze iz domaće proizvodnje i domaćih OPG-a. Trudimo se da se namirnice sljubljuju jedne s drugima i da na jedan način budu refleksija francuske kuhinje, kaže Katalinić te nastavlja:
Zanimljiva ponuda
-Mi uvijek radimo samo sa sezonskim namirnicama, dakle nema smisla jesti jagodu u siječnju jer ona nema niti okusa niti mirisa, ona je samo na izgled lijepa, a tako i je sa ostalim namirnicama. Dakle ponuda hrane nam je prema sezonskim namirnicama koje tada možemo naći u ponudi. Što se tiče ponude vezane uz Francusku kuhinju, u ponudi svakodnevno imamo od četiri do šest jela, koja se mjenjaju. Sad smo krenuli sa francuskim choucrouteom, to je jelo s kiselim kupusom, svinjskim kobasicama, kuhanima krumpirima koji dolazi iz Elzasa. Glavni sastojci mogu biti mesni, a mogu biti i riblji. Riblji način ovog jela vrlo je pristupačan našem podneblju jer ga možemo kombinirati sa našom domaćom ribom. U ponudi imamo i cous-cous, to je jedna specifična žitarica, a jelo je to koje dolazi iz sjeverne Afrike, odnosno Alžira, a Francuzi su ga nakon kolonizacije donijeli u Francusku i trenutačno je najpopularnije jelo u Francuskoj. Jelo se sastoji od žitarica, svježeg povrća koje se dugo kuha i jednoj juhi koja se doslovno naziva čorba – a to na marokanskom znači juha koja se dugo kuha, a u kojoj se nalazi devet različitih sastojaka. Od klinčića, đumbira itd. kada se žitarica polijeva umakom i poslužuje se s piletinom i pikantnim kobasicama s roštilja, a koje se rade od janjetine i junetine. Uz to dolazi i jedan pikantniji arisaa umak za one koje vole malo intenzivniji okus hrane...
Osim ovih jela koja nekako izlaze iz svakidašnje ponude, gosti svakodnevno, s obzirom da restoran radi cijelu godinu, nudi i domaća jela i marende. Jela su to koja su našim ljudima prepoznatljiva, ali uz dozu modernog načina pripreme u kulinarstvu. Tako imaju brudet kojemu umak dolazi pokraj ribe, kako bi ostao okus kvalitetne ribe, a umak sa palentom daje poseban okus koji ne kvari ribu. Dakle, riba ne pliva u umaku.Kroz zimsku ponudu i marende, možete kušati svima dragu sarmu i ostale marendine drugačijeg okusa. Inače 2016 godine Katalinić je prvi predstavio vok u gradu Zadru, isto tako u ponudi imaju i bakalar koji se tradicionalno služi u vrijeme blagdana, ali opet na malo drukčiji način. Osim bakalara bianco u Terraccoti možete kušati okruglice od bakalara pohane u panku, to je japanski način pohanja koji je puno laganiji i puno ukusniji i način je to koji omogućava da se bolje osjeti riba, odnosno bakalar.
Predstavljanje hrvatskih vina
Ante Katalinić uz to što je poznati ugostitelj, je i zaljubljenik u vrhunska vina, odnosno sommelier:
-U francuskoj školi vina L‘ecole du vin France, sam završio za sommeliera prvog stupnja. To sam napravio kako bih bolje upoznao francuska vina, ali i sve ono što ide uz vina, dakle od pripreme, do prepoznavanja regionalnih karakteristika vina i načina degustacije, jer onaj tko voli uživati vino mora znati odakle to vino dolazi. Tako sam i u našem restoranu u ponudi vina predstavio jednu sliku hrvatskih vina i hrvatsko vinarstvo općenito. U Terraccoti predstavljamo sve autohtone sorte koje su u Zadarskoj županiji, ali s tim da imamo i istarska, slavonska, dubrovačka, otočna i ostala vina.
Dakle cilj nam je da našim gostima možemo kazati kako mi jesmo mala zemlja površinom, ali smo po ponudi vina velika zemlja i imamo autohtone sorte koje su se izgubile u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj. U ponudi imamo i naše deserte koji su također bazirani na francuskoj kuhinji, tako imamo čokoladni muss s najkvalitetnijom crnom čokoladom Valhrona. kako je sad sezona jabuka imamo Tarte tatin, to je jedan poznati desert stvoren početkom 20 st. kada su dvije sestre Tarte tatin radile klasični kolač od jabuke koji im je slučajno ispao i preokrenuo se. Tada je taj klasični kolač postao poznat u Francuskoj jer su brašno i ostali sastojci ostali na vrhu, a jabuke su na dnu. Imamo, dakako i panacote krem karamele, a i deserti nam se uvijek mijenjaju ovisno o jelima jer jedno drugo uvijek moraju podržavati, a desert je nakon dobrog jela kao šlag na torti.